Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 21.4.2009 10:13:19

Protokol o izmenjavi podatkov med zemljiško knjigo, zemljiškim katastrom in katastrom stavb

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Protokol o izmenjavi podatkov med zemljiško knjigo, zemljiškim katastrom in katastrom stavb Racunovodja.com

Vlada se je na seji 9. aprila 2009 seznanila s Protokolom o izmenjavi podatkov med zemljiško knjigo, zemljiškim katastrom in katastrom stavb, ki ga je z namenom realizacije projekta vzpostavitve informacijske povezanosti nepremičninskih evidenc in projekta VEM v tem in preteklem letu pripravila delovna skupina, sestavljena iz predstavnikov Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, Geodetske uprave Republike Slovenije in Službe Vlade Republike Slovenije za zakonodajo.

Z namenom, da bi bil omenjeni protokol resnično učinkovit pripomoček za preseganje ovir, ki danes onemogočajo učinkovito elektronsko izmenjavo podatkov med zemljiško knjigo na eni strani ter zemljiškim katastrom in katastrom stavb na drugi strani, je bilo treba popisati vse postopke, določiti enotne identifikatorje, vsebinsko uskladiti podatke, ki bi se izmenjevali med obema informacijskima sistemoma, dogovoriti načine vzdrževanja vsebinsko usklajenih podatkov, določiti označitev neurejenih in neusklajenih podatkov ter številne druge aktivnosti.

Vlada se je seznanila, da bo protokol objavljen na spletnih straneh obeh upravljavcev omenjenih nepremičninskih evidenc – torej Vrhovnega sodišča Republike Slovenije in Geodetske uprave Republike Slovenije – vse z namenom, da bi se preko spletnega naslova pridobili podatki o še morebitnih preostalih napakah in nedoslednostih, ki bi jih ugotovili uporabniki obeh evidenc. Tako pridobljene informacije se bodo vsebinsko preučile s strani dvo-partitno sestavljene delovne skupine – prav tako ustanovljene na tej vladni seji – rezultati ugotovitev te skupine pa se bodo tekoče odražali v popravkih zadevnega protokola in v sami računalniški aplikaciji, preko katere bo elektronska izmenjava podatkov potekala.

Vlada se je tudi seznanila, da se bo v pravno-tehnično nespornih delih začela elektronska izmenjava podatkov med zemljiško knjigo, zemljiškim katastrom in katastrom stavb izvajati že v letu 2009, za kar imata obe pristojni instituciji že zagotovljena sredstva. Za učinkovito izvedbo enotne krajevne pristojnosti v zemljiškoknjižnih in geodetskih zadevah, za vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov v elektronski obliki po notarjih in za njihovo prevzemanje v elektronsko obliko pri zemljiškoknjižnih sodiščih, kot tudi iz razlogov siceršnje racionalizacije informacijskih sistemov in olajšanja dostopa uporabnikov do različnih informacij o nepremičninah, pa bo v prihodnjih letih potrebna celovita prenova obstoječih informacijskih rešitev – t.j. vzpostavitev novega informacijskega sistema pri Geodetski upravi Republike Slovenije in prenova informacijskega sistema zemljiške knjige.

Vir: UVI

Ključne besede:
izmenjava podatkov
zemljiška knjiga
zemljiški kataster
kataster stavb
kataster
protokol o izmenjavi podatkov

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

28.5.2020 22:28:11:
Pojasnilo 1 k Slovenskemu računovodskemu standardu 15

28.5.2020 13:21:43:
Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate najkasneje do 31. maja 2020

28.5.2020 13:02:54:
Prenehanje začasnih ukrepov v upravnih in drugih javnopravnih zadevah

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT