Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 16.7.2009 9:56:46

Predlog Zakona o jamstveni shemi Republike Slovenije za fizične osebe

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada je na redni seji 9. julija 2009 sprejela predlog Zakona o jamstveni shemi Republike Slovenije za fizične osebe. Cilj zakona je ohranjanje običajne ravni potrošnje tistih skupin prebivalstva, ki so s krizo najbolj prizadete (ljudje, ki so začasno izgubili delo, zaposleni za določen čas) oziroma, tistih, ki so pri potrošnji najbolj previdne. Z omenjeno shemo jim želimo odpreti vrata do bančnih kreditov, ki so jim do zdaj zaprta oziroma jim je dostop do kreditov precej omejen, kar bo pomembno povečalo njihovo kupno moč.

Z jamstveno shemo se želi omogočiti najem kredita osebam, ki so v začasnem delovnem razmerju ali mladim družinam, s katerimi bi si na primer lahko rešili stanovanjski problem. Zakon na primer omogoča najem ali reprogram kredita osebam, ki so zaradi gospodarske krize začasno izgubile zaposlitev in ne morejo več redno poravnavati obveznosti iz že najetih kreditov oziroma so zaradi izgube zaposlitve in zmanjšanja tekočih dohodkov prisiljene skrčiti svojo potrošnjo pod raven, ki bi bila potrebna za normalno življenje. Poleg tega naj bi zakon spodbudil obravnavane skupine prebivalstva k običajnemu obsegu trošenja ter k premagovanju krča v potrošnji, ki je nastal zaradi negotovosti, ki jo povzročajo posledice finančne in gospodarske krize. Namen zakona je pospešiti trošenje oziroma zmanjšati negotovost glede potrošnje navedenih skupin prebivalstva, ki je vezana na današnjo oziroma pričakovano ekonomsko in finančno sposobnost omenjenih skupin fizičnih oseb.

Zakon vnaša določena varovala, tako glede namena kredita, njegove višine, ročnosti, zavarovanj, kot tudi trajanja izdaje državnega jamstva. Država bo lahko izdajala jamstva po tem zakonu najdlje do konca leta 2010. Prav tako pa zakon prek prenosa tveganj iz bank na državo omogoča kreditojemalcu večjo varnost, saj lahko ta začne poravnavati svoje obveznosti državi tedaj, ko njegove ekonomske razmere to dopuščajo brez nevarnosti za eksistenco njega ali njegove družine. Poplačilo obveznosti je v zakonu urejeno v skladu s pravili plačevanja davčnega dolga; torej je mogoče iz upravičenih razlogov zaprositi za odlog, odpis ali obročno plačilo dolga in dinamiko poravnavanja obveznosti prilagoditi njegovi ekonomski sposobnosti.

Zaradi zavarovanja, ki ga predstavlja državno poroštvo, se pričakuje, da bodo banke bolj naklonjene dajanju kreditov in bo s tem tudi sproščen t.i. kreditni krč, ki je nastal kot posledica svetovne finančne in gospodarske krize. Banke, ki bodo sodelovale v jamstveni shemi, bodo morale del tveganj nositi same. Država bo lahko po zakonu prevzela 50 % tveganja pri kreditih, ki jih bodo najele fizične osebe zaposlene za določen čas in mlade družine in 100 % tveganja pri kreditih, ki jih bodo najeli tisti, ki so začasno ostali brez dela zaradi finančne in gospodarske krize.

Za posojila za kreditojemalce, ki so zaposleni za določen čas oziroma ustrezajo pogoju mlade družine iz določb zakona o nacionalni stanovanjski shemi je namenjenih 300 milijonov evrov jamstev, za tiste, ki so po 1.10.2008 izgubili začasno delo, pa 50 milijonov evrov jamstev.

Tako kot pri jamstveni shemi za podjetja, bo tudi to jamstveno shemo izvajala SID banka, ki bo uporablja tudi v tem primeru podobne postopke razdelitve jamstvene vsote med posamezne banke. SID banka bo javno objavila povabilo bankam k oddaji ponudb, v katerem bodo navedeni pogoji in merila za pridobitev jamstva, podatki in dokumentacija, ki jo mora vsebovati ponudba ter rok za oddajo ponudb. Po poteku roka za oddajo ponudb bo SID banka ocenila prejete ponudbe z vidika izpolnjevanja pogojev in meril iz tega zakona, uredbe ter objavljenega povabila. SID banka bo v imenu in za račun Republike Slovenije z izbranimi bankami sklenila pogodbo o jamstvu, katere bistveni elementi bodo določeni v uredbi. Če v postopku zbiranja ponudb ne bi bila oddana celotna kvota jamstev iz jamstvene sheme, bo SID banka ponovno objavila povabilo k oddaji ponudb. Postopek lahko ponavlja do izkoriščenosti celotne kvote. Skozi dražbo SID banka spodbuja banke, da bodo tekmovale med seboj tudi glede višine efektivne obrestne mere. Več garancij bodo tako dobile banke, ki bodo ponudile kredite po nižjih efektivnih obrestnih merah.

Zakonsko pooblastilo nalaga SID banki poleg izdajanja poroštev tudi spremljanje in obveščanje medtem ko izterjavo jamstev prenaša na Davčno upravo RS. Predvideno je tesno sodelovanje med SID banko, ministrstvom za finance ter Davčno upravo RS.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o jamstveni shemi
jamstvena shema
fizična oseba
fizične osebe
jamstvena shema za fizične osebe

Zadnji članki iz rubrike:

26.11.2020 16:41:59:
Državni zbor sprejel #PKP6

11.11.2020 18:53:31:
Vlada sprejela Predlog #PKP6

28.10.2020 14:56:38:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davčnih obveznosti

27.10.2020 16:08:58:
Podaljšana poroštvena shema za posojila

23.10.2020 16:57:02:
Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Najnovejši članki:

27.11.2020 13:32:52:
Popusti pri naročilu vseh e-gradiv!

26.11.2020 17:24:18:
Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga v času koronavirusa (e-gradivo)

25.11.2020 16:45:36:
Odlaganje davčnih obveznosti v obdobju do začetka veljavnosti PKP6

25.11.2020 11:41:51:
Vlada soglaša z amandmaji k zakonu o ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije

25.11.2020 11:39:34:
Prehod na novo verzijo podpisne komponente na portalu SPOT

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT