Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 21.4.2009 10:33:34

Vlada RS ne podpira predloga Zakona o enkratnem pokojninskem dodatku

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada RS ne podpira predloga Zakona o enkratnem pokojninskem dodatku Racunovodja.com

Vlada je na seji 16. aprila 2009 sprejela mnenje k predlogu Zakona o enkratnem pokojninskem dodatku, ki ga je predložila skupina poslancev, s prvopodpisanim dr. Vinkom Gorenakom. Vlada RS predloga zakona ne podpira in predlaga Državnemu zboru RS, da zakona ne sprejme.

Vlada predloga zakona ne podpira zaradi nedorečenosti in konceptualne neustreznosti, saj predloga zakona ni mogoče obravnavati kot intervencijo, ki naj bi preprečila revščino med socialno najšibkejšimi sloji prebivalstva, temveč nasprotno le generira neenako obravnavanje določenih medsebojno primerljivih kategorij prebivalstva. Interventni zakon, ki določa enkratno državno pomoč le določeni kategoriji neaktivnega dela prebivalstva v sedanji situaciji ni upravičen, saj so negativnim učinkom povišanja cen življenjskih potrebščin v času svetovne finančne krize poleg upokojencev z najnižjimi pokojninami podvržene tudi druge kategorije neaktivnih oseb (npr. brezposelne osebe) in drugi delovno aktivni prebivalci z minimalnimi plačami oziroma nezadostnimi prejemki, ki zaradi svojega zdravstvenega stanja niso sposobni pridobiti zadostnih sredstev za preživetje.

Socialna država je dolžna z aktivnimi ukrepi, upoštevajoč socialne interese vseh skupin prebivalstva, zlasti pa tistih s slabšim socialno-ekonomskim položajem, nuditi ustrezno pomoč na način, da se doseže izravnava socialnih razlik ter s tem skrb za pravičen socialni red. Koncept različne socialne obravnave, ki ga zasleduje predlog zakona s ciljno usmeritvijo le na upokojence s pokojninami, nižjimi od 500 evrov, pa med drugim povzroča neenakosti tudi med upokojenci samimi, ki sicer imajo glede na prejete pokojnine enak dohodkovni položaj, vendar kljub temu glede na premoženjski status ne sodijo med socialno ogrožene kategorije prebivalstva.

Sprejem predloga zakona bi tako pomenil kršitev načela socialne države, kar bi pomenilo tudi odmik od sedanjih vladnih razmišljanj glede blažilnih ukrepov v času svetovne finančne krize, z namenom izboljšanja socialno-ekonomskega položaja socialno najbolj ranljivih skupin prebivalstva, katerih sredstva ali premoženje so primerljive vrednosti in ki bi potrebovali državno pomoč v enakem obsegu zaradi kompenziranja izgube, ki je nastala s padanjem realne vrednosti njihovih prejemov v času ekonomske krize.

Zaradi preprečitve socialnih razlik ter v izogib nedorečenosti ukrepa, ki bi povzročil nepregledno socialno politiko, Vlada RS predloga zakona ne podpira, saj bo sama pripravila bolj transparentno rešitev predloga zakona. Vlada pripravlja zakon o solidarnostni pomoči vsem skupinam prebivalcev, ki so zaradi kriznih razmer najbolj ogroženi. Do posebnega dodatka bodo predvidoma upravičeni prejemniki denarne socialne pomoči, denarnega nadomestila, različnih pokojninskih transferjev, ki imajo mesečne prejemke pod ravnjo 70% minimalne plače.

Vir: UVI

Ključne besede:
pokojnina
enkratni pokojninski dodatek

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT