Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 23.7.2009 20:39:39

Sprejet predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Sprejet predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost Racunovodja.com


Vlada RS je 23. julija 2009 sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost. S spremembami in dopolnitvami Zakona o davku na dodano vrednost se:



1) Spreminjajo določbe v zvezi s krajem opravljanja storitev oziroma krajem obdavčevanja storitev.

Predlog zakona spreminja splošno pravilo o kraju opravljanja storitev davčnim zavezancem tako, da so takšne storitve načeloma obdavčene v državi članici, kjer ima sedež naročnik storitev. S tem se povečuje obseg uporabe mehanizma obrnjene davčne obveznosti. O storitvah, opravljenih znotraj Skupnosti bodo morali davčni zavezanci poročati v rekapitulacijskem poročilu. Storitve opravljene osebam, ki niso davčni zavezanci pa bodo še naprej obdavčene v kraju, kjer ima sedež izvajalec storitev. Za določene storitve se splošna pravila ne bodo mogla uporabiti, zato predlog zakona določa posebna pravila, ki temeljijo na obstoječih merilih in upoštevajo načelo obdavčitve v kraju potrošnje.



2) Spreminjajo pravila za vračilo DDV davčnim zavezancem s sedežem v drugi državi članici.

Sprememba pravil za vračilo DDV davčnim zavezancem s sedežem v drugi državi članici predstavlja posodobitev obstoječega postopka vračil, ki bo potekal izključno elektronsko preko spletnega portala, ki ga upravlja davčni organ države članice, kjer ima davčni zavezanec sedež. Zahtevek za vračilo bo še nadalje obravnavala država članica, kjer je bil DDV plačan, vračljiv znesek se bo določal po predpisih o odbitkih v državi članici, kjer so stroški nastali, plačila oziroma vračila pa bo ta država članica izvedla neposredno davčnemu zavezancu, ki bo zahteval vračilo. Postopek vračila DDV bo krajši in predvsem bolj prijazen za uporabnika. V kolikor vračilo DDV ne bo s strani države članice opravljeno v predpisanih rokih vložniku pripadajo obresti. Obresti bodo tekle od dne, ko je vračilo zapadlo, do dne, ko je bilo dejansko izplačano davčnemu zavezancu.



3) Uvaja nižja 8,5 % stopnja DDV od dobav knjig na vseh fizičnih nosilcih; storitev čiščenja oken in čiščenja zasebnih gospodinjstev; manjših popravil koles, čevljev in usnjenih izdelkov, oblačil in gospodinjskega perila; domačega varstva, friziranja in dobav biotičnih sredstev za varstvo rastlin.



4) Povišuje pavšalno nadomestilo iz 4% na 8%, ki se obračuna pri nakupih blaga in storitev od kmetov pavšalistov.

Namen zvišanja pavšalnega nadomestila iz 4% na 8% je zmanjšanje negativnih učinkov gospodarske krize na zasebno kmetijstvo. V zvezi z določitvijo odstotka je upoštevana zahteva Direktive o DDV, da odstotek pavšalnega nadomestila ne sme biti določen tako, da bi kmetje pavšalisti dobili večja vračila, kot bi znašal obračunani vstopni DDV.



5) Povišuje prag za uporabo posebne ureditve obračunavanja DDV po plačani realizaciji iz 208.000 eurov na 400.000 eurov.

Zaradi povišanja praga iz 208.000 eurov na 400.000 eurov za uporabo posebne ureditve obračunavanja DDV po plačani realizaciji se ocenjuje, da se odstotek davčnih zavezancev, ki se bodo odločili za uporabo te ureditve, ne bo bistveno spremenil, zate se tudi ne pričakuje bistvenih finančnih učinkov.



6) Uvajajo ukrepi za preprečevanje davčnih goljufij.

V zvezi s preprečevanjem davčnih goljufij predlog zakona predvideva naslednje ukrepe:

• hitrejše (mesečno) poročanje o transakcijah znotraj Skupnosti in krajši rok za predložitev rekapitulacijskih poročil;

• določitev tržne vrednosti kot davčne osnove v zvezi z dobavami, ki se opravijo med povezanimi osebami;

• predložitev ustreznega zavarovanja za zavarovanje izpolnitve obveznosti še pred izvršitvijo vračila DDV, če davčni organ dvomi v upravičenost zahtevka za vračilo DDV;

• uvedba mehanizma obrnjene davčne obveznosti v določenih sektorjih, po katerem bodo namesto dobaviteljev, DDV dolžni obračunati in plačati prejemniki dobav, ki bodo imeli hkrati tudi pravico do odbitka;

• uvedba inštituta solidarne odgovornosti za plačilo DDV, po katerem bo v določenih primerih za plačilo DDV poleg dobavitelja blaga oziroma storitev odgovorna tudi oseba, kateri je dobavljeno blago oziroma kateri je storitev opravljena;

• določitev davčnega obdobja in plačila DDV v postopku inšpekcijskega nadzora, ko bo moral davčni zavezanec predložiti obračun DDV in plačati DDV še pred iztekom roka za predložitev in plačilo;

• zavarovanje izpolnitve davčne obveznosti ob dodeljevanju identifikacijske številke za DDV oziroma kadarkoli po dodelitvi identifikacijske številke za DDV in v primerih pridobivanja motornih vozil iz drugih držav članic EU;

• ukrepi s področja prenehanja identifikacije za namene DDV, na podlagi katerih pritožba davčnega zavezanca ne bo zadržala izvršitve odločbe o prenehanju identifikacije za namene DDV. Pri zaznavi goljufije bo davčnemu zavezancu identifikacijska številka za DDV nemudoma odvzeta.

Besedilo predloga zakona


Vir: uvi

Ključne besede:
ddv
davek na dodano vrednost

Zadnji članki iz rubrike:

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

30.5.2020 15:09:22:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona - 29. 5. 2020

19.5.2020 16:07:26:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma

30.4.2020 15:38:33:
ZIUZEOP-A Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

Najnovejši članki:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT