Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 29.6.2009 12:16:16

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku Racunovodja.com

Vlada je na seji 7. maja 2009 sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku in ga posredovala v obravnavo Državnemu zboru RS.

S predlogom zakona se izpolnjujejo odločbe Ustavnega sodišča RS glede:

  • začetka teka roka za vložitev zahteve za varstvo zakonitosti - rok teče od zadnje vročitve pravnomočne sodne odločbe obdolžencu oziroma zagovorniku,

  • glede začasnega odvzema vozniškega dovoljenja - odvzem je v kazenskem postopku možen le na predlog upravičenega tožilca; obdolženec ima zoper sklep o odvzemu pravico do ugovora, obe stranki pa imata pritožbo zoper odločitev o ugovoru,

  • glede ugotavljanja procesne sposobnosti obdolženca - psihiatrični pregled obdolženca in opazovanje v ustreznem zdravstvenem zavodu se lahko odredita tudi zaradi ugotavljanja obdolženčeve sposobnosti udeleževati se kazenskega postopka zaradi njegovega duševnega stanja) in

  • glede varstva komunikacijske zasebnosti - ureja se preiskava elektronske naprave le na podlagi pisne privolitve posameznika ali pisne odredbe sodišča ter zaseg elektronske naprave in zavarovanje elektronskih podatkov.

S predlogom zakona se zagotavlja tudi usklajenost z različnimi zakoni, in sicer s Kazenskim zakonikom (KZ-1) glede kategorij duševnih motenj in bolezni, pravic registriranih istospolnih partnerjev in odločanja o alternativnem izvrševanju zaporne kazni, z Zakonom o izvrševanju kazenskih sankcij glede odreditve prestajanja zaporne kazni v odprtem oziroma v polodprtem zavodu oziroma oddelku, z Zakonom o brezplačni pravni pomoči glede zagovornika, ki si ga obdolženec ne more plačati sam ter pravnega pouka v zvezi s tem in z Zakonom o kazenskem postopku glede odločanja o pritožbi zoper sklep o izločitvi listin.

Predlog zagotavlja tudi pravne podlage za učinkovitejše delovanje pristojnih organov pri odkrivanju in pregonu zahtevnejših kaznivih dejanj, predvsem s področij gospodarske kriminalitete, organiziranega kriminala in korupcije. V zvezi s tem se načrtuje ustanovitev specializiranih preiskovalnih skupin, v katere bodo poleg vodje skupine, ki je v skladu s predlogom državni tožilec, vključeni predstavniki policije ter po potrebi predstavniki drugih državnih organov in institucij s področij davkov, carin, finančnega poslovanja, vrednostnih papirjev, varstva konkurence, preprečevanja pranja denarja, preprečevanja korupcije, prepovedanih drog in inšpekcijskega nadzora. V primeru kršitve ukrepa hišnega pripora pa predlog zakona predvideva odvzem prostosti kršitelju s strani policije in privedbo k preiskovalnemu sodniku. Za eno leto pa se podaljšuje rok za uveljavitev določb, ki se nanašajo na vročanje pisanj po policiji, zaradi predhodnih sprememb predpisov, ki urejajo delovanje policije.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o kazenskem postopku
kazenski postopek

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

14.8.2020 15:22:09:
Zaposlitveni oglas: Poslovodni računovodja (m/ž), Zemanta, Ljubljana

14.8.2020 14:59:14:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za julij 2020

13.8.2020 13:07:11:
Naslednje izplačilo za začasno čakanje na delo konec avgusta

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT