Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 16.7.2009 9:52:40

Predlog Zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o jamstveni shemi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog Zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o jamstveni shemi

Vlada je na redni seji 9. julija 2009 podala mnenje k Predlogu zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o jamstveni shemi Republike Slovenije (ZJShemRS-B). Skupina poslancev Državnega zbora Republike Slovenije, s prvo podpisanim Jožetom Tankom, je Državnemu zboru Republike Slovenije predložila v obravnavo Predlog zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o jamstveni shemi Republike Slovenije (ZJShemRS-B). Po mnenju vlade bi taka sprememba zakona nedopustno posegla v poslovanje bank in vse managerske odkupe prejudicirala kot odkupe, ki so s stališča države nezakoniti.

Predlog zakona namreč spreminja definicijo posojil, ki jih ZJShemRS šteje kot posojila, ki jih banke, vključene v jamstveno shemo, ne smejo dajati, obnavljati ali za njih dajati zavarovanj. Predlog zakona med posojila, ki so določena v ZJShemRS, uvršča vsa posojila, ki so ali so bila dana za katerekoli odkupe podjetij s strani uprav, ne glede na to, za katere vrste gospodarskih družb gre ali za katere uprave gre. Pri tem ne razlikuje odkupov majhnih družb v popolnoma zasebni lasti od velikih delniških družb v mešani lasti. Po mnenju vlade vsi managerski odkupi niso sporni, ampak je bila večina teh odkupov v celoti izvedena skladno z veljavno zakonodajo in ob soglasju vseh delničarjev oziroma lastnikov. Zato je vlada kot predlagatelj sprememb in dopolnitev Zakona o jamstveni shemi (ZJShemRS-A) predlagala definicijo prepovedanih posojil za odkupe podjetij s strani uprav, ki natančno določa, kateri odkupi so tisti, ki so v nasprotju z namenom ZJShemRS. Gre za odkupe podjetij s strani uprav gospodarskih družb, v zvezi s katerimi je bil uveden postopek zaradi kršitve predpisov, ki urejajo tovrstne odkupe, to so v prvi vrsti Zakon o prevzemih, Zakon o trgu finančnih instrumentov in Zakon o preprečevanju omejevanja konkurence. Kršitve zakonodaje s področja odkupov podjetij s strani uprav v Republiki Sloveniji ugotavljajo za to pristojne institucije – Urad za varstvo konkurence in Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Poleg navedenega predlog zakona razširja omejitve pri izdajanju jamstev in poslovanju bank tudi na odkup podjetij s strani nadzornih organov. Iz prakse je razvidno, da gre pri odkupu podjetij za odkup s strani uprav, ki imajo največ informacij o podjetju, ki je predmet odkupa, kot tudi vse ostale vzvode, s katerimi lahko izvršijo take odkupe. Nadzorni organi pa v praksi niso udeleženi pri tovrstnih odkupih in tudi nimajo ustreznih pooblastil, da take odkupe izvršijo. Zato vlada nasprotuje spremembi zakona v smeri razširjanja kroga oseb pri odkupu podjetij. Vlada prav tako meni, da bi razširitev prepovedi na t.i. REPO posle prestrogo zavezala banke pri njihovem poslovanju in preveč posegla v svobodo sklepanja gospodarskih poslov, ki je zajamčena z Ustavo Republike Slovenije.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o jamstveni shemi
jamstvena shema
ZJShemRS
ZJShemRS-A
ZJShemRS-B

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

Najnovejši članki:

10.12.2019 12:30:16:
Določanje urne postavke za študentsko delo

9.12.2019 14:11:14:
FURS opozarja: Če oglašujete stanovanja/sobe preko Airbnb ali Bookinga, ste zavezanec za DDV

9.12.2019 11:54:15:
Zakon o spremembah in dopolnitvi Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1L)

7.12.2019 12:46:18:
Poročilo o gibanju plač za september 2019

7.12.2019 12:44:00:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, oktober 2019

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT