Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 29.6.2009 12:43:13

Uredba o vsebini poročila o vplivih nameravanega posega na okolje in načinu njegove priprave

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Uredba o vsebini poročila o vplivih nameravanega posega na okolje in načinu njegove priprave Racunovodja.com

Vlada je na seji 7. maja 2009 izdala Uredbo o vsebini poročila o vplivih nameravanega posega na okolje in načinu njegove priprave.

Pravna podlaga Uredbe o vsebini poročila o vplivih nameravanega posega na okolje in načinu njegove priprave je Zakon o varstvu okolja (ZVO), ki določa, da vlada predpiše podrobnejšo vsebino poročila o vplivih nameravanega posega na okolje in način njegove priprave. Gre za podzakonski predpis v zvezi s posegi v okolje in ureja vsebine, povezane s postopkom presoje vplivov na okolje in pridobitvijo okoljevarstvenega soglasja za nameravani poseg, ki bi lahko pomembno vplival na okolje.

S predloženo uredbo je prenesen del zahtev Direktive Sveta o presoji vplivov nekaterih javnih in zasebnih projektov na okolje, spremenjeno z Direktivo o spremembi Direktive o presoji vplivov nekaterih javnih in zasebnih projektov na okolje. Gre za Prilogo IV Direktive, ki določa, katere podatke in informacije je dolžan nosilec nameravanega posega predložiti pristojnemu organu, ki v predpisanem postopku pred izvedbo posega presoja možne vplive posega na okolje.

Predložena uredba razveljavlja in nadomešča Navodilo o metodologiji za izdelavo poročila o vplivih na okolje, ki je do sedaj urejalo navedene vsebine. Navodilo je bilo pomanjkljivo in neprimerno zlasti v delih, ki so urejali nekatera vprašanja, ki zaradi novele zakona o varstvu okolja niso več aktualna.

Predlog uredbe tako podrobneje določa, katere podatke in informacije o nameravanem posegu in okolju mora vsebovati poročilo o vplivih nameravanega posega v okolje, ki je sestavni del vloge za pridobitev okoljevarstvenega soglasja. Tako mora poročilo v sistematični obliki vsebovati zlasti podatke in informacije o vrsti in značilnostih nameravanega posega, glavnih alternativnih rešitvah, ki so bile pred izbiro posega proučene, stanju in obremenjenosti okolja, v katerega se poseg umešča, možnih vplivih posega na okolje in možnih posledicah ter predvidenih ukrepih za preprečitev, zmanjšanje ali odpravo možnih negativnih vplivov posega. Del poročila mora biti tudi povzetek vsebine poročila, ki je razumljiv širši javnosti. V poročilu je treba predstaviti tudi izhodišča in metode, ki so bile uporabljene za ocenjevanje in vrednotenje vplivov posega na okolje, in viri podatkov in informacij, ki so bile uporabljene pri pripravi poročila. Poročilo ima tudi grafični del, kjer so predstavljeni obstoječe stanje okolja na območju in prostorske značilnosti posega.

V poročilu se določi tudi območje, na katerem nameravani poseg povzroča obremenitve okolja, ki lahko vplivajo na zdravje ali premoženje ljudi. Opredelitev tega območja je povezana s 64. členom ZVO, da je mogoče določiti, kdo ima lahko položaj stranskega udeleženca v postopku presoje vplivov na okolje in izdaje okoljevarstvenega soglasja.

Predložena uredba vsebuje tudi prehodno določbo, ki omogoča, da se poročila o vplivih na okolje, izdelana še v skladu z navodilom o metodologiji za izdelavo poročila o vplivih na okolje, katerega ta uredba nadomešča, upoštevajo v že začetih postopkih presoje vplivov na okolje in tudi 90 dni od uveljavitve te uredbe, če je tako poročilo del vloge za izdajo okoljevarstvenega soglasja.

Vir: UVI

Ključne besede:
poseg na okolje
ZVO
zakon o varstvu okolja
vpliv na okolje

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

2.6.2020 14:43:28:
Krizni dodatek za zaposlene invalide, ki delajo v invalidskih podjetjih in zaposlitvenih centrih

2.6.2020 13:31:53:
Interventni ukrepi na področju štipendiranja in invalidskega varstva

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

1.6.2020 15:31:43:
Čakanje na delo po 1. juniju 2020

1.6.2020 15:03:09:
Preklic dela na domu

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT