Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.8.2009 13:32:40

Predlog Zakona o alternativnem reševanju sodnih sporov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog Zakona o alternativnem reševanju sodnih sporov

Vlada je na seji 27. avgusta 2009 sprejela predlog Zakona o alternativnem reševanju sodnih sporov in ga posredovala v obravnavo Državnemu zboru RS.

Predlog zakona ureja reševanje sodnih sporov v okviru postopkov alternativnega reševanja sporov, ki jih bodo na podlagi predlaganega zakona strankam zagotavljala sodišča. Ti postopki bodo v sodnih sporih izboljšali dostop strank do ustreznega pravnega varstva, strankam ponudili izbiro ustreznega postopka za reševanje spora, omogočili pravične, hitre in sporazumne rešitve sporov, strankam in sodiščem zagotovili časovne in finančne prihranke in povečali obseg prostovoljnih izvršitev sklenjenih sodnih ali izvensodnih poravnav ali izdanih arbitražnih odločb.

Predlog zakona vsebuje naslednje poglavitne rešitve:

  • Sprejem in uveljavitev programov alternativnega reševanja sporov pri vseh okrajnih, okrožnih in delovnih sodiščih ter Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani (najpozneje do 1. 1. 2010).

  • Sodišče bo strankam dolžno ponuditi možnost alternativnega reševanja spora v vsaki zadevi, razen kadar bo sodnik ocenil, da v posamezni zadevi to ne bi bilo primerno. Vsaka stranka bo sodišču lahko kadarkoli med sodnim postopkom predlagala, da postopek prekine za čas, ki ne sme biti daljši od treh mesecev in stranke napoti v ustrezen postopek ARS.

  • Informativni narok: sodišče bo od strank lahko zahtevalo, da se udeležijo naroka, ki je namenjen odprtemu razpravljanju sodišča in strank oziroma njihovih pooblaščencev o prednostih in slabostih predložitve v mediacijo. Stranka, ki se naroka ne bo udeležila, čeprav je bila pravilno vabljena, in ki svojega izostanka ne bo opravičila, bo morala nasprotni stranki povrniti stroške tega naroka.

  • Obvezna napotitev v mediacijo: Sodišča bodo smela zadevo predložiti v mediacijo tudi, če stranki ne bosta podali soglasja o mediaciji. Sklep o obvezni napotitvi bo sodišče razveljavilo, če bo katera od strank zoper tak sklep ugovarjala. Stranki, ki bo očitno nerazumno zavrnila napotitev v mediacijo, bo na predlog nasprotne stranke sodišče smelo naložiti vse njene pravdne stroške ali del njih (upoštevajo se naslednje okoliščine: narava spora, odločilna dejstva v sporu, dejstvo da sta stranki predhodno poskušali rešiti spor, višina stroškov, ki bi nastali v mediaciji, verjetnost, da bi prekinitev postopka lahko vplivala na izid pravde, verjetnost, da bi mediacija lahko uspešno končala spor).

  • Sodelovanje RS v postopkih mediacije: Drž. pravobranilstvo bo dolžno podati soglasje za reševanje spora, ki sodi v področje uporabe tega zakona, z mediacijo. Če bo pravobranilstvo menilo, da reševanje spora z mediacijo ni primerno, bo z obrazloženim predlogom zahtevalo odločitev Vlade RS o tem. Če bo pravobranilstvo v večjem številu istovrstnih sporov menilo, da reševanje z mediacijo ni primerno, bo lahko le z enim predlogom zahtevalo odločitev Vlade RS v vseh teh sporih.

  • Stroški: Za stranke v družinskih sporih in delovnopravnih sporih zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi bo mediacija brezplačna, saj bo sodišče krilo nagrado mediatorja in njegove potne stroške. Pri mediaciji v ostalih sporih, razen v gospodarskih sporih, bo sodišče krilo nagrado mediatorja in njegove potne stroške le za prve tri ure mediacije. Mediacija v gospodarskih sporih pa bo za stranke v celoti plačljiva (za stranke po enakih delih, razen če se niso sporazumele drugače).

Vir: UVI

Ključne besede:
sodni spori
sodni spor
alternativno reševanje sodnih sporov
alternativa
mediacija

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

Najnovejši članki:

9.12.2019 15:34:15:
Določanje urne postavke za študentsko delo

9.12.2019 14:11:14:
FURS opozarja: Če oglašujete stanovanja/sobe preko Airbnb ali Bookinga, ste zavezanec za DDV

9.12.2019 11:54:15:
Zakon o spremembah in dopolnitvi Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1L)

7.12.2019 12:46:18:
Poročilo o gibanju plač za september 2019

7.12.2019 12:44:00:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, oktober 2019

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT