Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.11.2009 16:58:50

Sprememba Zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov v smeri učinkovitejšega gospodarjenja

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Sprememba Zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov v smeri učinkovitejšega gospodarjenja Racunovodja.com

Vlada je sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS in ga bo poslala Državnemu zboru RS v obravnavo.

Spremembe tega zakona predstavljajo prvi korak k uresničevanju ciljev aktivne zemljiške politike. Cilj predloga zakona je njegova uskladitev z odločbo Ustavnega sodišča RS ter zagotovitev učinkovitejšega delovanja in načina upravljanja sklada tako, da bo imel v prihodnje še posebej pomembno vlogo pri izvajanju aktivne zemljiške politike. Po novem bo lahko sklad namenil presežek prihodkov nad odhodki razvoju svoje dejavnosti in za pokrivanje obveznosti iz naslova odškodnin za nezmožnost uporabe kmetijskih zemljišč in gozdov v skladu z zakonom, ki ureja denacionalizacijo. Predlog zakona predvideva dokončno ureditev evidence nepremičnin, ki so v lasti države, občinam v katerih ležijo gozdovi v lasti RS, pa namenja del sredstev pridobljenih iz donosa koncesijske dejavnosti s področja gozdarstva. Predlog ureja tudi dokončanje prenosov nezazidanih stavbnih zemljišč na občine in omogoča neodplačne prenose dodatnih nezazidanih stavbnih zemljišč na občine v primerih, ko se zasleduje javni interes oziroma v teh primerih omogoča tudi sklepanje neodplačnih pogodb o stavbni pravici, stvarni služnosti in soglasij.

Predlog zakona temelji na načelu celovitega gospodarjenja s kmetijskimi zemljišči in gozdovi, učinkovitega in ekonomičnega poslovanja, skrbi za učinkovito zagotavljanje ekonomskih in javnih funkcij gozdov v lasti RS, skrbi za trajnostno gospodarjenje s kmetijskimi zemljišči, kmetijami in gozdovi, s katerimi gospodari sklad, na način, da se zasledujejo cilji prilagajanja podnebnim spremembam, ohranjanja narave in dobrega stanja voda in skrbi za obdelanost in ohranjanje zemljišč, ki služijo tako za proizvodno kot za raziskovalno ali učno-vzgojno dejavnost.

Sklad je bil ustanovljen leta 1993 z namenom upravljanja in razpolaganja s kmetijskimi zemljišči, kmetijami in gozdovi v lasti RS. Pri tem sledi nacionalnemu interesu in strategiji RS, ki sta zapisana v dokumentih s področja kmetijstva in gozdarstva.

Ena poglavitnih nalog, s katero sklad intenzivno in dosledno izpolnjuje svojo funkcijo ter zadovoljuje namenom ustanovitve, je promet s kmetijskimi zemljišči in gozdovi. Z odkupom, prodajo in menjavo zemljišč, namreč zagotavlja smotrno zaokroževanje površin oziroma proizvodnih enot in izboljšanje posestne strukture kmetijskih zemljišč.

Vir: UVI

Ključne besede:
kmetijstvo
kmetijsko zemljišče
gozd

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT