Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.11.2009 17:26:03

Postopno zaprtje predstavništev JAPTI v tujini in prenos njihovih nalog, zaposlenih in sredstev na Ministrstvo za zunanje zadeve

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Postopno zaprtje predstavništev JAPTI v tujini in prenos njihovih nalog, zaposlenih in sredstev na Ministrstvo za zunanje zadeve Racunovodja.com

Vlada je na redni seji, 29. oktobra 2009, na predlog Ministrstva za gospodarstvo sprejela sklep, s katerim nalaga Javni agenciji Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI), da pripravi postopno zaprtje svojih predstavništev v tujini in prenos njihovih nalog, zaposlenih in sredstev na Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ). Vsako od predstavništev se zapre takrat, ko MZZ v državi sprejemnici zagotovi vse pogoje za nadaljnje opravljanje dejavnosti na gospodarskem področju. Vlada je JAPTI in MZZ naložila tudi, da pred zaprtjem vsakega predstavništva JAPTI v tujini skleneta sporazum o ureditvi medsebojnih razmerij in o prenosu zaposlenih ter sredstev predstavništva na MZZ.

V skladu s poglavjem IV Slovenija kot mednarodni subjekt, točko 15 Področje zunanje politike – Ministrstvo za zunanje zadeve, 15.2. Gospodarska diplomacija Koalicijskega sporazuma o sodelovanju v Vladi Republike Slovenije za mandat 2008 – 2012, je Ministrstvo za zunanje zadeve temeljni nosilec gospodarske diplomacije. Zaradi tega sta Ministrstvo za gospodarstvo (MG) in Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) na podlagi Zakona o javnih uslužbencih in Zakona o državni upravi sklenila sporazum, v katerem sta uredila prenos nalog s področja bilateralnih gospodarskih odnosov in gospodarske diplomacije z MG na MZZ, premestitev javnih uslužbencev in prenos finančnih sredstev z MG na MZZ.

Koalicijski sporazum pod točko 15.2 določa tudi, da se v diplomatskih predstavništvih vzpostavijo oziroma ohranijo kadrovsko močna in usposobljena gospodarska predstavništva. MG in MZZ sta že na podlagi 15. člena Zakona o zunanjih imela sklenjen sporazum o medsebojnem sodelovanju na področju ekonomske diplomacije, kjer je bilo 8 javnih uslužbencev z MG začasno napotenih na MZZ, da so v diplomatskih predstavništvih v tujini opravljali delo z gospodarskega področja. Na podlagi zgoraj navedenega sporazuma o prenosu nalog, zaposlenih in pravic proračunske porabe na področju gospodarske diplomacije, so bili ti uslužbenci trajno premeščeni na MZZ in bodo delo opravljali kot diplomati v diplomatskih predstavništvih. Poleg diplomatskih predstavništev in konzulatov pa interese slovenskega gospodarstva v tujini ščitijo tudi predstavništva slovenskega gospodarstva v tujini, ki jih kot svoja predstavništva ob predhodnem soglasju vlade na podlagi 14. člena Zakona o neposrednih tujih investicijah in internacionalizaciji odpre Javna agencija RS za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI). Teh predstavništev ni mogoče neposredno prenesti na MZZ, temveč je mogoče delovanje vodij predstavništev slovenskega gospodarstva preoblikovati v skladu z različnimi ureditvami v posameznih državah.

Prenos predstavništev slovenskega gospodarstva na MZZ je mogoče izvesti z odprtjem dislociranih enot diplomatskih predstavništev na podlagi tretjega odstavka 19. člena ZZZ-1, če v skladu z 12. členom Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih država sprejemnica da soglasje k odprtju dislocirane enote diplomatskega predstavništva. Sicer je mogoče prenos izvesti z neposredno vključitvijo predstavnika slovenskega gospodarstva v diplomatsko predstavništvo RS, če ta predstavnik opravlja svoje delo v glavnem mestu države sprejemnice, kjer se nahaja tudi diplomatsko predstavništvo. Če se predstavništvo slovenskega gospodarstva nahaja izven glavnega mesta, je mogoč prenos z odprtjem konzulata oziroma konzularnega urada RS v tem kraju oziroma s prenosom delovanja predstavnika slovenskega gospodarstva na že obstoječe konzulate na čelu s častnim konzulom, pod pogojem, da to omogoča ureditev države sprejemnice.

Ker prenosa predstavništev ni mogoče izvesti za vse države hkrati, se opravi prehod predstavništev slovenskega gospodarstva v tujini postopoma. Ko bo MZZ v posameznih državah zagotovilo možnosti za opravljanje dejavnosti na gospodarskem področju, se bo za vsako posamezno predstavništvo slovenskega gospodarstva v tujini sklenil sporazum, s katerim se bo uredil prehod zaposlenih ter sredstev, ki jih je imel JAPTI za delovanje tega predstavništva.

Vir: UVI

Ključne besede:
japti
podjetništvo
mzz
ministrstvo za zunanje zadeve
ministrstvo za gospodarstvo

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT