Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 17.7.2009 12:23:30

Vlada podala stališče do predloga direktive Evropskega parlamenta in Sveta o upraviteljih alternativnih investicijskih skladov in spremembi direktiv

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada je na redni seji 11. junija 2009 podala stališče do predloga direktive Evropskega parlamenta in Sveta o upraviteljih alternativnih investicijskih skladov in spremembi direktiv 2004/39/ES in 2009. Vlada podpira predlog direktive Evropskega parlamenta in Sveta o upraviteljih alternativnih investicijskih skladov in spremembi direktiv 2004/39/ES in 2009/.../ES (predlog direktive). Prav tako vlada soglaša s sklepi presoje vpliva in si prizadeva, da bi predlog direktive v največji možni meri sledil potrebam na trgu ter pripomogel k reševanju morebitnih prihodnjih nestabilnosti na finančnih trgih.

Finančna kriza je razkrila vrsto ranljivosti finančnega sistema in pokazala, da se lahko tveganja v enem sektorju hitro razširijo po vsem finančnem sistemu in imajo hude posledice za vse udeležence na finančnem trgu in za stabilnost osnovnih trgov. Potreba po večji regulativi tega področja sta poudarila Evropski parlament in Skupina na visoki ravni o finančnem nadzoru, ki ji predseduje Jacques de Larosiere.

Predlog direktive je del programa Evropske komisije za razširitev ustrezne ureditve in nadzora na vse udeležence in dejavnosti, ki vključujejo velika tveganja in bo prinesel usklajene zahtevke na subjekte, ki se ukvarjajo z upravljanjem in vodenjem alternativnih investicijskih skladov (v nadaljnjem besedilu: AIS), torej skladov, ki jih ne ureja direktiva Evropskega parlamenta in Sveta o usklajevanju zakonov in drugih predpisov o podjetjih za kolektivne naložbe v prenosljive vrednostne papirje, t.j. prenovljena KNPVP direktiva in ki trenutno upravljajo okoli 2 trilijona EUR sredstev.

Upravitelji AIS (UAIS) uporabljajo vrsto naložbenih strategij in tehnik ter vlagajo v paleto finančnega in fizičnega premoženja: hedge sklade, sklade zasebnega kapitala, blagovne sklade, nepremičninske sklade in infrastrukturne sklade. Zaradi visokih tveganj, ki izhajajo iz teh naložb, je vlaganje v AIS omejeno predvsem na profesionalne vlagatelje. Tveganja neposredno zadevajo vlagatelje v te sklade, predstavljajo pa tudi grožnjo upnikom, pogodbenim strankam, ki trgujejo, ter stabilnosti in celovitosti evropskih finančnih trgov. Narava in intenzivnost teh tveganj se razlikujeta glede na poslovni model. Makrobonitetna tveganja, povezana z uporabo finančnih vzvodov, se na primer nanašajo predvsem na dejavnosti hedge skladov in blagovnih skladov; tveganja, povezana z upravljanjem podjetij s portfelji, pa so tesneje povezana z zasebnim kapitalom. Vendar pa so ne glede na poslovni model vsem vrstam UAIS skupna tudi druga tveganja, kot na primer tveganja, povezana z upravljanjem mikrobonitetnih tveganj in zaščito vlagateljev.

Finančna kriza je še bolj osvetlila vlogo, ki jo imajo UAIS na finančnih trgih. Medtem ko UAIS niso bili vzrok krize, so nedavni razvojni dogodki ta sektor močno obremenili. Veliko UAIS se je soočilo z likvidnostnimi težavami, saj se trudijo ujeti ravnovesje med stopnjo likvidnosti, ki so jo obljubili vlagateljem, in nelikvidnostjo svojih naložb. V nekaterih primerih je širši trg občutil škodljive vplive. Nenadno razvijanje velikih pozicij s finančnim vzvodom hedge skladov kot odziv na vedno strožje kreditne pogoje in zahteve vlagateljev za odkup je imelo na primer prociklični učinek na zmanjševanje trgov in je morda oslabilo likvidnost trga.

Regulativni okvir za UAIS je zelo razdrobljen. Dejavnosti UAIS trenutno urejajo nacionalni finančni predpisi ter predpisi prava družb in splošne določbe zakonodaje Skupnosti. Obseg in vsebina nacionalnih režimov ureditev se zelo razlikujeta, na primer v zvezi z zahtevami za registracijo in dovoljenjem za UAIS, regulativnim poročanjem ter standardi za razkritje informacij vlagateljem in obvladovanje tveganja. Nacionalno razdrobljeni pristopi ne predstavljajo trdnega in celovitega odziva na tveganja v tem sektorju in ne odražajo ustrezne čezmejne narave in razsežnosti tveganj. Trenutno ni učinkovitih mehanizmov za zbiranje, združevanje in analiziranje informacij o teh tveganjih na evropski ravni.

Predlog direktive tako namerava vzpostaviti varen in usklajen okvir EU za spremljanje in nadzor tveganj, ki jih UAIS predstavljajo svojim vlagateljem, pogodbenim strankam, drugim udeležencem na finančnem trgu in finančni stabilnosti ter omogočiti UAIS, pod pogojem skladnosti s strogimi zahtevami, da nudijo storitve in tržijo svoje sklade po vsem notranjem trgu. Regulativna rešitev predvideva, da morata biti upravljanje in vodenje vseh ne-KNPVP v Evropski uniji dovoljena in nadzorovana v skladu z zahtevami predloga direktive.

Predlog direktive bo urejal vse sklade, ki niso predmet urejanja v prenovljeni KNPVP direktivi. Zaradi sorazmernosti se predlog direktive ne bo uporabljal za UAIS, ki upravljajo portfelje AIS z manj kot 100 mio EUR sredstev ali manj kot 500 mio EUR, če UAIS upravljajo le AIS brez finančnih vzvodov in vlagateljem v obdobju pet let po datumu vzpostavitve posameznega AIF ne izdajo pravic odplačevanja.

Za delovanje v EU bodo morali vsi UAIS pridobiti dovoljenje pristojnega organa v matični državi članici. Dovoljenje za UAIS bo upravitelju dalo pravico trženja AIS, ki so razmeroma visoko tvegani in tako neprimerni za male vlagatelje, samo profesionalnim vlagateljem. Za čezmejno trženje AIS pa bo veljal samo postopek priglasitve, v skladu s katerim se državi članici gostiteljici predložijo zadevne informacije. Prav tako bo omogočeno, da bodo UAIS lahko upravljali in tržili AIS s sedežem v tretjih državah, pod pogojem strogega nadzora v zvezi z uspešnostjo glavnih funkcij ponudnika storitev v teh pristojnostih. Evropski UAIS bodo lahko tržili AIS s sedežem v tretjih državah profesionalnim vlagateljem po vsej Evropi v roku treh let po implementaciji predloga direktive. V vmesnem času lahko države članice odobrijo ali ponovno odobrijo UAIS, da tržijo AIS s sedežem v tretjih državah profesionalnim vlagateljem na njihovem ozemlju v skladu z nacionalno zakonodajo.

Za učinkovit nadzor dejavnosti bodo morali UAIS pristojnemu organu redno poročati o glavnih trgih in instrumentih, na katerih oziroma s katerimi trgujejo, o glavnih izpostavljenostih, o uspešnosti in o koncentracijah tveganja.

Predlog direktive vsebuje tudi posebne zahteve za UAIS, ki upravljajo AIS z vzvodom ter za UAIS, ki pridobijo kontrolne deleže v podjetjih.

Za doseganje ciljev predloga direktive bodo morali pristojni organi v državah članicah medsebojno sodelovati na evropski kot tudi na svetovni ravni. V primeru spora med nadzornimi organi bo zadeva predložena CESR v mediacijo.

Vir: UVI

Ključne besede:
investicijski sklad
predlog direktive

Zadnji članki iz rubrike:

16.10.2020 12:13:45:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje o tožbah delavcev zoper delodajalce

16.10.2020 12:12:55:
Vlada ne podpira parcialnih sprememb pokojninskega zakona

16.10.2020 12:12:01:
Mnenje vlade o Predlogu zakona o davku na digitalne storitve

16.10.2020 17:39:50:
Omejitve glede zbiranja ljudi in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, objavljene v Uradnem listu 15. oktobra 2020

2.10.2020 9:47:42:
Vlada seznanjena z namero podpisa novega memoranduma o izmenjavi davčnih informacij

Najnovejši članki:

19.10.2020 11:21:16:
Kaj prinaša PKP5?

16.10.2020 15:53:23:
Sprejet nov sveženj ukrepov v boju proti covid-19

15.10.2020 18:10:22:
E-gradiva o DDV

15.10.2020 16:32:43:
Kadrovske štipendije

15.10.2020 15:14:32:
Zakon o štipendiranju (ZŠtip-1)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT