Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 29.9.2009 10:43:16

Uresničitev Priporočil DZ ob obravnavi 13. letnega poročila Varuha človekovih pravic za leto 2007 in o mnenju k 14. letnemu poročilu za leto 2008

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Uresničitev Priporočil DZ ob obravnavi 13. letnega poročila Varuha človekovih pravic za leto 2007 in o mnenju k 14. letnemu poročilu za leto 2008 Racunovodja.com

Vlada je na 45. seji, 24. septembra 2009, sprejela Informacijo o uresničitvi Priporočil Državnega zbora RS ob obravnavi Trinajstega rednega letnega poročila Varuha človekovih pravic za leto 2007 in Mnenje k Štirinajstemu rednemu letnemu poročilu Varuha človekovih pravic za leto 2008.

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik je v skladu z Zakonom o varuhu človekovih pravic Državnemu zboru RS posredovala Štirinajsto redno letno poročilo Varuha človekovih pravic za leto 2008, navedeno poročilo pa je izročila tudi predsedniku Vlade RS. Vlada RS je ob pripravi odzivnega poročila na Štirinajsto letno poročilo pripravila tudi informacijo o realizaciji Priporočil Državnega zbora RS ob obravnavi Trinajstega letnega poročila za leto 2007.

Ministrstvo za javno upravo je gradivo pripravilo na podlagi mnenj ministrstev in vladnih služb, ter jih razvrstilo glede na izpostavljeno problematiko po posameznih delovnih področjih ministrstev in vladnih služb. Mnenje vsebuje poročilo o že odpravljenih pomanjkljivostih, na katere je opozoril Varuh, o načinih reševanja odprtih vprašanj, opis sprejetih ukrepov za reševanje problematike ter navedbo načrtovanih ukrepov za izboljšanje stanja. Vlada RS se zaveda realnosti problematike, ki jo izpostavlja varuhinja, prav tako pa tudi svoje odgovornosti pri tem, zato je bila sprejeta vrsta ukrepov, nekateri pomembnejši so predstavljeni v nadaljevanju:

 • Slovenija je ena prvih držav, ki so v letu 2008 ratificirale Konvencijo OZN o pravicah invalidov. Glede na to, da Slovenija letos predseduje Svetu Evrope, bo v oktobru pripravljena mednarodna konferenca s tematskim poudarkom na nacionalni implementaciji človekovih pravic invalidov, v okviru katere bo izpostavljena tema invalidnosti in staranja z vsebinami o zagotavljanju dostopnosti, zdravju in rehabilitaciji, (primernem) življenjskem standardu in socialni zaščiti;

 • Pripravljen je predlog Družinskega zakonika, katerega osnovni namen je izboljšanje položaja otrok v družinskih razmerjih, bodisi pred postopkom na sodišču, v samem postopku in tudi po njem. Cilj okrepitve položaja otroka je omogočiti le-temu, da izrazi svoje mnenje preko osebe, ki ni vpeta v družinska razmerja, in je ustrezno usposobljena. Cilj je v osredje postaviti (vsi postopki, ki zadevajo otroka) otrokovo osebo. Vanj je umeščen tudi Zagovornik otroka (poseben institut).

 • V normativnem načrtu Vlade RS je v pripravi zakon za področje trga dela, ki bo urejal pravice iz naslova brezposelnosti ter tudi izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja. Eden od namenov je aktivacija brezposelne osebe in tudi večja povezanost zakonov s področja socialnega varstva, poklicne rehabilitacije in obravnava brezposelnih oseb na Zavodu RS za zaposlovanje.

 • V letu 2008 so bili sprejeti Zakon o duševnem zdravju, sprejeti podzakonski predpisi pa zagotavljajo pogoje za njegovo kompetentno izvajanje.

 • Področje sovražnega govora na svetovnem spletu je natančneje opredeljeno in sankcionirano v okviru posebnega kazn. dejanja po 297. členu Kazenskega zakonika.

 • Od 1.9.2008 velja novela Zakona o brezplačni pravni pomoči , ki med drugim prinaša poenostavitev pogojev za brezplačno pravno pomoč s socialnimi transferji, določitev novega cenzusa, in dopolnitev določb o ugotavljanju dohodkovnega in premoženjskega stanja prosilca.

 • Vlada RS je dne 23. 7. 2009 sprejela Predlog resolucije o normativni dejavnosti; besedilo je sprejeto in poslano v obravnavo v Državni zbor (sodelovanje strokovne in druge zainteresirane javnosti pri sprejemanju predpisov);

 • Novela Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki velja od 1.11.2008 je vpeljala zakonsko možnost, da obsojenci, ki prestajajo kazen zapora po 12. členu (vikend kazen), ves čas prestajanja kazni ohranijo svojo zaposlitev z aktivnim delom na svojem delovnem mestu (resocializacija storilcev kazn. dejanj).

 • Na področju inšpekcijskih služb bo Vlada RS skladno s kadrovskim načrtom na Inšpektoratu za delo zaposlila dodatne inšpektorje; enako velja tudi za uslužbence Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

 • Letos je bila sprejeta Uredba o ukrepih za varovanje dostojanstva zaposlenih v organih državne uprave.

 • Glede uveljavljanja pravic do vdovskih pokojnin upravičencem iz pokojn. in invalid. zavarovanja bivših vojaških zavarovancev, je bila ta materija urejena v noveli zakona o pravicah iz pokojn. in invalid. zavarovanja bivših vojaških zavarovancev.

 • Glede na ukinitev krajevne pristojnosti na področju ZDEN so še naprej potekala intenzivna prizadevanja za pospešitev in zaključek teh postopkov.

 • Pripravlja se Nacionalni program ukrepov za Rome (na podlagi zakona o romski skupnosti v RS).

 • Predlagana je sprememba Kazenskega zakonika (70.člen), da se določi obvezna obramba zagovornika mladoletne osebe v predkazenskem postopku zaradi suma, da je oseba storila kazn. dejanje, za katerega je predpisana kazen zapora 3 ali več let. Obvezna obramba zagovornika bi bila v predkazenskem postopku določena tudi v primeru odvzema prostosti mladoletnemu osumljencu.

Informacija o uresničitvi priporočil Državnega zbora RS ob obravnavi trinajstega rednega letnega poročila varuha človekovih pravic za leto 2007 in mnenje Vlade RS k štirinajstemu rednemu letnemu poročilu varuha človekovih pravic za leto 2008 je dostopno na spletni strani MJU www.mju.gov.si.

Vir: UVI

Ključne besede:
varuh človekovih pravic
poročilo varuha človekovih pravic
letno poročilo

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT