Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.7.2009 11:50:15

Predlog zakona o posebnem dodatku za socialno ogrožene (ZPDSO)

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Predlog zakona o posebnem dodatku za socialno ogrožene (ZPDSO) Racunovodja.com

V Poročevalcu DZ št. 84/2009 je objavljen Predlog zakona o posebnem dodatku za socialno ogrožene (ZPDSO).

 

1. Ocena stanja in razlogi za izdajo zakona

Temeljne socialne pravice, ki pomenijo izpeljavo načela socialne države kot socialnega korektiva, izhajajo predvsem s področja dela in socialne varnosti, državo pa zavezujejo k aktivnemu ustvarjanju možnosti za zagotavljanje socialnih dobrin. Država je tako dolžna z aktivnimi ukrepi, upoštevajoč socialne interese vseh skupin prebivalstva, zlasti pa tistih s slabšim socialnim in ekonomskim položajem, nuditi ustrezno pomoč na način, da se doseže izravnava socialnih razlik ter s tem skrb za pravičen socialni red. Svetovna kriza, ki je zajela tudi Slovenijo, je najbolj ogroženim skupinam prebivalstva socialni položaj močno poslabšala.

Po načelu socialne države mora biti vsem ogroženim skupinam prebivalstva zagotovljen minimalni življenjski standard, zato država zagotavlja kontinuiteto ohranitve minimalnega življenjskega standarda tudi tako, da v nenehno spreminjajočih se ekonomskih razmerah pomaga celotnemu prebivalstvu, ki razpolaga z enakimi sredstvi ali premoženjem, ne glede na izvor dohodkov oziroma prejemkov.

Svetovna kriza, ki se iz gospodarstva seli tudi na socialno področje, na nekatere kategorije prebivalstva še posebej vpliva, zato je Vlada RS pripravila interventni zakon, s katerim želi socialno najbolj ogroženim čim prej zagotoviti sredstva, ki bi jim vsaj delno olajšala nastali socialni položaj.

Zakon skuša zagotoviti enako obravnavo različnih kategorij prebivalcev z namenom, da se jim v primerih socialne ogroženosti, pomanjkanja ali revščine zagotovijo dodatna sredstva za vsaj delno reševanje nastalega socialnega položaja, pri čemer so različne višine dodatka namenjene izenačevanju socialno ogroženih glede na njihov osnovni dohodek.

 

2. Cilji, načela in poglavitne rešitve predloga zakona

2.1. Cilji

S sprejemom tega zakona se bo izboljšal materialni in socialni položaj uživalcev nizkih prejemkov, in sicer denarne socialne pomoči, pokojnin, pokojnin z varstvenim dodatkom, razen delnih in polovice pokojnin, uživalcev nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki so brezposelni, ter državnih pokojnin po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, pokojnin po predpisih o starostnem zavarovanju kmetov in predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju bivših vojaških zavarovancev, dodatkov k pokojninam po predpisih o zagotavljanju socialne varnosti slovenskim za invalidnost po predpisih o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, prejemnikom denarnega nadomestila za primer brezposelnosti ter prejemnikov porodniškega nadomestila, nadomestila za nego in varstvo otroka, posvojiteljskega nadomestila ter starševskega dodatka, ki mesečno iz različnih virov prejemajo manj kot 60 oziroma 70 odstotkov minimalne plače.

2.2. Načela

Predlog zakona uresničuje temeljno ustavno načelo socialne države, ki mora zagotavljati kontinuiteto ohranitve minimalnega življenjskega standarda vsakemu posamezniku, ko ta iz osebnih ali drugih ekonomskih razlogov ne more pridobivati zadostnih sredstev za dostojno življenje. Temeljne socialne pravice, ki pomenijo izpeljavo načela socialne države kot socialnega korektiva, izhajajo zlasti s področja dela in socialne varnosti, državo pa zavezujejo k aktivnemu ustvarjanju možnosti za zagotavljanje socialnih dobrin. Država je tako dolžna z aktivnimi ukrepi upoštevajoč socialne interese vseh skupin prebivalstva, zlasti pa tistih s slabšim socialno–ekonomskim položajem, nuditi ustrezno pomoč na način, da se doseže izravnava socialnih razlik zlasti v času gospodarske in finančne krize. S tem pa se dosega tudi skrb za pravičen socialni red.

2.3. Poglavitne rešitve

S predlaganim zakonom je predvideno izplačilo posebnega dodatka socialno ogroženim državljanom in državljankam Republike Slovenije ter tujcem ali tujkam, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v Republiki Sloveniji, če so upravičeni do denarne socialne pomoči po predpisih o socialnem varstvu.

S sprejemom tega zakona se bo tako izboljšal materialni in socialni položaj različnih kategorij oseb. Upravičenci bodo prejemniki denarne socialne pomoči, pri čemer zakon razlikuje med prejemniki, ki so samske osebe, in tistimi, ki denarno socialno pomoč prejemajo za celo družino, tako da samskim osebam pripada posebni dodatek v višini 160,00 evrov, družini pa posebni dodatek v višini 200,00 evrov.

Posebni dodatek za socialno ogrožene bo izplačan tudi osebam s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki so uživalci oziroma uživalke pokojnin, pokojnin z varstvenim dodatkom, razen delnih in polovice pokojnin, uživalcem nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki so brezposelni, ter uživalcem državnih pokojnin po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, uživalcem pokojnin po predpisih o starostnem zavarovanju kmetov in predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju bivših vojaških zavarovancev ter uživalcem dodatkov k pokojninam po predpisih o zagotavljanju socialne varnosti slovenskim državljanom, ki so upravičeni do pokojnin iz republik nekdanje Jugoslavije, če njihov prejemek v mesecu uveljavitve tega zakona ne presega 60 odstotkov minimalne plače (268,00 evrov). Navedeni upravičenci bodo prejeli dodatek v višini 120,00 evrov. Enak znesek je predviden tudi za prejemnike nadomestila za invalidnost po predpisih o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, prejemnike nadomestil za brezposelnost ter prejemnike porodniškega nadomestila, nadomestila za nego in varstvo otroka, posvojiteljskega nadomestila ter starševskega dodatka.

Upravičenci, ki so navedeni v prejšnjem odstavku, njihovi prejemki pa znašajo od 60 do 70 odstotkov minimalne plače (med 269,00 in 313,00 evri), bodo upravičeni do dodatka za socialno ogrožene v višini 80,00 evrov.

Med uživalce nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki so brezposelni, sodijo tako uživalci nadomestil, katerim so bile pravice priznane do 31. 12. 2002, to so prejemniki denarnih nadomestil za čas čakanja na drugo ustrezno delo in čas prekvalifikacije ter prejemniki nadomestila za čas čakanja na zaposlitev, kot uživalci nadomestil od 1. 1. 2003 naprej, to so prejemniki delne invalidske pokojnine, prejemniki nadomestila za čas poklicne rehabilitacije, prejemniki začasnega nadomestila in prejemniki nadomestila za invalidnost.

Ključne besede:
zakon o posebnem dodatku za socialno ogrožene
socialno ogorženi
dodatek za socialno ogrožene
ZPDSO

Zadnji članki iz rubrike:

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

30.5.2020 15:09:22:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona - 29. 5. 2020

19.5.2020 16:07:26:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma

30.4.2020 15:38:33:
ZIUZEOP-A Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT