Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 22.1.2009 12:21:29

Predvidene novosti v eVEM -- vse na enem mestu za podjetnike

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predvidene novosti v eVEM -- vse na enem mestu za podjetnike

Program dela MJU za leto 2009 predvideva naslednje:

Projekt e-VEM za s.p. in za gospodarske družbe je zaživel v polnem obsegu in deluje brez večjih problemov. Povprečno število vpisov d.o.o. v sodni oz. poslovni register na mesečni ravni je za 21,1% višji kot v letu pred produkcijo e-VEM. Od produkcije e-vem za gospodarske družbe smo pridobili 3194 novih obstoječih d.o.o., kar je 7,6% vseh d.o.o. Povprečni čas ustanovitve je 4 dni. Na področju s.p., ki teče 3,5 let je situacija še boljša (trend vpisov v PRS je v primerjavi pred sistemom e-VEM višji za 43,7%, od doma je oddanih 5,6% vseh vlog). Povprečni čas ustanovitve s.p. je 1 dan. Statistike kažejo na izredno dobro uporabo in ugodne trende zviševanja ustanvljanja s.p. in d.o.o.. Povprečni časi ustanovitve so prav tako v samem svetovnem vrhu. Ob tej hitrosti ustanavljanja firm smo zaznali tudi določene pomanjkljivost.

Obstoječi pravni sistem in posledično e-VEM tako omogoča prijavo poslovnih sedežev na naslovih, kjer podjetniki - tujci nimajo niti dejanskega sedeža, prav tako pa ne stalnega ne začasnega bivališča. V praksi se dogaja, da ob vpisu v poslovni register tujec predloži podatek o fiktivnem poslovnem sedežu, kjer ga dejansko ni in se na istem naslovu registrira več deset subjektov, ki jih po registraciji ni več moč najti. Takšno stanje jim omogoča nelegalno poslovanje (gre predvsem za tiste, ki opravljajo dejavnosti na terenu, npr. gradbeniki), s čimer postavlja davčne zavezance z legalnimi poslovnimi prostori, ki imajo urejeno poslovanje in se pri njih izvaja davčni in ostali nadzor, v diskriminatorni položaj.

Večje število ustanovljenih s.p. in d.o.o. prinašajo tudi rizične situacije, da podjetniki niso najbolje usposobljeni za izvajanje podjetniških dejavnosti. Večino gre na račun pomanjkanja informacij, kjer lahko z določenimi ukrepi pripomoremo k zmanjšanju tega rizika.

Predlog je, da se pri vseh subjektih, ki se registrirajo in pri katerih je sedež drugačen kot prebivališče (kar je razvidno iz CRP), od bodočega podjetnika zahteva dokazilo o pravici uporabe prostora (najemna pogodba). S tem bi preprečili primere, kot je npr. na Jesenicah, kjer je na naslovu stavbe, ki ne obstaja več (na njenem mestu je parkirišče), registriranih 39 podjetnikov. Takih in podobnih primerov je v Sloveniji kar precej.

Za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti bomo začeli z izvajanjem ukrepov, ki bodo vsebovali Vgrajevanje dodatnih varnostnih mehanizmov s prilagoditvijo zakonodaje bo prispeval k večjem nadzoru na področju pravnih subjektov. Poleg tega pa je potrebno poskrbeti tudi za nadaljnji razvoj sistema e-VEM in usposabljanja referentov in podjetnikov pa pomeni uvajanje novih in kvalitetnejših storitev za podjetnike na točkah VEM ter lastna usposobljenost podjetnikov za registracijo podjetja ter bolj uspešnega kasnejšega poslovanja.

Poleg tega bomo na sistemu e-VEM delali veliko na promociji, saj je znano, da uvajanje e-VEM sistema za opravljanje prijav v obvezna socialna zavarovanja prinese znižanje stroškov za javno upravo in razbremenitev ZZZS prijavnih mest. Nadaljevali bomo s promocijo storitev VEM, ki bo prinesla k povečani prepoznavnosti storitev in s tem doseganje učinkov projekta. Razvoj kadrovskega vmesnika med e-VEM sistemom in kadrovskimi sistemi bo predstavljal znižanje stroškov poslovanje za podjetja z lastnimi kadrovskimi sistemi.

Ključne besede:
eVEM
MJU
podjetnik
s.p.
d.o.o.

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

Najnovejši članki:

7.12.2019 13:07:06:
Zakon o spremembah in dopolnitvi Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1L)

7.12.2019 12:46:18:
Poročilo o gibanju plač za september 2019

7.12.2019 12:44:00:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, oktober 2019

4.12.2019 17:41:47:
Kaj zajema MSRP 16 - Najemi (2019)?

4.12.2019 17:18:23:
Posebna nižja 5 % stopnja DDV za knjige

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT