Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 10.7.2009 10:07:03

Biometrični potni listi druge generacije

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Biometrični potni listi druge generacije Racunovodja.com

Vsi državljani, ki imajo veljaven potni list, izdan po 1. marcu 2001, lahko svoj potni list uporabljajo do poteka veljavnosti, saj zaradi uvedbe nove generacije potnih listin obvezne menjave potnih listov ni.

Uporaba biometričnih podatkov

Uporaba posameznikovih biometričnih lastnosti predstavlja najsodobnejši trend uporabe sodobne tehnologije v boju pred zlorabami, kot sta ponarejanje ali prenarejanje dokumentov, predstavlja pa tudi pomemben korak v boju proti terorizmu.

Spremembe na novih potnih listih

Biometrični potni listi druge generacije se na videz bistveno ne razlikujejo od biometričnih potnih listov, ki so se začeli izdajati 28. avgusta 2006. Na obrazcih potnega lista, kjer so določeni podatki napisani v vseh uradnih jezikih Evropske Unije, sta dodani besedili v romunščini in bolgarščini. Z vidika odprave administrativnih ovir pa je dodana še možnost tretjega vpisa naslova stalnega prebivališča, kar omogoča državljanom, ki se pogosto selijo, da jim potnega lista po dveh spremembah naslova ni treba zamenjati.

Tudi cena potnega lista se ni spremenila, ampak ostaja enaka ceni dozdajšnjega potnega lista (npr. potni list z 10-letno veljavnostjo stane 37,49 €). Na čip potnega lista, ki je vgrajen v biografsko stran oz. stran z osebnimi podatki in fotografijo, je dodatno zapisan biometrični podatek dveh prstnih odtisov. Ob personalizaciji potnega lista in čipa so podatki zaščiteni ter kriptirani z infrastrukturo javnih ključev (PKI) in elektronskim podpisom, tako da je imetnik biometričnega potnega lista varen pred njihovim spreminjanjem, brisanjem in zlorabami.

Kontrola biometričnih podatkov

Kontrola biometričnih podatkov, zapisanih na čipu se lahko izvaja izključno pri prehodu meje, in sicer tako, da se primerja biometrične značilnosti osebe, ki prehaja mejo, z biometričnimi značilnostmi podobe obraza in prstnih odtisov, zapisanih na čipu potnega lista.

Za potne liste prve generacije z biometrijo obraza, se izvaja t. i. kontrola osnovnega dostopa (BAC, Basic Access Control), z uvedbo prstnih odtisov pa se bo izvajala kontrola razširjenega dostopa do podatkov na čipu (EAC, Extended Access Control).


Uredba EU določa izdajo biometričnih potnih listov z biometrijo podobe obraza in dveh prstnih odtisov


Izdajo biometričnih potnih listin z biometrijo podobe obraza in dveh prstnih odtisov za vse države članice določa Uredba EU, sprejeta leta 2004. Vse države članice EU, tudi Republika Slovenija, so morale do 28. avgusta 2006 začeti izdajati biometrične potne listine prve generacije z dodano biometrijo podobe obraza, z 28. junijem 2009 pa morajo vse države članice EU začeti izdajati biometrične potne listine druge generacije z biometrijo dveh prstnih odtisov.

Uredba je implementirana v novelo Zakona o potnih listinah in Pravilnik o izvrševanju zakona o potih listinah. Tako slovenska zakonodaja glede biometrije prstnih odtisov določa:

- starostna meja za zajem prstnih odtisov ob vložitvi vloge je dopolnjeno 12. leto starosti otroka;
- državljanu se ob vložitvi vloge z elektronsko napravo (posebnim čitalcem prstnih odtisov) odvzameta prstna odtisa levega in desnega kazalca. Če zaradi zdravstvenih razlogov odvzem prstnega odtisa kazalca ni mogoč, se odvzame prstni odtis drugega prsta (odtis sredinca, prstanca ali palca);
- če državljanu zaradi zdravstvenih razlogov, ki so začasne narave (npr. opekline, ureznine oz. druge poškodbe, za katere se predvideva, da bodo pozdravljene v enem letu), ni mogoče odvzeti prstnih odtisov, se mu izda potni list brez biometrije prstnih odtisov, vendar zgolj z veljavnostjo enega leta;
- če državljanu zaradi zdravstvenih razlogov trajne narave (npr. oseba brez prstov ali s trajnimi poškodbami prstov) ni mogoče odvzeti prstnih odtisov, se mu izda potni list brez biometrije prstnih odtisov z normalno veljavnostjo;
- odvzeti prstni odtisi se v evidenci potnih listin ne bodo hranili ter se bodo po izdelavi in vročitvi potnega lista iz evidence izbrisali;
- prstni odtisi bodo shranjeni kot biometrični zapis zgolj na čipu potnega lista posameznika in se bodo lahko uporabljali izključno za namen izvajanja mejne kontrole, kar zagotavlja najvišjo možno zaščito posameznika iz vidika uporabe njegovih biometričnih podatkov.

Kako pridobite biometrični potni list?

Vloga za izdajo potnega lista se lahko vloži na katerikoli upravni enoti v RS oziroma na diplomatsko konzularnem predstavništvu RS v tujini. Vlogo mora državljan vložiti osebno, saj se v postopku ugotavlja njegova istovetnost, skladnost priložene fotografije z dejansko podobo, na vlogo pa se mora tudi podpisati, uradna oseba pa državljanu, starejšemu od 12 let, odvzame prstna odtisa.


Navodila za ravnanje z biometričnim potnim listom

Za ohranjanje kakovosti, zanesljivosti in obstojnosti biometričnega potnega lista v času njegove veljavnosti je treba s potnim listom ravnati kot z vsako drugo elektronsko napravo:

- Potnega lista se ne sme prepogibati, trgati ali nanj kako drugače delovati z mehansko silo.
- Potni list je priporočeno hraniti v namenskih ovitkih za nošnjo v prtljagi (kovček ali ročna torba, ne sme se ga nositi v hlačnem žepu).
- Potnega lista se ne sme izpostavljajte nevarnim elektromagnetnim valovanjem ali visokim pritiskom.
- Potnega lista se ne sme izpostavljajte vlagi, visoki temperaturi (nad + 50° C), nizki temperaturi (pod - 10° C), močnemu sončnemu sevanju oziroma drugim virom energije, pralnim praškom in drugim kemikalijam, organskim topilom in lugom.

Kaj storiti v primeru tatvine, izgube ali pogrešitve potnega lista?

Potni list je dragocen dokument, zato ga je treba skrbno hraniti. Pogrešitev, izgubo ali tatvino potnega lista v Republiki Sloveniji morate takoj, če to ni mogoče, pa najkasneje v osmih dneh, naznaniti na upravni enoti. Če se vam to zgodi v tujini, morate naznanitev opraviti najkasneje v osmih dneh po prihodu v Republiko Slovenijo. Naznanitev zgolj na policiji ne zadostuje! Pogrešitev, izguba ali tatvina potnega lista lahko povzroči številne nevšečnosti in finančne posledice, zato se ga ne sme puščati na nezavarovanih mestih, na primer v avtomobilih.

Kdaj je treba potni list zamenjati?


Če spremenite stalno prebivališče, morate potni list predložiti pristojnemu organu v 30 dneh po spremembi. V potni list je mogoče enkrat (v potni list, izdan po 28. juniju 2009, pa dvakrat) brezplačno vpisati spremembo stalnega prebivališča. Potni list morate predložiti v uničenje pristojnemu organu v 30 dneh tudi po spremembi osebnega imena oz. drugega podatka, vpisanega na biografski strani, če fotografija ne kaže več vaše prave podobe, če je poškodovan oziroma obrabljen ali če iz kakšnega drugega razloga ni več uporaben.


Merila za ustrezno fotografijo

Mednarodni standardi, tehnične specifikacije in priporočila so za biometrične potne liste postavili strožja pravila za zajem biometrične fotografije prosilca, ki je lasersko gravirana na podatkovni strani njegovega potnega lista, obenem pa je zapisana tudi na čipu.

Stranka lahko ob vložitvi vloge predloži tudi potrdilo z referenčno številko E-fotografa. E-fotograf je sistem, ki omogoča, da državljan predloži fotografijo, namesto v klasični, v digitalni obliki.

Seznam fotografov, ki so pooblaščeni za izdelavo fotografij

Objavljeno na spletnih straneh MNZ.

Ključne besede:
potni list
biometrični potni list

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT