Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 17.3.2009 11:44:28

Vlada sprejela predlog novele Zakona o odvetništvu

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog novele Zakona o odvetništvu Racunovodja.com

Vlada je na seji 12. marca 2009 sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odvetništvu. S predlogom zakona ostajajo odvetniške tarife nespremenjene, se pa Odvetniški zbornici kot stanovski organizaciji vrača pristojnost, da soodloča pri vzpostavitvi ustreznih razmerij oz. ovrednotenju posameznih storitev, upoštevajoč zahtevnost in odgovornost posameznih opravil. Javni interes bo varovan s tem, da minister, pristojen za pravosodje, da soglasje pred sprejemanjem odvetniške tarife na skupščini Odvetniške zbornice Slovenije.

S predlagano novelo zakona se krepi režim disciplinske odgovornosti odvetnikov, pri čemer so upoštevana tudi priporočila Varuha človekovih pravic. Razširjajo se pristojnosti tistih oseb, na predlog katerih je disciplinski tožilec dolžan uvesti disciplinski postopek, tako da imajo te osebe možnost same nadaljevati disciplinski postopek v primeru, ko disciplinski tožilec odstopi od disciplinskega postopka ter pravico vložiti pritožbo zoper oprostilno odločbo disciplinske komisije. To sta predsednik Vrhovnega sodišča ter minister za pravosodje. Spreminja se tudi sestava disciplinskih organov.

S predlogom zakona se ponovno vzpostavlja sistem kolektivnega zavarovanja odvetniške poklicne odgovornosti prek stanovskega združenja odvetnikov. Prav tako je pomembna novost kontrahirna dolžnost zavarovalnic sklepati zavarovanja iz tega naslova. V praksi so se pojavljali primeri, ko so zavarovalnice odklanjale sklenitve zavarovanj poklicne odgovornosti.

Predlog novele omogoča nemoteno izvajanje obeh institutov (zastopanja po uradni dolžnosti in brezplačne pravne pomoči) s tem, da določa, da v primeru, ko predsednik pristojnega sodišča ugotovi, da sta seznama obeh institutov, na katera se lahko odvetnik uvrsti po svoji volji nezadostna, sodišče odvetnika določi po vrstnem redu izmed vseh odvetnikov, vpisanih v imenik odvetnikov, ki sestavljajo območni zbor, organiziran na območju posameznega okrožnega sodišča. Odvetnik je v tem primeru dolžan prevzeti zastopanje, razen če obstajajo razlogi, zaradi katerih mora zastopanje odkloniti.

Po tem predlogu zakona bo odvetnik dolžan pred vpisom v imenik odvetnikov, Odvetniški zbornici Slovenije predložiti dokazilo o sklenjeni pogodbi o vodenju fiduciarnega računa. Kot dodaten pogoj za opravljanje odvetniškega poklica se tudi predlaga uvedba preizkusa iz poznavanja Zakona o odvetništvu, odvetniške tarife ter odvetniške etike. Vsebino in postopek preizkusa predpiše minister za pravosodje, Odvetniška zbornica Slovenije pa ima pravico v 30 dneh od prejema obvestila podati mnenje k vsebini in postopku preizkusa.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o odvetništvu
odvetništvo
odvetnik

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT