Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.1.2009 13:10:19

Zakon o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

Na spletni strani Zavoda za zaposlovanje je objavljeno naslednje pojasnilo:

Zakon o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa

Cilj Zakona o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa je ublažiti posledice prihajajoče gospodarske krize preko zagotavljanja pomoči delodajalcem in delavcem v primerih odločitve za skrajševanje delovnega časa. Zakon temelji na načelu, da je treba v času finančne krize tudi z ekonomskimi ukrepi težiti k zagotavljanju zaposlenosti in ohranjanju delovnih mest preko dodatnih finančnih spodbud za skrajševanje delovnega časa. Zakon uvaja nov instrument na področju aktivne politike zaposlovanja, in sicer subvencijo polnega delovnega časa. Ta ukrep bo na eni strani omogočil delavcem polno delovno dobo, na drugi strani pa zmanjševal delodajalcem stroške plač v času krize in zaščitil socialno blaginjo.

Zakon o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa omogoča podjetjem pridobitev subvencije v višini 60 EUR mesečno na delavca, če delavcu v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih kot polni delovni čas določijo 36 ur na teden.

 • ob določitvi polnega delovnega časa dela 36 ur na teden: 60 EUR subvencije na delavca mesečno
Zakon delodajalcem poleg tega omogoča tudi, da delavcu na podlagi dogovora z reprezentativnimi sindikati zagotavljajo delo 32, 33, 34 ali 35 ur na teden. V tem primeru prejmejo sorazmeren del subvencije, in sicer:
 • ob zagotavljanju dela 35 ur: 60 EUR + 15 EUR = 75 EUR na delavca mesečno
 • ob zagotavljanju dela 34 ur: 60 EUR + 30 EUR = 90 EUR na delavca mesečno
 • ob zagotavljanju dela 33 ur: 60 EUR + 45 EUR = 105 EUR na delavca mesečno
 • ob zagotavljanju dela 32 ur: 60 EUR + 60 EUR = 120 EUR na delavca mesečno.
Za prvo alinejo mora delodajalec z zakonom, kolektivno pogodbo oziroma s svojim splošnim aktom, če pri njem ni organiziranega sindikata, določiti polni delovni čas 36 ur na teden.

Za naslednje alineje pa mora delodajalec ob sprejetju ustreznega akta iz prejšnjega odstavka skleniti tudi ustrezni dogovor o zagotavljanju dela krajši delovni čas z reprezentativnim sindikatom, in sicer z reprezentativnim sindikatom pri delodajalcu, če ta ne bo organiziran, pa s sindikatom, organiziranim na višji ravni, ki ima priznano lastnost reprezentativnosti za dejavnost, v kateri deluje podjetje.

Seznam reprezentativnih sindikatov je objavljen na spletni strani ministrstva http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/delovna_razmerja_in_pravice_iz_dela/socialno_partnerstvo/seznam_reprezentativnih_sindikatov/.

Subvencija se delodajalcu izplačuje za delavce, zaposlene s polnim delovnim časom, ki delajo v zgoraj navedenem delovnem času.

Delodajalec se bo v pogodbi zavezal:

 • da bo delo zagotavljal najmanj 32 ur na teden,
 • da ne bo odpuščal delavcev iz poslovnih razlogov,
 • da ne bo izplačeval nagrad organom vodenja in nadzora za poslovno leto, v katerem je vključen v izvajanje ukrepa
 • da ne bo odrejal nadur in
 • da bo izplačeval plače.
Ukrep velja največ za obdobje šestih mesecev. Delodajalec se lahko odloči za krajše obdobje izvajanja ukrepa, vendar ga kasneje ne more podaljšati.

Postopek dodelitve subvencije

a) Zahtevek za dodelitev subvencije

Delodajalec izpolni zahtevek za dodelitev subvencije, ki mu priloži tudi seznam delavcev. Obrazci in navodila za izpolnjevanje obrazcev bodo objavljeni na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ).

Zahtevek za dodelitev subvencije lahko vloži na tri načine:

 • prvi zahtevek za dodelitev subvencije v višini 60 EUR na delavca mesečno za obdobje največ 6 mesecev, ki se nanaša na določitev polnega delovnega časa 36 ur na na teden. Podjetje se lahko odloči tudi za krajše obdobje od 6 mesecev, vendar kasneje ne more vložiti zahtevka za podaljšanje obdobja. Takšnemu zahtevku priloži zakon, kolektivno pogodbo ali splošni akt delodajalca, s katerim je skrajšal polni delovni čas na 36 ur na teden, in seznam delavcev. Zadnji rok za vložitev zahtevka je 30. 9. 2009.

 • zahtevek za dodatno subvencijo v višini od 15 do 60 EUR na delavca mesečno se nanaša na zagotavljanje dela od 32 do 35 ur na teden. Podjetje lahko vloži ta zahtevek kadarkoli po vložitvi prvega zahtevka, vendar najkasneje do 30. 9. 2009. Takšnemu zahtevku priloži zakon, kolektivno pogodbo ali splošni akt delodajalca, s katerim je skrajšal polni delovni čas na 36 ur na teden, dogovor z reprezentativnimi sindikati in seznam delavcev. Za dodatno subvencijo bo delodajalec upravičen do izteka obdobja, določenega s pogodbo o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa.

 • oba zahtevka lahko združi in ju vloži hkrati.

b) Postopek odločanja

Delodajalec vlogo oziroma zahtevek za dodelitev subvencije praviloma odda elektronsko preko eStoritev Zavoda RS za zaposlovanje, ga nato natisne ter opremljenega s podpisom, žigom in z zahtevanimi prilogami, s priporočeno pošto pošlje na Zavod RS za zaposlovanje, Rožna dolina IX/6, 1000 Ljubljana.

O prejetem zahtevku ZRSZ odloči s sklepom, zoper katerega ni pritožbe, predvidoma v roku 15 dni, najkasneje pa v 30-ih dneh od prejema popolnega zahtevka in delodajalce pozove k podpisu pogodbe o dodelitvi subvencije.

Delodajalec je upravičen do subvencije od prvega dne naslednjega meseca, ko vloži vlogo. Zahtevek za izplačilo subvencije pa vlaga do 10-ega dne v mesecu za prejšnji mesec. Tudi zahtevke za izplačilo oddaja preko eStoritev in po navadni pošti na naslov Zavoda.

c) Nadzor

Delodajalec bo mesečno v okviru zahtevka za plačilo poročal o številu zaposlenih, Zavod pa bo v evidenci Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v skladu z zakonom preverjal podatke o zaposlenih. Sankcije za kršitev pogodbenih obveznosti bodo natančno predpisane v pogodbi, ki jo skleneta ZRSZ in delodajalec.

Informacije

Dodatne informacije lahko pridobite na spletni strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve: www.mddsz.gov.si in na brezplačni telefonski številki Mininstrstva za delo, družino in socialne zadeve 080 1567 ali na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje www.ess.gov.si, na naslovu: sabina.spehar@ess.gov.si in na brezplačni telefonski številki 080 2055.

Ključne besede:
subvencioniranje
subvencioniranje polnega delovnega časa
polni delovni čas
subvencija

Zadnji članki iz rubrike:

28.10.2020 15:59:03:
Delodajalci lahko oddate vlogo za povračilo nadomestila plače za oktober

28.10.2020 14:42:39:
Nova ureditev karanten na domu

27.10.2020 18:12:13:
Izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka za oktober, november in december 2020

27.10.2020 16:27:57:
Delno povrnjen izgubljeni dohodek (samozaposleni, družbeniki in kmetje)

27.10.2020 16:18:43:
Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z ukrepi PKP5 na davčnem področju

Najnovejši članki:

28.10.2020 16:26:17:
Kmetijstvo: časovne omejitve, dokazila za prehod med regijami, temeljni dohodek

28.10.2020 16:16:04:
Doplačilne znamke in vozovnice

28.10.2020 14:56:38:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davčnih obveznosti

28.10.2020 14:52:14:
Pomembno obvestilo štipendistom

27.10.2020 15:45:04:
Pravilnik o spremembi in dopolnitvah Pravilnika o dejavnikih neznatnega in povečanega tveganja za pranje denarja ali financiranje terorizma

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT