Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.8.2009 15:20:50

Predlog Zakona o jamstveni shemi Republike Slovenije za fizične osebe, ki opravljajo gospodarsko ali kmetijsko dejavnost (ZJShemFOGKD) - prva obravnava

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Predlog  Zakona o jamstveni shemi Republike Slovenije za fizične osebe, ki opravljajo gospodarsko ali kmetijsko dejavnost (ZJShemFOGKD) - prva obravnava Racunovodja.com

V Poročevalcu DZ št. 102/2009 je bil 27.7.2009 objavljen Predlog Zakona o jamstveni shemi Republike Slovenije za fizične osebe, ki opravljajo gospodarsko ali kmetijsko dejavnost (ZJShemFOGKD) - prva obravnava

Cilj predlaganega zakona je omogočiti najem kredita fizičnim osebam, ki opravljajo gospodarsko ali kmetijsko dejavnost.

V zakonu je upoštevano načelo enakega dostopa do jamstev – vse banke in hranilnice s sedežem v Republiki Sloveniji so upravičene do pridobitve jamstev, in načelo preglednosti. Obe načeli se udejanjata v postopku pridobitve jamstva, ki bo potekal z javnim povabilom bankam k oddaji ponudb in izvedbo avkcij.

Zakon vnaša določena varovala, tako glede namena kredita, njegove višine, ročnosti, zavarovanj, kot tudi trajanja izdaje državnega jamstva. Država bo lahko izdajala jamstva po tem zakonu najdlje do konca leta 2010. Prav tako pa zakon, prek prenosa tveganj iz bank na državo, omogoča kreditojemalcu večjo varnost, saj lahko ta začne poravnavati svoje obveznosti državi šele tedaj, ko njegove ekonomske razmere to dopuščajo, brez nevarnosti za eksistenco njega ali njegove družine. Poplačilo obveznosti je v zakonu urejeno v skladu s pravili plačevanja davčnega dolga.

Zaradi zavarovanja, ki ga predstavlja državno poroštvo, se pričakuje, da bodo banke bolj naklonjene dajanju kreditov in bo s tem tudi sproščen t.i. kreditni krč, ki je nastal kot posledica svetovne finančne in gospodarske krize. Banke, ki bodo sodelovale v jamstveni shemi, bodo morale del tveganj nositi same. Država bo lahko po zakonu prevzela 80 % tveganja pri s kreditih, ki jih bodo najele te osebe.

Tako kot pri jamstveni shemi za podjetja, bo tudi to jamstveno shemo izvajala SID banka, ki bo uporablja tudi v tem primeru podobne postopke razdelitve jamstvene kvote med posamezne banke. SID banka bo javno objavila povabilo bankam k oddaji ponudb, v katerem bodo navedeni pogoji in merila za pridobitev jamstva, podatki in dokumentacija, ki jo mora vsebovati ponudba ter rok za oddajo ponudb. Po poteku roka za oddajo ponudb bo SID banka ocenila prejete ponudbe z vidika izpolnjevanja pogojev in meril iz tega zakona, uredbe ter objavljenega povabila. SID banka bo v imenu in za račun Republike Slovenije z izbranimi bankami sklenila pogodbo o jamstvu, katere bistveni elementi bodo določeni v uredbi iz petega člena tega zakona. Če v postopku zbiranja ponudb ne bi bila oddana celotna kvota jamstev iz jamstvene sheme, bo SID banka ponovno objavila povabilo k oddaji ponudb. Postopek lahko ponavlja do izkoriščenosti celotne kvote. Prek avkcij bo SID banka spodbujala banke k zniževanju višine efektivne obrestne mere. Večjo kvoto jamstev bodo namreč pridobile banke, ki bodo ponudile kredite po nižjih efektivnih obrestnih merah.

Zakonsko pooblastilo nalaga SID banki poleg izdajanja poroštev tudi spremljanje, obveščanje in nadzor, medtem ko izterjavo jamstev prenaša na Davčno upravo RS. Predvideno je tesno sodelovanje med SID banko, Ministrstvom za finance ter Davčno upravo RS.

Zakon določa pogoje, merila in okvirni postopek izdajanja jamstev. Podrobneje bo postopek urejen v podzakonskem aktu – uredbi, ki jo bo na podlagi zakona izdala Vlada RS.

Za posojila za samostojne podjetnike je namenjenih 300 milijonov evrov jamstev, za nosilci na kmetiji po zakonu o kmetijstvu pa 150 milijonov evrov jamstev.

Ključne besede:
Predlog Zakona o jamstveni shemi Republike Slovenije za fizične osebe
ki opravljajo gospodarsko ali kmetijsko dejavnost
predlogi zakonov
predlog zakona

Zadnji članki iz rubrike:

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

30.5.2020 15:09:22:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona - 29. 5. 2020

19.5.2020 16:07:26:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma

30.4.2020 15:38:33:
ZIUZEOP-A Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT