Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.2.2009 11:47:42

Vlada izdala Uredbo o načinu določanja in obračunavanja prispevka za zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo z uporabo domačih virov primarne energije

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada izdala Uredbo o načinu določanja in obračunavanja prispevka za zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo z uporabo domačih virov primarne energije

Vlada je na redni seji 29. januarja 2009 na predlog Ministrstva za gospodarstvo izdala Uredbo o načinu določanja in obračunavanja prispevka za zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo z uporabo domačih virov primarne energije (Uredba). Uredba določa način izračunavanja in obračunavanja prispevka za zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo proizvedeno iz primarne energije iz domačih virov.

Deveti odstavek 15. člena Energetskega zakona določa, da so vsi odjemalci električne energije za vsako prevzemno predajno mesto dolžni plačevati prispevek za zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo z uporabo domačih virov primarne energije. Prispevke zbira Center za podpore in jih namenja proizvajalcem električne energije, ki so zadolženi, da z uporabo energentov iz domačih virov zagotavljajo zanesljivo oskrbo z energijo v državi.

Z zadnjimi spremembami in dopolnitvami Energetskega zakona (EZ-C), predvsem določb, ki se nanašajo na t.i. »kvalificirane proizvajalce električne energije« ter na podporo proizvajalcem električne energije iz domačih fosilnih energentov, je bila slovenska energetska zakonodaja usklajena s stališči Komisije, izraženimi v Odločbi Komisije z dne 24. aprila 2007 »o shemi državne pomoči, ki jo izvaja Slovenija v okviru svoje zakonodaje o kvalificiranih proizvajalcih energije« (Odločba Komisije). Pomoč porabi domačih energentov za proizvodnjo električne energije in s tem zagotavljanju zanesljive oskrbe in zmanjšanju uvozne odvisnosti se dodeljuje na podlagi 11(4). člena Direktive 2003/54/ES, ki določa, da: "Država članica lahko zaradi zanesljivosti oskrbe odredi, da se pri razporejanju proizvodnih naprav daje prednost tistim, ki uporabljajo kot gorivo domače vire primarne energije do obsega, ki v posameznem koledarskem letu ne presega 15 % skupne primarne energije, potrebne za proizvodnjo električne energije, porabljene v zadevni državi članici."

64.s člen Energetskega zakona v prvem in drugem odstavku določa, da vlada podrobneje predpiše način določanja in obračunavanja prispevka za zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo z uporabo domačega energenta, višina prispevka pa je odvisna od moči in napetostne ravni prevzemno predajnega mesta, kategorije odjemalca ter namena uporabe električne energije.
Vlada bo za leto 2009 z ločenim sklepom določila povprečni mesečni prispevek na kW obračunske moči za zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo z uporabo domačih virov primarne energije in ponderje za odjemne skupine končnih odjemalcev.

Vlada izdala Uredbo o izdaji deklaracij za proizvodne naprave in potrdil o izvoru električne energije

Vlada je na redni seji 29. januarja 2009 na predlog Ministrstva za gospodarstvo izdala Uredbo o izdaji deklaracij za proizvodne naprave in potrdil o izvoru električne energije (Uredba). S to uredbo se ureja izdajanje deklaracij za proizvodno napravo in sistem potrdil o izvoru za električno energijo, proizvedeno v proizvodnih napravah na obnovljive vire ter v proizvodnih napravah s soproizvodnjo toplote in električne energije z visokim izkoristkom.

V Uredbi so navedeni pogoji, ki jih mora izpolnjevati proizvodna naprava, če želi proizvajalec prejeti deklaracijo za proizvodno napravo.
Postopek pridobitve deklaracije za proizvodno napravo zajema vsebino deklaracije za proizvodno napravo in način ter vsebino vloge, ki jo morajo podati proizvajalci, če želijo prejeti deklaracijo za proizvodno napravo. Določeni so pogoji za zavrnitev vloge za izdajo deklaracije za proizvodno napravo in odvzem deklaracije za proizvodno napravo.
V registru deklaracij za proizvodne naprave se vodijo podatki o proizvodnih napravah, za katere so bile izdane deklaracije za proizvodne naprave. Navedene so značilnosti proizvodne naprave in vsebina deklaracij za proizvodno napravo.
Uredba opredeljuje tudi pregled proizvodnih naprav in podatke, ki jih mora proizvajalec pošiljati Javni agenciji RS za energijo za dokazovanje prepisanih pogojev za soproizvodnjo električne energije in toplote z visokim izkoristkom oziroma proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov.
Uredba zajema vsebino potrdil o izvoru in definira, katera električna energija je upravičena do prejetja potrdil o izvoru.
V registru potrdil o izvoru so navedeni podatki o vseh izdanih potrdilih o izvoru v Republiki Sloveniji in izvedenih transakcijah. Potrdila o izvoru je možno izdati, prenesti, unovčiti, izvoziti in uvoziti. Opredeljene so vrste transakcij in njihovo nadzorovanje.

Vlada je sprejela Sklep o določitvi višine prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije

Vlada je na redni seji 29. januarja 2009 na predlog Ministrstva za gospodarstvo sprejela Sklep o določitvi višine prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

Zbiranje finančnih sredstev za podpiranje proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov energije in soproizvodnje toplotne in električne energije z dodatki k omrežnini je z novelo Energetskega zakona odpravljeno, uvedeno pa je zbiranje s prispevki po prevzemno-predajnem mestu. Način določanja višine je urejena z Uredbo o načinu določanja in obračunavanja prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije. S sprejetim sklepom vlada za leto 2009 določa višino povprečnega mesečnega prispevka na kW obračunske moči, višino ponderja odjemne skupine ter prispevek na kW obračunske moči za vsako odjemno skupino končnih odjemalcev.
Za zagotovitev potrebnih finančnih sredstev za izvajanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji in iz obnovljivih virov energije ter za delovanje Centra za podpore določa Vlada Republike Slovenije za leto 2009 povprečni mesečni prispevek na kW obračunske moči v višini 0,36594 eurov/kW. Delež sredstev, ki se namenijo za delovanje Centra za podpore v letu 2009 znaša 591.000 evrov.

Vlada je sprejela Sklep o določitvi višine prispevka za zagotavljanje zanesljive oskrbe z uporabo domačih virov primarne energije za proizvodnjo električne energije

Vlada je na redni seji 29. januarja 2009 na predlog Ministrstva za gospodarstvo sprejela Sklep o določitvi višine prispevka za zagotavljanje zanesljive oskrbe z uporabo domačih virov primarne energije za proizvodnjo električne energije. Sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Na podlagi 15. člena Energetskega zakona, se zaradi zagotavljanja zanesljive oskrbe z električno energijo, proizvajalcu, ki ima obvezo uporabljati primarno energijo iz domačih virov, pokrijejo upravičeni stroški, ki nastanejo z izvajanjem te obveznosti. To obveznost v našem primeru izvaja TE Trbovlje.
To pomeni, da se s sredstvi prispevka za zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo proizvajalcu, ki ima obvezo uporabljati primarno energijo iz domačih virov, pokrijejo dodatni stroški, ki jih ima le ta z uporabo domačega primarnega vira. Zato je višina zbranih denarnih sredstev prispevka pogojena z višino upravičenih dodatnih stroškov.

Sredstva zgoraj omenjenega prispevka so dolžni plačati vsi končni odjemalci električne energije. Potrebna sredstva se zagotavljajo s plačevanjem mesečnega prispevka. Osnovo za višino prispevka predstavlja obračunska moč odjemalca. Višina prispevka na enoto moči za posamezne skupine odjemalcev je opredeljena s ponderjem odjemne skupine. Ponderji odjemnih skupin končnih odjemalcev odražajo težo obremenitve posamezne odjemne skupine s stroški prispevka. Ponderji odjemnih skupin in razmerja med njimi se lahko spremenijo, če se spremeni kvocient med porabo električne energije in močjo odjemne skupine in zaradi te spremembe nastane potreba po dodatnih kapacitetah za proizvodnjo električne energije. Povprečni mesečni prispevek na kW obračunske moči znaša 0,08076 eurov /kW.

Vir: UVI

Ključne besede:
prispevek
prispevki
električna energija
primarna energija
proizvodnja električne energije
obnovljivi viri energije

Zadnji članki iz rubrike:

11.11.2020 18:53:31:
Vlada sprejela Predlog #PKP6

28.10.2020 14:56:38:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davčnih obveznosti

27.10.2020 16:08:58:
Podaljšana poroštvena shema za posojila

23.10.2020 16:57:02:
Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

16.10.2020 12:13:45:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje o tožbah delavcev zoper delodajalce

Najnovejši članki:

24.11.2020 17:53:06:
Odločba o delni razveljavitvi četrtega in tretjega odstavka 68.a člena Zakona o davčnem postopku

24.11.2020 17:51:26:
Vzpostavitev e-vročanja dokumentov državljanom

24.11.2020 15:56:51:
Interventni ukrepi na področju štipendiranja

23.11.2020 21:11:25:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, september 2020

23.11.2020 21:07:41:
Poročilo o gibanju plač za avgust 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT