Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 31.12.2008 14:05:16

Vlada sprejela predlog stališča Republike Slovenije k Predlogu direktive Evropskega parlamenta in Sveta o pravicah potrošnikov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog stališča Republike Slovenije k Predlogu direktive Evropskega parlamenta in Sveta o pravicah potrošnikov Racunovodja.com

Vlada je na redni seji 24. decembra 2008 na predlog Ministrstva za gospodarstvo sprejela predlog stališča Republike Slovenije k Predlogu direktive Evropskega parlamenta in Sveta o pravicah potrošnikov (dokument Sveta EU št. 14183/08), ki se glasi: Republika Slovenija načelno podpira predlog Direktive o pravicah potrošnikov in hkrati podaja nekaj preučitvenih in vsebinskih pridržkov glede tistih členov, ki znižujejo obstoječo raven varstva potrošnikov v Republiki Sloveniji. Vlada je poslala predlog stališča na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah Evropske unije v odločanje Državnemu zboru RS.

Slovenija se načelno strinja s cilji, ki jih predlog direktive zasleduje, še posebej podpira krepitev varstva potrošnikov na področjih spletnih dražb in prodaje pod pritiskom, kjer se zakonodaja prilagaja novim tehnologijam in prodajnim metodam. Hkrati Slovenija podaja splošni preučitveni pridržek na 4. poglavje, v prvi vrsti na 26. člen, ki ureja pravna sredstva v primeru stvarne napake. Predlagana ureditev glede na obstoječo ureditev v Sloveniji znižuje raven varstva potrošnikov. V primeru kupljenega izdelka z napako ima v skladu z domačo zakonodajo potrošnik pravico izbirati med pravnimi sredstvi (zamenjava izdelka z novim, znižanje kupnine ali vrnitev celotne kupnine), ki jih bo uporabil. Predlog direktive pa določa vrstni red pravnih sredstev. Ni tudi jasno, kako bo predlagana ureditev učinkovala na uveljavljanje pravice do zahtevkov iz naslova nepravilno/nepopolno opravljenih storitev, saj celotno 4. poglavje ne velja za storitve. Tudi predlagana ureditev tržnih garancij (člen 29) bo posegla v domačo zakonodajo, ki še vedno predvideva obvezno enoletno garancijo za brezhibno delovanje, katero bo Slovenija primorana opustiti, institut garancije pa bo tako kot v večini držav članic že zdaj postal tržni instrument konkurenčnosti.

Preučitveni pridržek ima Slovenija tudi na definicijo »poslovnega prostora« (člen 2(9)(b), ki vključuje tudi stojnice na tržnicah ali sejmih, kar ima za posledico, da se pogodbe, ki se sklepajo na stojnicah, ne štejejo kot pogodbe, sklenjene zunaj poslovnih prostorov. Slovenija pozdravlja dosledno in enotno ureditev načina izvajanja pravice do odstopa od pogodbe v državah članicah s pomočjo poenotenega štirinajstdnevnega obdobja za razmislek (»cooling-off-period«) in usklajenega standardnega odstopnega obrazca, ki ga bo uporabljal potrošnik. Ob tem pa ima pridržek na člen 16(2), ki v primeru, ko potrošnik odstopi od pogodbe, dovoljuje trgovcu, da zadrži že vplačano kupnino, dokler potrošnik ne predloži dokaza, da je blago poslal nazaj. Meni tudi, da je število področij (člena 19 in 20), za katere ne veljajo zahteve po informiranju potrošnika in pravica do odstopa, preveliko. Tako predstavljajo izjemo storitve prevoza, nastanitve, najem avtomobilov, prostočasne storitve. Glede teh izjem ima Slovenija pridržek. Slovenija pozdravlja bolj pregledno ureditev pravic potrošnikov v zvezi s pogodbenimi pogoji (člen 30), ima pa pridržek na omejitev veljavnosti pravic zgolj na vnaprej pripravljene pogodbe (vnaprej oblikovane standardne pogodbe), medtem ko so individualno dogovorjeni pogodbeni pogoji izključeni. V domači zakonodaji so tudi slednji lahko predmet presoje poštenosti, vključno sankcioniranja.

Vir: UVI

Ključne besede:
potrošnik
pravice potrošnikov
varstvo potrošnikov

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

22.5.2020 9:02:44:
Preverjanje višine prejetih povračil nadomestila plače (ZRSZ)

21.5.2020 10:40:06:
Subvencioniranje delovnega časa nadomešča ukrep subvencioniranja čakanja na delo

20.5.2020 14:14:59:
Letni obračun DDPO in DohDej

19.5.2020 16:54:38:
Javni sektor: Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela od 11. 5. 2020 dalje – epidemija COVID-19

19.5.2020 16:44:08:
Solidarnostna pomoč na podlagi četrte alineje 4. točke 40. člena Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti (KPND)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT