Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 27.3.2009 10:45:51

Slovenija uvaja biometrijo prstnih odtisov v potne listine

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Slovenija uvaja biometrijo prstnih odtisov v potne listine Racunovodja.com

Vlada je na seji 26. marca 2009 določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o potnih listinah, ki ga bo poslala Državnemu zboru RS v obravnavo po skrajšanem postopku. Gre namreč za manj zahtevne uskladitve s pravom Evropske unije. Hkrati je vlada predlagala, da se pripravi in sprejme uradno prečiščeno besedilo Zakona o potnih listinah.

S spremembo zakona vzpostavljamo pravno podlago za izvajanje Uredbe Sveta o standardih za varnostne značilnosti in biometrične podatke v potnih listih in potovalnih dokumentih, ki jih izdajajo države članice. Omenjena uredba določa, da je treba v 36 mesecih po sprejetju tehničnih specifikacij za prstne odtise v potne listine uvesti tudi biometrijo dveh prstnih odtisov. Tehnične specifikacije so bile sprejete z Odločbo Komisije 28. junija 2006, zato mora Republika Slovenija začeti izdajati biometrične potne listine s prstnimi odtisi do 28. junija 2009.

Z novelo zakona je tako povsem na novo določeno, da se ob vlogi za izdajo potnega lista, diplomatskega in službenega potnega lista od državljana, starega 12 let ali več, odvzameta dva prstna odtisa, razen ko zaradi zdravstvenih razlogov odvzem dveh prstnih odtisov začasno ali trajno ni mogoč. V tem primeru se izda potna listina z veljavnostjo enega leta, sicer pa se izda biometrična potna listina zgolj z biometrijo podobe obraza, in sicer z veljavnostjo, predpisano glede na starost imetnika. Podobo odvzetih prstnih odtisov oziroma prstnega odtisa bodo v evidenci vodili samo do vročitve potnega lista, nato pa iz evidence zbrisali. Za uporabo prstnih odtisov kot biometričnih podatkov pa velja enako, kot že velja za uporabo biometričnega podatka podobe obraza. Kot določa Zakon o varstvu osebnih podatkov, se bodo lahko prstni odtisi, shranjeni kot biometrični podatek na pomnilniškem mediju (čipu), uporabljali le za preverjanje verodostojnosti potne listine in istovetnosti imetnika potne listine pri prehajanju državne meje. To državljanu zagotavlja, da se njegovi prstni odtisi ne bodo uporabljali v druge namene, hkrati pa izpolnjuje minimalne zahteve, ki jih je EU določila za odvzem, hrambo in uporabo prstnih odtisov.

Da bi zmanjšali administratitvne ovire, smo iz zakona črtali določbe o obveznosti dovoljenja zakonitega zastopnika za potovanje otrok do 15. leta starosti brez spremstva zakonitega zastopnika, saj je bil glavni namen dovoljenja izvajanje kontrole prehajanja državne meje v smislu zaščite otrokovih koristi izključno na meji Republike Slovenije s sosednjimi državami. Z uvedbo schengenskega sistema na meji z Avstrijo, Italijo in Madžarsko se je namreč postavilo vprašanje smiselnosti izdajanja oziroma potrjevanja dovoljenj, saj se mejna kontrola v klasičnem smislu ne izvaja. Glede na zahteve hrvaškega Zakona o tujcih pa se postavlja tudi vprašanje smiselnosti potrjevanja slovenskih dovoljenj za prehod meje z Republiko Hrvaško, saj mora imeti mladoletni tujec (torej otrok, državljan Republike Slovenije) za vstop na Hrvaško posebno dovoljenje zakonitega zastopnika, ki ga je v hrvaški ali angleški jezik prevedel in overil pooblaščeni sodni tolmač, to dovoljenje pa vsebuje vse podatke, ki jih vsebuje tudi obrazec slovenskega dovoljenja zakonitega zastopnika. To pomeni, da mora zakoniti zastopnik slovenskega državljana za otroka, ki potuje na Hrvaško, pridobiti dve dovoljenji, ki sta po svoji vsebini identični, s tem pa ima tudi dvojne stroške.

Predlog novele zakona poenostavlja tudi postopke v primeru, ko državljan pogreša potno listino. V predlogu je namreč zapisano, da ne bo treba več izpolniti obrazca o pogrešitvi, prav tako pa se črta določba o obvezni izdaji potrdila o sprejemu vloge.

Predlog zakona z redakcijskimi spremembami ureja pristojnost za izdajo potnih listin, naznanitev pogrešitve in vodenje evidence. Jasneje opredeljuje izdajo novega potnega lista z enoletno veljavnostjo v primeru večkratnih pogrešitev ter prepoved izdaje oziroma odvzem potne listine, kjer je v praksi večkrat prihajalo do različnih interpretacij določb zakona.

Dopolnitve zakona se nanašajo tudi na obveznost vrnitve potnega lista v primeru spremembe prebivališča oziroma izročitev vselej, ko se spremenijo v potni list vpisani podatki imetnika, ki predstavljajo njegovo identifikacijo. Prav tako je skrajšan rok za predložitev potnega lista v primeru prenehanja državljanstva in določen rok za naznanitev pogrešitve potnega lista v tujini.

Zakon se usklajuje z Zakonom o uvedbi eura, pri čemer se zvišuje tudi zgornja vrednost globe. Tako bo doseženo poenotenje s primerljivimi prekrški v zvezi z osebnimi izkaznicami in upoštevana stopnja inflacije. Na novo je sankcionirano navajanje neresničnih podatkov v vlogi za izdajo potne listine. Na novo se določa tudi možnost, da se za posamezne prekrške v hitrem prekrškovnem postopku izreče tudi globa v znesku, ki je višji od najnižje predpisane globe, določene s tem zakonom.

Stare potne liste bomo lahko uporabljali do izteka roka veljavnosti in jih državljanom zaradi uvedbe biometrije prstnih odtisov ne bo treba menjati.

Vir: UVI

Ključne besede:
biometrija prstnih odtisov
biometrija
potni list
prstni odtis

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT