Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.8.2009 11:20:59

Poročilo o pospeševanju črpanja sredstev kohezijske politike

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Poročilo o pospeševanju črpanja sredstev kohezijske politike

Vlada se je na redni seji 30. julija 2009 seznanila s Poročilom o pospeševanju črpanja sredstev kohezijske politike, ki predstavlja stanje na področju črpanja sredstev kohezijske politike, in sicer kot podlago za predstavitev celovitega paketa ukrepov za poenostavitev črpanja ter za izboljšanje uspešnosti in učinkovitosti porabljenih sredstev.

V poročilu so predstavljeni finančni pregled izvajanja kohezijske politike in vsebinski ukrepi ter izboljšave, ki se uvajajo tako neposredno v izvajanje kot načrtovanje in spremljanje operativnih programov. Odločitev o morebitnih dopolnitvah operativnih programov bo sprejeta v okviru usklajevanja programskega proračuna, kar pomeni, da vsi ukrepi temeljijo na obstoječem programskem okviru. Zadnji del poročila predstavljajo ukrepi, ki izboljšujejo pogoje dostopa do kohezijskih sredstev za upravičence na eni strani, na drugi pa tudi bistveno poenostavljajo postopke znotraj državne uprave. Oboje bo prispevalo k boljšemu izkoristku razpoložljivih virov in posledično boljšim rezultatom.

V zadnjem obdobju je mogoče opaziti precejšen napredek pri finančnem izvajanju kohezijske politike, kar še posebej velja za fazo certificiranja že realiziranih izdatkov, ki se odraža na prihodkovni strani proračuna in pomeni izboljševanje neto finančne pozicije državnega proračuna do proračuna EU. V obdobju do 30. 6. 2009 je državni proračun prvič realiziral neto proračunski presežek državnega proračuna v višini 4,5 milijona evrov in kaže, da se bo pozitiven trend nadaljeval tudi vnaprej.

Skladno s predstavljenimi ocenami Slovenija srednjeročno ni soočena z resnimi tveganji za izgubo sredstev, zato kratkoročni radikalni ukrepi v smeri prilagajanja strateških usmeritev v smeri katerekoli pripravljene investicije ne glede na njene učinke niso utemeljeni ali sprejemljivi. Obenem pa je treba uvesti bistveno vsebinsko nadgradnjo instrumentov in pospešiti izvajanje predvidenih aktivnosti.

Z vidika vsebinske nadgradnje izvajanja kohezijske politike se uvajajo naslednje ključne spremembe:

  1. Uvedba finančnih instrumentov in povratnih oblik financiranja naložb, med katerimi velja izpostaviti sklad tveganega kapitala za stimuliranje razvoja trga tveganega kapitala ter sklad za razvoj MSP za izboljšanje dostopa do ugodnih virov financiranja razvoja MSP s krediti in garancijami.
  2. Krepitev uporabe demonstracijskih projektov.
  3. Dopolnjevanje in povezovanje instrumentov z oblikovanjem programskih shem za izvajanje ukrepov za razvoj človeških virov glede na ciljne skupine upravičencev (podjetja, brezposelne osebe,…) ter uvajanje dopolnilnega financiranja ESS in ESRR (povezovanje razvojnih spodbud podjetij in spodbud za usposabljanje ter zaposlovanje v podjetjih).
  4. Pospešitev investicij ter bolj natančno upoštevanje načela pripravljenosti projektov.
  5. Razširitev tehnične pomoči za pripravo in vodenje projektov.

Hkrati bo nadgrajen tudi sistem medresorskega usklajevanja, saj bo okrepljeno sodelovanje v fazi vsebinskega načrtovanja, na tej osnovi bo omogočen optimiziran proces potrjevanja instrumentov in končno, večji poudarek bo dan vsebinskemu spremljanju doseženih rezultatov. Za izboljšanje dodane vrednosti pri porabi sredstev tehnične pomoči bodo zagotovljena sredstva kot pomoč pri pripravi instrumentov projektov, kar bo prispevalo k pospešitvi priprave in večji kakovosti projektov, okrepljeno pa bo tudi usposabljanje zaposlenih za povečanje administrativne usposobljenosti pri vseh nosilcih za spremljanje izvajanja projektov in programov.

Zadnji del gradiva se nanaša na procesne poenostavitve in izboljšave, ki se bodo odražale v pospešenih postopkih znotraj državne uprave, kot na strani upravičencev. Pri slednjih gre poleg že uvedenih predplačil tudi za nadgraditev dokazovanja upravičenih stroškov (DDV kot upravičen strošek, uvedba pavšalov in podobno).

Vir: UVI

Ključne besede:
kohezijska politika

Zadnji članki iz rubrike:

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

28.10.2019 14:06:03:
Vlada je sprejela Odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi s socialnimi transferji

28.10.2019 13:45:01:
Vlada sprejela mnenje o zahtevi Vrhovnega sodišča za oceno ustavnosti Zakona o davčnem postopku in Zakona o odvetništvu

Najnovejši članki:

14.11.2019 15:49:55:
Informacije v zvezi s pridobitvijo Potrdila o prijavi prebivanja za študente iz EU

14.11.2019 13:13:02:
Novosti pri KIDO (konvencijah o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka)

13.11.2019 14:10:38:
Info točka za tujce

12.11.2019 18:53:13:
Obvestilo FURS o posledicah napak pri predlaganju REK obrazcev in njihovih popravkov zaradi pravil zapiranja terjatev s plačili

12.11.2019 15:12:05:
Najpogostejša vprašanja in odgovori glede zaostritve ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT