Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.8.2009 11:27:41

Poročilo o izvedenih ukrepih in učinkih izvedenih ukrepov za dodatno znižanje javnofinančnih izdatkov v javnem sektorju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Poročilo o izvedenih ukrepih in učinkih izvedenih ukrepov za dodatno znižanje javnofinančnih izdatkov v javnem sektorju Racunovodja.com

Vlada se je na seji 30. julija 2009 seznanila s poročilom o izvedenih ukrepih in učinkih izvedenih ukrepov za dodatno znižanje javnofinančnih izdatkov v javnem sektorju.

Vlada RS je 23. aprila letos sprejela ukrepe za dodatno znižanje izdatkov v javnem sektorju in zadolžila ministrstvo za javno upravo, da pregleda realizacijo sprejetih ukrepov in o tem poroča vladi. MJU je poleg izvedbe ukrepov, ki se nanašajo na vsako ministrstvo posebej, intenzivno pristopilo k pripravi tistih aktov, ki so potrebni za optimizacijo in racionalizacijo notranje organiziranosti in sistemizacije delovnih mest v organih državne uprave in drugih subjektih javnega sektorja (javni zavodi, javne agencije, javni skladi). S spremembo uredbe o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in položajih, ki vključuje spremembe, ki bodo pomenile dokončno realizacijo tistih varčevalnih ukrepov, ki se nanašajo na optimizacijo notranje organiziranosti. S sprejemom te uredbe bodo dane enotne podlage za zmanjšanje števila notranjih organizacijskih enot in s tem posledično zmanjšanje števila zaposlenih v državni upravi z naravnim odlivom. Dokončno oceno o finančnih učinkih ukrepov bo tako mogoče izdelati šele po sprejetju oziroma implementaciji navedene uredbe.

MJU v okviru svojih pristojnosti opozarja organe državne uprave na spremenjena pravila glede izvajanja manjših sprememb sistemizacije, posebej pa preverja, ali imajo predložene spremembe finančne posledice in v primeru ugotovljenih finančnih posledic opozori organ, ki je spremembo posredoval. Prav tako v okviru svojih pristojnosti pripravlja strokovna mnenja k predlogom sprememb aktom o sistemizaciji delovnih mest, kjer dosledno upošteva veljavne predpise in sprejete sklepe vlade. MJU je pripravilo usmeritve glede zaposlovanja v javnem sektorju, ki so bili sprejeti na Vladi RS. Skladno s temi usmeritvami morajo pristojna ministrstva preveriti stanje in gibanje števila zaposlenih v osebah javnega prava v okviru svojega delovnega področja ter nadaljevati z aktivnostmi za sistemske in organizacijske spremembe, nadalje preveriti sprejete programe dela, finančne in kadrovske načrte za leto 2009 ter predlagati možne racionalizacije poslovanja ter proučiti ustreznost organiziranosti področja v smislu števila samostojnih pravnih oseb in nivojev njihove organiziranosti in ustreznosti veljavnih standardov in normativov, ki določajo organizacijo in kadrovsko zasedbo. MJU je v skladu z usmeritvami Vlade RS od vseh upravnih enot dobilo izdelan varčevalni program, s katerim so upravne enote znižale stroške poslovanja na najnižjo možno raven. Tako so bili pregledani in racionalizirani vsi konti, vse sklenjene pogodbe, na minimum pa so bili zmanjšani tudi vsi stroški za izobraževanje zaposlenih, študentskega dela itd. Posamezne upravne enote načrtujejo tudi ukinitev krajevnih uradov in ukinitev nekaterih prostorov za sklepanje zakonskih zvez.

Iz posredovanih poročil izhaja, da ministrstva ukrepe izvajajo. Večina ministrstev je že pregledala in analizirala obstoječo sistemizacijo in na podlagi ugotovitev sprejela posamezne spremembe sistemizacije delovnih mest, s ciljem optimizacije in racionalizacije poslovanja. Ministrstva tako spoštujejo sklep o 2% zmanjšanju števila zaposlenih do konca leta 2009. Nadalje so ministrstva znižala oz. minimizirala študentsko delo in racionalizirala službene poti zaposlenih doma in v tujini, na način, da se v delegacije vključuje minimalno število zaposlenih, da se zaposleni udeležujejo le najnujnejših konferenc in sestankov v tujini, za prevoz pa se izbira najcenejše prevozno sredstvo. Poleg tega ministrstva z dodatnimi ukrepi nadzirajo izvedbo službenih poti. Ministrstva so zmanjšala stroške zunanjih izvajalcev in za izvedbo teh nalog zagotovila lastne kadre. Tako večino predpisov, ki so v pristojnosti posameznih ministrstev izdelajo z lastnim kadrom, le izjemoma pa se poslužujejo zunanjih strokovnjakov.

Ukrepi na področju informatike (nakup računalnikov in programske opreme) se izvajajo na način, da so ministrstva nakup nove opreme odložila oziroma omejila na najnujnejše zamenjave in nadgradnjo le tistih programskih licenc, ki so nujno potrebne za nemoteno delovanje in bi njihova zamrznitev lahko imela negativne posledice za delovanje organa. Vsa ministrstva so tudi pregledala najemne pogodbe in poročala, da so pristopili k pogajanjem za znižanje cen. Posamezna ministrstva pa poročajo, da so že dosegla znižanje stroškov za najem poslovnih prostorov. Poleg tega so posamezna ministrstva odstopila od posameznih pogodb in na ta način privarčevala določena sredstva. Ministrstva upoštevajo ukrep o znižanju investicijskih odhodkov za 20 % na račun investicijskega vzdrževanja. Tako so ministrstva znižala sredstva namenjena za investicije, investicijsko vzdrževanje pa omejila le na najnujnejša vzdrževalna dela. Ministrstva, ki so se opredelila do ukrepa o izvedbi skupnih javnih naročil, so pristopila k pozivom za skupna javna naročila, javna naročila manjših vrednosti pa objavljajo na portalu javnih naročil in spletnih straneh posameznega ministrstva.

Po ocenah ministrstev in vladnih služb se bo v letu 2009 z izvajanjem ukrepov prihranilo 302.571.026 EUR (v to številko so vključeni tudi prihranki centrov, zavodov, organov v sestavi ministrstev ipd.).

Poročilo je dostopno na spletni strani MJU.

Vir: UVI

Ključne besede:
javni sektor
znižanje javnofinančnih izdatkov
javnofinančni izdatki

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

14.8.2020 15:22:09:
Zaposlitveni oglas: Poslovodni računovodja (m/ž), Zemanta, Ljubljana

14.8.2020 14:59:14:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za julij 2020

13.8.2020 13:07:11:
Naslednje izplačilo za začasno čakanje na delo konec avgusta

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT