Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 25.5.2009 14:14:05

Vlada o sodelovanju zunanjih strokovnjakov pri pripravi predpisov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada o sodelovanju zunanjih strokovnjakov pri pripravi predpisov Racunovodja.com

Vlada je na seji 21. maja 2009 sprejela sklep o sodelovanju zunanjih strokovnjakov pri pripravi predpisov in drugih dokumentov.

V okviru priprave paketa varčevalnih ukrepov za blažitev posledic finančne krize ter zmanjšane gospodarske rasti je Vlada RS proučila tudi področje sodelovanja zunanjih strokovnjakov pri pripravi predpisov in drugih dokumentov, kjer je bilo za te namene porabljenih veliko proračunskih sredstev. Za plačila po avtorskih pogodbah je bilo po podatkih, kot so evidentirani v okviru ekonomske klasifikacije državnega proračuna, za leto 2008 pri neposrednih proračunskih uporabniki porabljenih 3.8881.228 EUR, za plačila po podjemnih pogodbah pa 8.575.883 EUR. Vlada je tudi ugotovila, da ne obstajajo standardi oziroma merila glede angažiranja zunanjih strokovnjakov, prav tako pa ne obstajajo kriteriji za plačilo tovrstnega dela, ravnanje posameznih ministrstev na tem področju pa je zato zelo različno.

Sprejeto gradivo vsebuje enotne standarde in merila glede sodelovanja zunanjih strokovnjakov pri pripravi predpisov in drugih dokumentov ter odločitev vlade, saj ureja:

  • primere, ko je praviloma možno sodelovanje zunanjih strokovnjakov pri pripravi predpisov in drugih dokumentov ter določitev vlade, pri čemer upošteva, da so ti primeri vezani na dejstvo, da organ nima zaposlenih javnih uslužbencev s posebnimi znanji oziroma da gre za primer, ko je zaradi varovanja ali zagotavljanja določenih interesov države treba nujno pripraviti predpis ali drugi dokument, pa tega ni mogoče opraviti v okviru organa ali osebe javnega prava,

  • način sodelovanja zunanjih strokovnjakov, pri čemer določa, da zunanji strokovnjak lahko sodeluje kot član delovne skupine, v okviru katere aktivno sodeluje pri pripravi predpisa ali drugega dokumenta oziroma je njegovo sodelovanje vezano zgolj na svetovanje, lahko pa sodeluje tudi na podlagi avtorske ali druge pogodbe, kjer se v okviru pogodbe določi predmet njegovega dela,

  • način plačila zunanjih strokovnjakov, ki je v povezavi z načinom sodelovanja lahko plačilo sejnine, plačilo svetovalne ure ali plačilo opravljenega dela po pogodbi, v vseh primerih pa je treba zagotoviti ustrezno podlago za plačilo (pisno poročilo vodje delovne skupine oziroma pisni izdelek na podlagi pogodbe ter potrditev opravljenega dela).

Posebno pozornost bodo morali proračunski uporabniki nameniti določanju višine plačila, pri čemer bodo morali izhajati iz že sprejetih odločitev vlade glede višine sejnin, pri določanju višine plačila v drugih primerih pa bo treba upoštevati javno objavljene vrednosti svetovalnih oziroma drugih ur za vsebinsko primerljivo delo, kot jih na primer določajo ceniki Odvetniške zbornice, Obrtne zbornice, avtorske agencije in podobno. Organi bodo morali o številu zunanjih strokovnjakov, področjih in dokumentih, na katerih sodelujejo zunanji strokovnjaki, razlogih za njihovo sodelovanje in obsegu sredstev za njihovo plačilo v tekočem letu poročati vladi. S sprejetimi rešitvami bo treba uskladiti tudi vse pričete postopke za zagotovitev oziroma angažiranje zunanjih strokovnjakov in v primeru neuskladitve bo moral organ poročati vladi o razlogih.

Vir: UVI

Ključne besede:
priprava predpisov
paket varčevalnih ukrepov
finančna kriza

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT