Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 23.1.2009 18:30:40

Ciljni davčno inšpekcijski nadzori pri zobozdravnikih

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Ciljni davčno inšpekcijski nadzori pri zobozdravnikih

Davčna uprava Republike Slovenije obvešča vse davčne zavezance, da je pričela s ciljnimi davčno-inšpekcijskimi nadzori pri zobozdravnikih. Nadzori se bodo izvajali najprej z nenapovedanimi obiski v ordinacijah zobozdravnikov z namenom preveritve izdajanja računov za opravljene storitve in pridobivanja potrebnih davčnih informacij, glede na ugotovitve pa bo davčna uprava opravljala davčne inšpekcijske nadzore pravilnosti in pravočasnosti plačevanja davčnih obveznosti. Davčna uprava bo tudi aktivno sodelovala z zdravstvenimi zavarovalnicami in drugi institucijami, ker bo na ta način nadzor še bolj uspešen. Zavezanci za davek na področju zobozdravstva lahko izkoristijo možnost samoprijave, vendar samo do vročitve sklepa o začetku postopka davčno inšpekcijskega nadzora!

Davčna uprava je v preteklosti podrobneje analizirala davčni vidik opravljanja storitev na področju zobozdravstva in pri izvajanju nadzora zobozdravnikov ugotovila več nepravilnosti. Najbolj je izstopalo predvsem opravljanje zobozdravstvenih storitev brez izdajanja računov, posledično neevidentiranje prihodkov v poslovnih knjigah ter neplačevanje davčnih obveznosti. Davčna uprava ugotavlja, da zobozdravniki koncesionarji, katerim opravljene storitve plačuje Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja oz. katera koli druga zavarovalnica iz sredstev prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja ter pacienti v primeru doplačil, na računu ne izkažejo, katere storitve so bile opravljene in koliko znaša celotna vrednost opravljene storitve.

Gledano z vidika davčnega zavezanca, t.j. izvajalca zobozdravstvenih storitev, bi moral davčni zavezanec seveda izdati račun za vse opravljene storitve, ne glede na to, ali jih plača pacient iz lastnih sredstev, ali pa stroške storitev deloma krije ZZZS oziroma druga zavarovalnica, pri kateri je sklenil kakršno koli dodatno zavarovanje. Prav izdan račun za vse opravljene storitve, seveda izdan v skladu z zakonodajo, je najpomembnejša listina z vidika evidentiranja prihodkov v poslovne knjige. Tudi zato je z davčnega vidika izrazito pomembno, da uporabnik storitev zahteva izdajo računa.

Račun je pomembna listina z vidika evidentiranja prihodkov v poslovne knjige, saj je račun v skladu s Slovenskimi računovodskimi standardi SRS 21 in SRS 39 (SRS 2006) izvirna knjigovodska listina, ki se sestavi na kraju in v času nastanka poslovnega dogodka. Račun je torej listina, na podlagi katere je davčni zavezanec – tudi zobozdravnik, dolžan evidentirati svoje terjatve in prihodke, pri tem pa ni pomembno ali gre za terjatve do Zavoda za zdravstveno zavarovanje, zavarovalnice ali neposredno do pacienta. Način in rok plačila pri izdajanju računov nista pomembna, vsekakor pa mora biti iz poslovne dokumentacije zavezanca za davek razvidno, na kakšen način so bile zaračunane storitve plačane.

Prav tako Zakon o davku na dodano vrednost v 81. členu določa, da mora vsak davčni zavezanec izdati račun za dobave blaga in storitev, ki jih je opravil na ozemlju Slovenije. Dolžnost izdajanja računov torej velja tudi za zobozdravnike, ker so osebe, ki neodvisno in samostojno opravljajo ekonomsko dejavnost na trgu.

Davčne zavezance opozarjamo, da lahko davčnemu organu v primeru, da dohodkov niso ustrezno davčno obravnavali ali jih niso izkazali v poslovnih knjigah, predložijo davčne obračune ali popravljene davčne obračune na podlagi samoprijave v skladu z določbami 55. člena Zakona o davčnem postopku. Zavezanca za davek, ki je plačal davek na podlagi samoprijave, se ne kaznuje za prekršek. Samoprijava je možna do vročitve sklepa o začetku davčnega inšpekcijskega nadzora oziroma do začetka postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka.

Davčna uprava je torej področje zobozdravstva uvrstila v načrt ciljno usmerjenih davčno inšpekcijskih nadzorov, kakor je to v preteklosti veljalo recimo za področje gradbeništva, gostinstva in trgovanja z motornimi vozili. Dopolnitev načrta izvajanja ciljnih nadzorov seveda ne pomeni, da davčna uprava ne bo ciljno usmerjena tudi na navedena področja. Še to, v načrtu ciljnih nadzorov so tudi druge novosti. Nekatere bo davčna uprava javno (še) napovedala.

Objavljeno na spletni strani DURS-a.

Ključne besede:
davčni nadzor
davčni pregled
zobozdravniki

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

Najnovejši članki:

7.12.2019 13:07:06:
Zakon o spremembah in dopolnitvi Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1L)

7.12.2019 12:46:18:
Poročilo o gibanju plač za september 2019

7.12.2019 12:44:00:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, oktober 2019

4.12.2019 17:41:47:
Kaj zajema MSRP 16 - Najemi (2019)?

4.12.2019 17:18:23:
Posebna nižja 5 % stopnja DDV za knjige

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT