Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.11.2009 13:45:14

Podpis Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ruske federacije o sodelovanju pri izgradnji in uporabi plinovoda na ozemlju Republike Slovenije

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Podpis Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ruske federacije o sodelovanju pri izgradnji in uporabi plinovoda na ozemlju Republike Slovenije Racunovodja.com

Vlada je na 53. redni seji, 12. novembra 2009, na predlog Ministrstva za gospodarstvo sprejela Poročilo o rezultatih pogajanj za sklenitev Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ruske federacije o sodelovanju pri izgradnji in uporabi plinovoda na ozemlju Republike Slovenije.

Meddržavni sporazum o plinovodu Južni tok je rezultat pogajanj, ki so se začela že spomladi lanskega leta. Pogajalska izhodišča je Odbor za zunanjo politiko Državnega zbora na predlog vlade sprejel 9.9.2008 in besedilo sporazuma je v celoti skladno z njimi.

Sporazum določa ustanovitev in sedež skupnega podjetja, ki bo izvajalo investicijo, v Republiki Sloveniji. Deleža ustanoviteljev v osnovnem kapitalu podjetja slovenskega podjetja Geoplin plinovodi, d.o.o., in ruskega Gazproma sta enaka (50%:50%). Del plinovodnega sistema Južni tok, ki bo potekal preko Slovenije naj bi imel zmogljivost pretoka okrog 8 milijard m3 zemeljskega plina letno. Tehnične parametre novega plinovoda in potrebno infrastrukturo bosta določila ustanovitelja na osnovi rezultatov študije izvedljivosti, upoštevajoč možnost uporabe obstoječega plinovoda v lasti Geoplin plinovodi, d.o.o.. Na podlagi teh rezultatov se bosta ustanovitelja tudi odločila o ustanovitvi podjetja in izgradnji plinovoda oziroma o uporabi obstoječega plinovodnega sistema v lasti Geoplina plinovodov d.o.o..

Lastnine skupnega podjetja ni moč podržaviti, slovenska država pa lahko podržavi posamezna zemljišča v lasti skupnega podjetja, če bi bilo to potrebno za gradnjo gospodarske javne infrastrukture.

Eden od predpogojev za začetek gradnje plinovoda je sklenitev dolgoročne pogodbe o prenosu plina. Vlada RS bo sprejela odločitev o trasi novega plinovoda na predlog skupnega slovensko ruskega podjetja, v skladu s pravom v RS in upoštevajoč Strategijo prostorskega razvoja RS. Podjetje lahko opravlja dejavnost sistemskega operaterja prenosnega omrežja le v primeru pridobitve izjeme za lastniško ločitev, ki jo zahteva letos sprejeta direktiva o trgovanju s plinom.

Tudi za določitev posebne višine omrežnine in prednostne dodelitve prenosnih zmogljivosti je potrebno pridobiti izjemo v skladu z evropskim pravnim redom.

Carinski in davčni pogoji za podjetje so v sporazumu urejeni v skladu z veljavnim pravom v Republiki Sloveniji, ki zagotavlja najboljšo možno davčno obravnavo. Morebitna povečana davčna, trošarinska in druga dajatvena bremena se bodo kompenzirala podjetju le v skladu s pravili o državnih pomočeh veljavnimi v RS oziroma v EU.

Težave pri realizaciji ali razumevanju Sporazuma se bodo reševale s posvetovanji med stranema oziroma s pogajanji.

Sporazum določa, da njegovo besedilo ne vpliva na obveznosti in pravice izhajajočih iz drugih mednarodnih sporazumov ali regionalnih ekonomskih organizacij (npr. članstvo v Evropski uniji). To pomeni, da z izvajanjem morebitnih bodočih zavez po evropskem pravu, ki bi vplivale na nezmožnost izvajanja meddržavnega sporazuma z Rusko federacijo ne bi določili meddržavnega sporazuma. Zagotovljena pa je možnost povrnitve materialne škode, omejena na neamortizirane neposredne investicijske stroške.

Sporazum stopi v veljavo prvi dan naslednjega meseca po prejetju notifikacijskih dokumentov o zaključku vseh potrebnih notranjih procedur in velja 30 let, torej ni začasne uporabe. V primeru, da se ustanovitelja ne odločita za gradnjo plinovoda do 1. oktobra 2013, sporazum preneha veljati, razen če se strani drugače dogovorita.

Sporazum mora ratificirati še Državni zbor.

Vir: UVI

Ključne besede:
sporazum
ruska federacija
plinovod
izgradnja plinovoda

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

4.6.2020 17:06:25:
Podatki za obračun plač za maj 2020

4.6.2020 8:43:52:
Skrajšani delovni čas - obveščanje v treh delovnih dneh

4.6.2020 16:50:22:
Povračilo nadomestila plače za začasno čakanje in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa

4.6.2020 17:01:55:
Tretji paket protikoronskih ukrepov

3.6.2020 11:58:17:
Regres za letni dopust za leto 2020 - negospodarstvo

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT