Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 24.11.2008 16:17:08

Proizvodnja, prodaja in vgradnja kuhinjskega pohištva

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Proizvodnja, prodaja in vgradnja kuhinjskega pohištva Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4236-187/2008-6, 6. 11. 2008

Na vprašanji davčnega zavezanca glede stopnje obdavčitve dobave kuhinjskega pohištva in opremljenih stanovanj odgovarjamo:


Dobava, dostava in montaža kuhinjskega pohištva je obdavčena po splošni davčni stopnji. Le v primeru, da gre za dobavo kuhinjskega pohištva, ki postane sestavni del stavbe in je vzidano v stavbo, se ta dobava obdavči po nižji davčni stopnji.

Pri prodaji stanovanj (pa najsi bo opremljeno ali ne) se obračuna DDV po stopnji 8,5 %, če so izpolnjeni vsi v zakonu in pravilniku predpisani pogoji.

Navedeno velja ne glede na to, ali je pohištvo izdelal izvajalec storitve ali druga oseba. Po pojasnilu Statističnega urada Slovenije (v nadaljevanju: SURS) namreč izdelki lastne ali tuje izdelave v SKD 2008 niso določeni kot merilo za razvrstitev v dejavnost, saj je bistvena dejavnost in ne izvor izdelka, prav tako pa je s tako razlago zagotovljeno spoštovanje načela davčne nevtralnosti, ki nasprotuje temu, da bi se opravljanje podobnih storitev, ki so si konkurenčne, glede DDV obravnavalo različno.

Glede na to, da davčni zavezanec v dopisu navaja, da terminologija vgraditi, montirati, obesiti, pritrditi verjetno ni razlog za klasifikacijo, kaj je vgradno in kaj sestavljivo, smo razlago teh glagolov poiskali tudi v Slovarju slovenskega knjižnega jezika (v nadaljevanju: SSKJ).

V skladu z razlago SSKJ glagol vgraditi pomeni ob graditvi nečesa narediti, da pride kaj kam kot sestavni del (npr. število zidakov, ki so jih vgradili), z namestitvijo, pritrditvijo narediti, da pride kaj v kaj kot sestavni del, narediti, da kaj postane sestavni del česa sploh, glagol vzidati pa pomeni z zidanjem trdno vstaviti kaj v zid, z zidanjem vstaviti kaj kam kot sestavni del, z zidanjem narediti, da je kaj v notranjosti česa.

Nadalje po SSKJ glagol montirati pomeni pritrjevati, nameščati, postavljati, sestavljati..., glagol obesiti namestiti kaj tako, da je oprto, pritrjeno zgoraj in visi, ter glagol pritrditi namestiti kaj trdno na določenem mestu, v določenem položaju. Za razliko od glagolov vgraditi in vzidati ti glagoli ne pomenijo, da postane kaj sestavni del česa.


V nadaljevanju navajamo še pojasnilo SURS glede uvrščanja posameznih storitev, povezanih s kuhinjskim pohištvom, v SKD:

Po pojasnilu SURS montaža kuhinjskega pohištva (elementov – visečih omaric), ki se prodajo posebej in montirajo naknadno (npr. ob zamenjavi kuhinje, preureditvi, adaptaciji bivalne enote), predstavlja storitev, ki je povezana s prodajo takih izdelkov in se razvršča v prodajo na drobno, kamor spadajo tudi običajne manipulacije z blagom, kot je tudi namestitev blaga, v tem primeru montaža. Lahko gre tudi za prodajo na debelo, če kupec ni gospodinjstvo, temveč industrijski, poslovni, institucionalni ali profesionalni uporabnik ali drugi trgovec na debelo.

V zvezi z vgradnjo štedilnika, kuhalne plošče, nape in korit SURS pojasnjuje, da se kuhinjske naprave in oprema navadno ne štejejo za vgradno pohištvo. V tem primeru gre večinoma za trgovino na debelo ali na drobno, in sicer za prodajo električnih ali neelektričnih naprav in opreme za gospodinjstva, kjer je lahko vključena tudi namestitev in/ali priključitev takih naprav.

Ključne besede:
pojasnilo durs
pojasnila drus
kuhinjsko pohištvo
gradbeništvo

Zadnji članki iz rubrike:

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

14.5.2020 10:31:32:
Odpis zalog zaradi višje sile (covid - 19)

4.5.2020 8:11:32:
Uveljavljanje pravice do odbitka DDV pri uvozu

4.5.2020 12:43:02:
Obdavčitev storitev osebne asistence z DDV​​​​​​​

30.1.2020 12:26:30:
Poročanje o elektronskih storitvah - do 31. 1. 2020

Najnovejši članki:

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

3.8.2020 12:56:52:
Nadomestilo plač zaradi odrejene karantene na podlagi interventne zakonodaje

28.7.2020 11:23:27:
Pravilnik o izvajanju oprostitve ali delne oprostitve plačila najemnin zaradi omilitve posledic epidemije COVID-19

27.7.2020 9:04:29:
Možnost delnega povračila nadomestila plače podaljšana do konca avgusta

25.7.2020 13:49:01:
Odpravljena prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT