Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.10.2008 11:59:04

Ukrepi za zagotovitev stabilnosti finančnega sistema

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Ukrepi za zagotovitev stabilnosti  finančnega sistema Racunovodja.com

Države članice EU so na zadnji seji Evropskega sveta 16. oktobra 2008 in v odziv na trenutne razmere na finančnih trgih sprejele skupen okvir delovanja, znotraj katerega vsaka zase sprejemajo specifične ukrepe glede na konkretne razmere na njihovem finančnem trgu. Slovenija pri sprejemanju ukrepov sledi ostalim državam članicam EU in še posebej evroobmočja.

Glede na splošno volatilnost finančnih trgov in v izogib nepotrebnim in neupravičenim dvomom v stabilnost in učinkovitost slovenskega finančnega sistema, je tudi v Republiki Sloveniji potrebno zagotoviti možnost uporabe ukrepov, s katerimi bi v primeru potrebe lahko hitro in učinkovito zagotovili ohranitev stabilnosti slovenskega finančnega sistema.Poleg tega je udeležba v koordiniranem izvajanju ukrepov z vidika interesov Slovenije ključnega pomena tudi zato, da se konkurenčni položaj slovenskih bank ne poslabšuje zaradi začasnih ukrepov, ki so jih že ali jih nameravajo sprejeti ostale države.

V teh razmerah bo Vlada Republike Slovenije zagotovila regulatorni okvir za pravočasno izvedbo ukrepov in za pravočasno zagotovitev morebiti potrebnih virov, v kolikor bo dejanska izvedba ukrepov potrebna.

Vlada je zato že pripravila predlog sprememb zakona o bančništvu ter ga posredovala Državnemu zboru, ministrstvo za finance pa je v dogovoru z Banko Slovenije ter nadzorniki finančnega sistema dodatno pripravilo predlog sprememb zakona o javnih financah.

Ukrepi, ki so predvideni, so:

  • dajanje poroštev Republike Slovenije zaradi refinanciranja kreditnih institucij s sedežem v Republiki Sloveniji (do skupne višine 8 mlrd EUR)
  • dajanje posojil kreditnim institucijam ter zavarovalnicam, pozavarovalnicam in pokojninskim družbam, s sedežem v Republiki Sloveniji ter
  • kapitalske naložbe Republike Slovenije v kreditne institucije s sedežem v Republiki Sloveniji
Kriteriji in pogoji za njihovo izvedbo bodo določeni z uredbo Vlade RS. Temeljili bodo na izhodiščih in smernicah EU.

Konkretni ukrepi bodo izvedeni na osnovi odločitve Vlade RS, vendar bodo temeljili na oceni potrebnosti in primernosti ukrepov v vsakem primeru posebej s strani nadzornih institucij, pristojnih za finančne družbe. V primeru ukrepov bo Vlada morala o vsakem posameznim primeru nemudoma seznaniti Državni zbor.

Razen spremembe, ki Republiki Sloveniji za zagotavljanje fleksibilnosti glede na tržne razmere omogoča zadolževanje poleg financiranja tekočega leta še za potrebe refinanciranja zapadlih glavnic v naslednjih dveh letih, so spremembe zakona preventivne in začasne narave, ki v primeru potrebe, omogočajo RS reševanje izrednih razmer na finančnem trgu. Predlagani ukrepi bodo v veljavi najdlje do 31. decembra 2009 in bodo realizirani le, če se bo za to izkazala objektivna potreba.

Vir: Ministrstvo za finance

Ključne besede:
finančni sistem
finančni trg

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT