Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.3.2009 12:35:44

Vlada sprejela mnenje k pobudi za začetek postopka za oceno ustavnosti 140. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela mnenje k pobudi za začetek postopka za oceno ustavnosti 140. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju Racunovodja.com

Vlada je sprejela mnenje k pobudi za začetek postopka za oceno ustavnosti 140. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in ga poslala državnemu zboru in Ustavnemu sodišču.

Vložena je bila pobuda za oceno ustavnosti 140. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju iz leta 1992 /ZPIZ/, ki zaposlenim delovnim invalidom, za katere pri delodajalcu z manj kot petimi zaposlenimi delavci ni drugega ustreznega dela, priznava čas, ko so le-ti prijavljeni na zavodu za zaposlovanje in prejemajo nadomestilo iz invalidskega zavarovanja, v pokojninsko dobo. Ker pobudnik kot s.p. nima statusa osebe v delovnem razmerju, se mu to obdobje ni vštevalo v pokojninsko dobo. Vlada zato ustavne pobude ne podpira.

ZPIZ je v 140. členu uredil izjemo od delovnopravnega pravila o prepovedi odpuščanja delovnih invalidov. Delovnega invalida je lahko delodajalec odpustil le v kolikor je delavec soglašal z odpovedjo oziroma, če mu je delodajalec zagotovil delovno razmerje za nedoločen čas pri drugem delodajalcu oziroma organizaciji. Do zagotovitve druge zaposlitve so se delovni invalidi pri delodajalcu z več kot petimi zaposlenimi delavci evidenčno prijavili na zavodu za zaposlovanje, delodajalec pa jim je v tem času odredil čakanje na delo in jim izplačeval nadomestilo plače v višini denarnega nadomestila, ki bi jim pripadalo kot brezposelni osebi. Od teh nadomestil je delodajalec tudi plačeval prispevke v pokojninsko blagajno, zato se je delavcem to obdobje vštevalo v pokojninsko dobo. Delovnim invalidom, ki so bili zaposleni pri delodajalcu z manj kot petimi zaposlenimi delavci, pa jim je z odločbo o ugotovljeni invalidnosti prenehalo tudi delovno razmerje. Po prijavi na zavodu za zaposlovanjem so pridobili nadomestilo plače za čas čakanja na razporeditev oziroma zaposlitev na drugem ustreznem delu, ki ga je bil dolžan izplačevati zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Ker se od nadomestil iz invalidskega zavarovanja ne plačujejo prispevki v pokojninsko blagajno, je bilo za te delavce izjemoma določeno v četrtem odstavku 140. člena ZPIZ, da se jim čas prijave na zavodu za zaposlovanje, kljub neplačanim prispevkom, všteva v pokojninsko dobo.

S tem je država omogočila nadaljnje poslovanje malim delodajalcem, katerih poslovanje bi bilo zaradi invalidnosti enega od delavcev, bistveno bolj oteženo. Po drugi strani pa je država tem delavcem z vštevanjem obdobja v pokojninsko dobo zagotovila kontinuiteto pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. To velja tudi za delavce, ki so v delovnem razmerju pri s.p., le zanj kot za fizično osebo to ne velja, saj ga ne zavezuje Zakon o delovnih razmerjih. S.p. je delodajalec in delavec v eni osebi, kar pomeni, da se ne more ščititi sam pred seboj, zato zanj tudi ne velja delovnopravno varstvo in tudi ne določbe o prepovedi odpuščanja zanj niso veljale. Lahko pa se mu je to obdobje, enako kot ostalim zavarovancem, vštevalo v pokojninsko dobo, v kolikor je bil v tem času prostovoljno vključen v zavarovanje in je plačeval prispevke.

Glede na navedeno, vlada ugotavlja, da zakonodajalčeva avtonomna pravica, da za različne potrebe v mejah svoje pristojnosti opredeli dejansko stanje in nanje veže različne pravne posledice, ne pomeni kršitve ustavnega načela enakosti pred zakonom, temveč gre le za posebno ureditev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja za osebe, ki so v različnem položaju in imajo različne statuse.

V zvezi z navedbami pobudnika, da je 140. člen ZPIZ v nasprotju s 14. členom (enakost pred zakonom) in 50. členom (pravica do socialne varnosti) Ustave, Vlada RS meni, da pobuda ni utemeljena in predlaga Ustavnemu sodišču Republike Slovenije, da pobude ne sprejme.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju
pokojninsko zavarovanje
invalidsko zavarovanje

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT