Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.8.2009 9:40:51

Vračilo trošarine za komercialni namen

Rubrika: Davkiprint Natisni

Vračilo trošarine za komercialni namen Racunovodja.com

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o trošarinah (ZTro-H), ki je bil objavljen v Uradnem listu RS št. 41/09, uvaja pravico do vračila dela plačane trošarine za plinsko olje, ki se dokazljivo porabi kot pogonsko gorivo za komercialni namen. Podrobnejši način vračila trošarine je določen v Pravilniku o vračilu trošarine za komercialni namen (Uradni list RS, št. 52/09).

 

Uporaba goriva v komercialni namen

Šteje se, da je plinsko olje, nabavljeno v Sloveniji, porabljeno kot pogonsko gorivo za komercialni namen:

  • če je porabljeno za prevoz blaga za plačilo ali za lasten račun, z lastnimi ali z najetimi registriranimi motornimi vozili ali tovornjaki s prikolico, ki so namenjeni izključno cestnemu prevozu blaga in je njihova največja dovoljena masa najmanj 7,5 tone;

  • če je porabljeno za prevoz potnikov (linijski, izredni) z motornimi vozili kategorije M2 ali M3 skladno s Pravilnikom o ES-homologaciji in posamični odobritvi motornih vozil (Uradni list RS, št. 31/09).

 

Upravičenci do vračila

Upravičenci so osebe, ki opravljajo registrirano dejavnost in imajo sedež v državah članicah EU ali državah članicah EFTE.

 

Višina vračila

Višina vračila je razlika med zneskom povprečne trošarine, ki jo za posamezno obdobje ugotovi minister za finance, in najnižjim dovoljenim zneskom trošarine v skladu z direktivo Sveta 2003/96/ES (302 € za 1000 litrov do 31. 12. 2009 ter 330 € za 1000 litrov od 1.1. 2010), vendar največ 130 € na 1000 litrov (0,13 € na liter).

 

Obrazec, dokazila in evidence

Vračilo plačane trošarine se uveljavlja na podlagi pisnega zahtevka TRO-K [DOC-87KB] (v italijanskem jeziku TRO-K-IT [DOC-57KB], madžarskem jeziku TRO-K-HU [DOC-62KB]).

Obrazcu je treba priložiti račune oziroma kopije računov o nabavi plinskega olja v Sloveniji, ki vsebujejo registrsko oznako vozila, identifikacijo bencinskega servisa oziroma točilnega mesta, vrsto, količino in ceno goriva, datum polnjenja ter registrsko oznako vozila, v katero je bilo gorivo natočeno.
Vračilo trošarine se ne izvaja za gorivo, kupljeno z gotovino.

Upravičenec mora voditi evidence o nakupu in porabi plinskega olja, tj. zagotoviti v svojem knjigovodstvu naslednje podatke: registrska oznaka vozila, velikost standardnega rezervoarja, povprečna poraba (upravičenec le-to spremlja sam po posameznem vozilu), velikost in namen uporabe dodatno nameščenih rezervoarjev na vozilu, količina, dan in ura polnitve, število prevoženih km (po polnitvah in datumih), ime voznika. Evidence se ne priložijo zahtevku.

Dokazila o registraciji vozila pridobi carinski organ za upravičence s sedežem v Sloveniji iz evidenc organa, pristojnega za registracijo vozil, in jih ni treba priložiti zahtevku.

Upravičenec je dolžan hraniti listine, na podlagi katerih mu je bila vrnjena trošarina, deset let po poteku leta, na katero se listine nanašajo.

 

Interno pretakališče

Za namene vračila trošarine se za interno pretakališče šteje točenje pogonskega goriva, ki ga je v prodaji na debelo nabavil upravičenec, iz njegovega večjega rezervoarja (internega skladišča) v rezervoar vozila upravičenca.

Točenje goriva na internem pretakališču v vozila drugih upravičencev se pri vračilu trošarine za komercialni namen obravnava kot nakup goriva v prodaji na drobno (npr. javnem bencinskem servisu).

Upravičenec, ki ima interno pretakališče, mora poleg evidenc o polnitvah za komercialni namen voditi tudi evidence o polnitvah v druga vozila in o porabi za drug namen, o nabavi plinskega olja, o prostornini rezervoarja na internem pretakališču, datumu in količini prejema ter o zalogi.

Upravičenec mora zagotoviti evidentiranje količin goriva, ki se točijo v vozila, na podlagi umerjenih merilnih naprav.

Iz računa, ki ga priloži upravičenec, morajo biti razvidni naziv in naslov bencinskega servisa oziroma točilnega mesta, vrsta, količina in cena goriva ter datum polnjenja.

 

Upravičenci iz druge države članice EU ali EFTE

Pristojnost: Carinski urad Dravograd

Upravičenci priložijo zahtevku TRO-K (v angleškem jeziku TRO-K-EN [DOC-56KB], nemškem jeziku TRO-K-DE [DOC-57KB], francoskem jeziku TRO-K-FR [DOC-66KB]) račune o nakupu goriva v Sloveniji, evidence o nakupu in porabi plinskega olja, dokazilo o opravljanju dejavnosti in dokazilo o registraciji vozila.

Dokazili o opravljanju dejavnosti in registraciji vozila morata biti izdani od pristojnega organa v državi sedeža v enem izmed uradnih jezikov EU s priloženim uradnim prevodom v slovenščino, razen če se pristojni organ prevodu odpove.

Če upravičenec zahteva vračilo trošarine na račun v tujini, ga bremenijo stroški nakazila vračila.

 

Obdobje uveljavljanja vračila trošarine

To obdobje je koledarski mesec ali koledarsko leto (ni mogoča kombinacija).
Zahtevek se vloži do konca tekočega meseca za pretekli mesec oziroma do 31. marca tekočega leta za preteklo leto.

Carinski organ odloči o zahtevku v 30 dneh od prejema popolnega zahtevka in izvede vračilo trošarine v 15 dneh od vročitve odločbe o vračilu.

Prvo vračilo trošarine se izvede za mesec julij 2009 (gorivo, natočeno v upravičena vozila v mesecu juliju 2009).

 

Pooblastilo

Vlogo za vračilo lahko v imenu in za račun upravičenca vloži tudi njegov pooblaščenec, ki se mora izkazati s pisnim pooblastilom. Pooblastilo mora vsebovati podatke o pooblastitelju, pooblaščencu, obdobju, za katero velja pooblastilo, in o obsegu pooblastila.

 

Popis zalog

Upravičenec, ki ima interno pretakališče, mora opraviti popis zalog na dan 9. 7. 2009 in popis predložiti pristojnemu carinskemu organu s prvim zahtevkom za vračilo.

 

Krajevna pristojnost

Upravičenci s sedežem v Sloveniji predložijo zahtevek carinskemu organu, ki je krajevno pristojen glede na njihov sedež.

 

Vir: Carinska uprava RS

Ključne besede:
trošarina
trošarine za komercialni namen

Zadnji članki iz rubrike:

13.7.2020 15:01:50:
Razlog za pozitivna stanja na eKartici

7.7.2020 13:10:47:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davkov po 20. 6. 2020

2.7.2020 19:13:15:
Predvidena odložitev rokov za poročanje o čezmejnih aranžmajih

19.6.2020 11:52:13:
Izpolnjevanje davčnih obveznosti po prenehanju interventnih ukrepov

11.5.2020 15:49:30:
Poenostavitev eDavkov za zakonite zastopnike podjetij

Najnovejši članki:

13.7.2020 14:38:33:
Primeri pravilne izpolnitve obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine in napovedi za odmero dohodnine za regres za letni dopust (oznaka dohodka 1103)

13.7.2020 14:20:27:
Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (ZIUPDV)

10.7.2020 15:13:06:
PKP4: Podaljšanje ukrepa čakanja na delo in karantena

10.7.2020 14:13:23:
Konec julija zadnje izplačilo povračila nadomestila plače za začasno čakanje in višjo silo po ZIUZEOP in ZIUZEOP-A

8.7.2020 13:46:39:
Poračun regresa za javni sektor za leto 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT