Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.11.2009 14:02:53

Odgovor na pobudo poslancev v zvezi z neplačevanjem plač in prispevkov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Odgovor na pobudo poslancev  v zvezi z neplačevanjem plač in prispevkov

Vlada je na 53. redni seji, 12. novembra 2009, odgovorila na pobudo poslancev Julijane Bizjak Mlakar in Andreja Magajne v zvezi z neplačevanjem plač in prispevkov, ki ogroža socialno in zdravstveno varnost delavcev in tistih, ki jih preživljajo. Predlagatelja sta v pobudi navedla presojo ustavnosti in zakonitosti ureditve odloga prispevkov, izvrševanja nadzora nad delom Inšpektorata za delo, DURS, ZPIZS, ZZZS in tožilcev, 1-krat letno obveščanje DURS o plačilu prispevkov zaposlenim in ustanovitev medresorske skupina za pripravo zakonskih sprememb. V odgovoru vlada podaja podlage za socialno zavarovanje v Sloveniji, poroča o aktivnostih nadzora nad plačevanjem prispevkov ter o odlogu in odpisu prispevkov.

Vlada v svojem odgovoru navaja, da sistem socialnega zavarovanja in njegovo financiranje je nedvomno eden najpomembnejših sistemov v državi. Stabilnost sistema je pogojena tudi s stabilnostjo vplačevanja prispevkov, saj le na tej podlagi lahko zagotovi primerno socialno varnost zavarovancem. Zato se na področju obveznosti vključevanja v sistem socialnega zavarovanja v Sloveniji in nadzora nad plačevanjem prispevkov v najširšem smislu izvajajo tekoče aktivnosti nadzora v vseh oblikah. Stabilnost sistema financiranja je tudi odraz zavesti, da se prispevki plačujejo za zagotavljanje pravic iz socialnega zavarovanja kot bistvenega temelja socialne države, kar potrjuje tudi visok obseg vplačanih prispevkov.

Vlada meni, da k doseženemu obsegu financiranja pravic pripomorejo tudi posebni ukrepi, ki dovoljujejo odpis, delni odpis, odlog in obročno odplačevanje. S temi ukrepi je omogočeno delodajalcem, da obdržijo svojo poslovno aktivnost, s tem pa tudi delovna mesta za delavce. Nadzor nad izvajanjem teh ukrepov, ki so z zakonom dana Davčni upravi RS in Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, izvajata organa upravljanja obeh nosilcev zavarovanja, to je Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V skladu z zakonom revidiranje navedenih ukrepov izvaja tudi Računsko sodišče. Računsko sodišče izvaja revidiranje ukrepov tudi nad plačevanjem prispevkov za zavarovanje za primer brezposelnosti in prispevkov za zavarovanje za starševsko varstvo, ki sta vir prihodkov državnega proračuna. Na tej podlagi vlada meni, da je obseg nadzora nad ravnanjem organov, ki imajo z zakonom dana pooblastila za odpis, odlog oziroma obročno plačevanje, primeren in zadosten.

Upoštevaje naravo prispevkov za socialno zavarovanje z vidika bremenitve (prispevki zavarovancev iz plač, prispevki delodajalcev od plač, druge vrste prispevkov) bo potrebno proučiti utemeljenost odloga in odpisa. Na primernost tega je potrebno pogledati tudi z vidika velike stopnje solidarnosti, ki je po veljavni zakonodaji vgrajena v sisteme socialnega zavarovanja, za primere, ko prispevki niso plačani.

Upoštevaje, da je v zvezi z opisano problematiko že ustanovljena medresorska komisija in da so v teku priprave sprememb zakonov s področja socialnega zavarovanja, pri katerih se bo pozornost namenila tudi problematiki, na katero opozarjata poslanca v svoji pobudi in ki so predmet medresorskega usklajevanja, Vlada meni, da ni potrebno ustanavljati še dodatne medresorske skupine.

Vir: UVI

Ključne besede:
plače
plača
prispevki
neplačevanje
neplačevanje plač
neplačevanje prispevkov

Zadnji članki iz rubrike:

22.10.2019 15:56:14:
Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih

22.10.2019 15:56:39:
Vlada sprejela predlog novele Zakona o urejanju trga dela

22.10.2019 15:54:22:
Povračila stroškov vpisnin in šolnin ter vrtcev in predšolskega izobraževanja posameznim javnim uslužbencem v tujini v višjem znesku iz upravičenih razlogov

22.10.2019 15:53:22:
Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko pobudo v zvezi s pogoji za pridobitev pravic v Sloveniji

22.10.2019 15:52:35:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z jubilejnimi nagradami

Najnovejši članki:

23.10.2019 13:27:58:
Obrestne mere za obresti na posojila med povezanimi osebami - oktober 2019

23.10.2019 13:19:38:
Dajanje posojil družbenikom

23.10.2019 7:22:24:
Odločba o ugotovitvi, da tretji odstavek 116. člena ter četrti in peti odstavek 406. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter prvi in drugi odstavek 37. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju niso v neskladju z Ustavo

23.10.2019 6:57:29:
Obstoj delovnega razmerja - študentsko delo - elementi delovnega razmerja - volja

23.10.2019 14:36:05:
Zaposlitveni oglas: Referent finančno računovodskega oddelka (m/ž), Maribor

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT