Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.10.2009 21:12:02

Predlog Zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Predlog Zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015 Racunovodja.com

Vlada RS je na seji 8. oktobra 2009 določila besedilo predloga Zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015. Posredovala ga bo Državnemu zboru RS v obravnavo in predlagala, da ga obravnava po nujnem postopku, saj je njegov sprejem nujen zaradi pravočasne zagotovitve ustrezne razvojne podpore za prestrukturiranje Pomurske regije. Cilj zakona je s programskim pristopom in zagotovitvijo finančnih sredstev v regiji ustvariti pogoje za razvojno dohitevanje drugih slovenskih regij in ublažiti posledice finančne in gospodarske krize.

Med vsemi slovenskimi statističnimi regijami Pomurje že desetletja najbolj zaostaja v razvoju. Stanje se zaradi posledic finančne in gospodarske krize, ki je regijo še posebej močno prizadelo, slabša, zato je Vlada RS sprejela in določila besedilo predloga zakona za razvojno podporo Pomurski regiji, ki določa naslednje ukrepe:

1. izvedba Programa spodbujanja konkurenčnosti Pomurske regije v obdobju 2010 – 2015 v skupni višini 30 milijonov evrov,

2. davčna olajšava za zaposlovanje,

3. davčna olajšava za investiranje,

4. prednostna obravnava programov in projektov iz Pomurske regije pri kandidiranju za sredstva iz nacionalnih programov, programov evropske kohezijske politike in politike razvoja podeželja:

• vzpostavitev medpodjetniškega izobraževalnega centra v okvirni višini 2 milijona evrov,

• vzpostavitev regijskega gospodarskega središča v Pomurski regiji v okvirni višini 30 milijonov evrov,

• vlaganja v prestrukturiranje in dvig konkurenčnosti kmetijstva in gozdarstva ter živilsko-predelovalne industrije in v diverzifikacijo v nekmetijske dejavnosti v okvirni višini 40 milijonov evrov,

• vlaganja v infrastrukturo za oskrbo s pitno vodo v okvirni višini 90 milijonov evrov in

5. vzpostavitev vladne projektne pisarne v Pomurski regiji.

1.) Zakon določa sprejem posebnega Programa spodbujanja konkurenčnosti Pomurske regije v obdobju 2010-2015 v višini 30 milijonov evrov.

Naložbe podjetij bodo prednostno usmerjene v prioritetne lokacije - poslovne in gospodarske cone. Koncentracija novih podjetij v conah omogočila njihovo vsebinsko specializacijo in nadgradnjo s podpornimi institucijami za razvoj podjetništva. Investicije bodo prednostno usmerjane v razvojne vsebine, ki so prepoznane kot primerjalne prednosti Pomurja: geotermalna energija in drugi obnovljivi viri energije, trajnostno in konkurenčno kmetijstvo ter agroživilstvo in turizem. Cilj programa je s kombinacijo različnih instrumentov ublažiti posledice finančne in gospodarske krize in v šestih letih neposredno ustvariti 1.000 novih delovnih mest. Na podlagi izvajanja podobnih programov za razvoj podjetništva v Posočju in v Zasavju ocenjujemo, da vsako neposredno ustvarjeno novo delovno mesto v okolju generira še dve do tri dodatni novi delovni mest. Upoštevaje oceno, da je za odprtje novega delovnega mesta v podeželskih okoljih potrebnih okoli 30.000 evrov, je bil določen obseg programa prestrukturiranja, ki znaša 30 milijonov evrov v obdobju 2010-2015. S temi sredstvi in z drugimi ukrepi, ki jih določa zakon, naj bi tudi v Pomurju ustvarili pogoje za razvojno dohitevanja drugih slovenskih regij.

2.) Zakon določa davčno olajšavo za zaposlovanje v Pomurski regiji.

Zavezanec po Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb in zavezanec po Zakonu o dohodnini, ki najmanj za dobo dvanajstih mesecev zaposlita delavca, ki je bil najmanj šest mesecev prijavljen na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje v evidenci brezposelnih oseb v Pomurski regiji, lahko uveljavljata zmanjšanje davčne osnove za 50 odstotkov stroškov tega delavca, vendar največ v višini davčne osnove.


3.) Zakon določa davčno olajšavo za investiranje v Pomurski regiji.

Zavezanec po Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb, ki ima sedež in dejansko ekonomsko aktivnost s sedežem v Pomurski regiji, in zavezanec po Zakonu o dohodnini , ki dosega dohodek iz dejavnosti, ki ima sedež, stalno oziroma začasno prebivališče v Pomurski regiji in tam dejansko opravlja ekonomsko aktivnost, lahko za investiranje v letih od 2010 do 2012 uveljavljata zmanjšanje davčne osnove v višini 50 odstotkov investiranega zneska za nove investicije v opremo in neopredmetena dolgoročna sredstva, vendar le za investicije v Pomurski regiji in največ v višini davčne osnove. Enako zmanjšanje davčne osnove pod enakimi pogoji lahko zavezanca uveljavljata za investiranje v prvih treh letih po datumu ustanovitve in najkasneje do 31. 12. 2015, če na novo začneta s poslovanjem. Obe navedeni ugodnosti se izključujeta. Ocenjujemo, da bo uvedba predlaganih davčnih olajšav znižala davčno obveznost davčnih zavezancev iz Pomurske regije za okoli 19 milijonov evrov.

4.) Zakon določa prednostno obravnavo programov in projektov iz Pomurske regije pri kandidiranju za sredstva iz nacionalnih programov, programov evropske kohezijske politike in politike razvoja podeželja.

V tem okviru se določa vzpostavitev medpodjetniškega izobraževalnega centra v višini okoli 2 milijona evrov in vzpostavitev regionalnega gospodarskega središča v Pomurski regiji v višini okoli 30 milijonov evrov, kar se bo sofinanciralo iz sredstev evropske kohezijske politike.

Zakon določa tudi vlaganja v prestrukturiranje in dvig konkurenčnosti kmetijstva, gozdarstva, živilsko-predelovalne industrije in diverzifikacijo v nekmetijske dejavnosti v višini okoli 40 milijonov evrov, in sicer preko Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007–2013, ki se sofinancira iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Zakon med drugim določa tudi vlaganja v infrastrukturo za oskrbo Pomurske regije s pitno vodo, kjer je predvidena izgradnja celotnega sistema za 26 občin. Vrednost celotnega projekta je ocenjena na okoli 121 milijonov evrov (sredstva evropske kohezijske politike in integralnega proračuna), od česar se bo iz državnega proračuna zagotovilo okoli 90 milijonov evrov.


5.) Z zakonom se ustanavlja Vladna projektna pisarna v Pomurski regiji.

Projektno pisarno bo vodil državni sekretar, s čimer bo zagotovljen potreben politični mandat za usklajen nastop države in regije pri razreševanju razvojnih problemov. Pisarna bo delovala tri leta in v tem času poskrbela za pripravo in začetek izvajanja ključnih regijskih projektov. Njene naloge bodo:

• usklajevanje dejavnosti ministrstev v Pomurski regiji za učinkovito porabo razpoložljivih razvojnih sredstev in priprave ter izvajanja ključnih regijskih projektov v okviru regionalnega gospodarskega središča,

• pomoč regionalni razvojni agenciji Pomurske razvojne regije pri izvajanju njenih nalog in pri usklajevanju regijskih projektov v Pomurski regiji,

• spodbujanje javno zasebnih partnerstev in vzpostavljanje stikov z možnimi vlagatelji zunaj in znotraj regije,

• privabljanje tujih investicij in vsebinsko usmerjanje Programa spodbujanja konkurenčnosti Pomurske regije v obdobju 2010-2015 in izvajanje del tega programa.

Vir: vlada.si

Zadnji članki iz rubrike:

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

30.5.2020 15:09:22:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona - 29. 5. 2020

19.5.2020 16:07:26:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma

30.4.2020 15:38:33:
ZIUZEOP-A Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

Najnovejši članki:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT