Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.8.2009 10:01:07

Predlog sprememb Zakona o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog sprememb Zakona o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah Racunovodja.com

Vlada je na seji 30. julija 2009 sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah in ga poslala v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru RS. Spremembe in dopolnitve so posledica praktičnih izkušenj pri izvajanju sistema nacionalnih poklicnih kvalifikacij (NPK), in sicer na podlagi stalnega spremljanja certifikatnega sistema, za kar skrbi Center RS za poklicno izobraževanje, ter kot priporočila in rešitve, ki izhajajo iz mednarodnega projekta OECD – Priznavanje neformalnega in priložnostnega učenja, pri katerem je sodelovala tudi Slovenija. Celoten sistem je ciljno usmerjen k temu, da bi neformalno in priložnostno pridobljeno znanje, spretnosti in usposobljenost pridobili ustrezno socialno, delovno in finančno ovrednotenje, da postanejo dosežki vidni in dokazljivi z javno listino o nacionalni poklicni kvalifikaciji.

Temeljni cilji predloga sprememb in dopolnitev Zakona o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah so: izboljšanje preglednosti, zanesljivosti in kakovosti delovanja informacijskega sistema, ki zagotavlja informacije o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah, poklicnih standardih, poklicnem in strokovnem izobraževanju, izvajalcih postopkov za ugotavljanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij, komisijah za preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij, predpisih ter kvalifikacijskih strukturah, zagotavljanje zanesljivosti in kakovosti preverjanja in potrjevanja znanja ter zagotovitev kakovostnega in zanesljivega svetovanja kandidatom za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije.

S spremembami in dopolnitvami bo urejeno enotno vodenje evidenc o izdanih certifikatih, kar je pomembno z vidika zbiranja podatkov za analiziranje, spremembe in dopolnitve odpravljajo tudi praktične težave in administrativne ovire, povezane s sprejetjem in objavo poklicnih standardov in katalogov, ter določajo enak postopek preverjanja in potrjevanja NPK za osipnike iz šolskega sistema.

Predlog zakona določa tudi nekatere nove naloge Centra RS za poklicno izobraževanje, na primer spremljanje dela svetovalcev za sestavo zbirne mape ter vzdrževanje in razvoj nacionalnega informacijskega središča za poklicne kvalifikacije. Predlog zakona določa tudi, da mora Državni izpitni center pri spremljanju dela komisij organizirati svoje delo tako, da bo vsaj enkrat letno prisoten pri preverjanju in potrjevanju nacionalnih poklicnih kvalifikacij pri posameznem izvajalcu.

Dobri učinki spremenjenega in dopolnjenega Zakona o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah se bodo kazali na več področjih. Zakon bo za celotno državo prinesel izboljšano preglednost poklicnih kvalifikacij ter posledično izboljšane možnosti za zaposlitev ter zmanjšanje socialne izključenosti.

Vir: UVI

Ključne besede:
Zakona o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah
poklicna kvalifikacija

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

6.8.2020 17:34:40:
Koledar poročanja - avgust 2020

6.8.2020 15:38:58:
Podatki za obračun plač za julij 2020

5.8.2020 15:58:40:
Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov (znesek regresa za prehrano med delom za obdobje julij–december 2020)

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

4.8.2020 15:51:46:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT