Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.7.2009 15:25:14

Odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z izbrisanimi podjetji

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z izbrisanimi podjetji Racunovodja.com

Vlada je na seji 4. junija 2009 sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje Bogdana Baroviča v zvezi z izbrisanimi podjetji in ga posredovala Državnemu zboru RS.

Poslanec Bogdan Barovič je vladi postavil vprašanje v zvezi z izbrisanimi podjetji (družbami po samem zakonu in posledicami tega izbrisa za družbenike izbrisanih družb). Civilna iniciativa nasilno izbrisanih družbenikov kapitalskih družb, družb z omejeno odgovornostjo se je namreč obrnila na predsednika Evropske komisije g. Barossa in Evropsko sodišče za človekove pravice s prošnjo za posredovanje pri Vladi RS in Državnemu zboru RS za odpravo krivic, nepravilnosti in kršitve človekovih pravic, ki jih je povzročil leta 1999 sprejeti Zakon o finančnem poslovanju podjetij.

V odgovoru na poslansko vprašanje Vlada RS uvodoma pojasnjuje razloge za sprejetje Zakona o finančnem poslovanju podjetji. Ti so bili namreč povezani z urejanjem problematike finančne nediscipline. V marcu 1999 je upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije pri obravnavanju problemov finančne (ne)discipline oblikoval in sprejel stališče, po katerem je nujno sprejeti zakon o finančnem poslovanju, ki bi omogočil večjo finančno disciplino med pravnimi subjekti in bi urejal celotno problematiko na enem mestu.

Namen Zakona o finančnem poslovanju podjetij je bil dvojen; urediti dolžnosti podjetij na področju finančnega poslovanja in urediti postopek izbrisa gospodarskih družb iz sodnega registra brez predhodne likvidacije.

Zakon o finančnem poslovanju podjetij je večkrat presojalo tudi Ustavno sodišče RS, ki je v svojih odločbah sprejelo jasne usmeritve glede ustavnosti ureditve tega področja. Na podlagi odločb ustavnega sodišča je zakonodajalec enkrat že »poskušal reševati«, in sicer z Zakonom o spremembah Zakona o finančnem poslovanju podjetij, sprejetim leta 2007. Tudi to ureditev je presojalo ustavno sodišče in z odločbo državnemu zboru naložilo, da neustavnost 1. in 3. člena novele tega zakona odpravi v roku šestih mesecev od objave odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije.

To zadnjo odločbo ustavnega sodišča je zakonodajalec upošteval pri urejanju pravnih razmerij in položajev, povezanih z izbrisom pravnih oseb, s sprejetjem Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnost in prisilnem prenehanju, ki je začel veljati 15.1.2008. Pri njegovi pripravi so bile v tem delu v celoti upoštevane odločitve in stališča ustavnega sodišča. Pri opredelitvi predpostavk odgovornosti aktivnega družbenika je upoštevano, da izbris pravne osebe brez (predhodne) likvidacije temelji na predpostavki, da nima niti premoženja niti obveznosti. Če se po njenem izbrisu izkaže, da je izbrisana pravna oseba ob prenehanju imela obveznosti, pomeni, da bi morala že pred izbrisom (v rokih, določenih v 2. poglavju ZFPPIPP) bodisi opraviti finančno prestrukturiranje bodisi predlagati začetek stečajnega postopka. Samo okoliščina, da je izbrisana pravna oseba postala prezadolžena, še ni podlaga za nastanek solidarne obveznosti aktivnih družbenikov, temveč mora dodatno obstajati še okoliščina, da izbrisana pravna oseba ni pravočasno (v treh mesecih po nastopu insolventnosti) predlagala začetka stečajnega postopka (in s tem zagotovila, da se upniki poplačajo vsaj v sorazmernem deležu).

Vlada Republike Slovenije se ob vsem tem sicer zaveda, da je izbris družbe iz sodnega registra posameznim državljanom v preteklosti povzročil težave, vendar se zaveda tudi enega temeljnih načel pravne države ter ustavnosti in zakonitosti, to je prepoved povratne veljave pravnih aktov. To pomeni, da zakoni, drugi predpisi in splošni akti ne morejo imeti učinka za nazaj.

Vir: UVI

Ključne besede:
izbrisano podjetje
izbrisana podjetja

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT