Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 18.12.2009 18:36:17

Pobuda Državnega sveta v zvezi z možnostmi o seznanitvi Državnega sveta z osnutki predpisov v postopku priprave

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Pobuda Državnega sveta v zvezi z možnostmi o seznanitvi Državnega sveta z osnutki predpisov v postopku priprave

Vlada je na 58. seji, 10. decembra 2009, sprejela odgovor na pobudo Državnega sveta RS v zvezi z možnostmi o seznanitvi državnega sveta z osnutki predpisov v postopku priprave.

Državni svet je na vlado posredoval pisno pobudo, da se prouči možnost o seznanitvi državnega sveta z osnutki predpisov v postopku priprave, medresorskem usklajevanju in v vladnem postopku, pred sprejetjem dokončnega besedila na seji vlade. Državni svet meni, da je sodelovanje stroke in civilne družbe v postopku priprave zakonov in drugih predpisov demokratični standard, ki postaja v sodobnih družbah nujnost. Ministrstva, ki pripravljajo predpise, bi morala o pomembnejših predpisih organizirati javno razpravo in to tudi javno promovirati v medijih. Morali bi tudi dopustiti možnost, da državni svet, kot zastopnik lokalnih in funkcionalnih interesov in druge zainteresirane javnosti (nevladne organizacije in druga civilna združenja) posredujejo svoja stališča v fazi priprave predpisa oziroma pred še preden ga sprejme vlada.

Vlada se zaveda pomena vključevanja javnosti v pripravo predpisov. Načelo sodelovanja z javnostmi v postopku priprave predpisov je, v smislu javne objave predloga predpisa na spletni strani, že pravno urejeno z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja. Posamezni resorji predpise, ki so v pripravi objavijo na spletnih straneh in hkrati pozovejo strokovno in širšo javnost, da posreduje pripombe, predloge, mnenja in podobno. Z željo, da se postopki izvajanja posvetovanj z javnostmi še izboljšajo in da se sprejmejo priporočila in minimalni standardi, je vlada julija letos določila besedilo Resolucije o normativni dejavnosti. V državnem zboru je bila resolucija sprejeta v novembru in med drugim vsebuje tudi določilo, ki pripravljavca predpisa zavezuje k spoštovanju rokov za usklajevanje in posvetovanje z javnostjo, in sicer rok naj ne bi bil krajši od 30 dni (priporočilo od 30 do 60 dni). Dodatno pa so sprejeta tudi priporočila v smeri obveščanja javnosti, priprave ustreznih podlag z posvetovanja, organiziranja strokovnih posvetov in priprave končnih poročil. Z uvedbo informacijske podpore postopkom priprave predpisov, predvidoma v začetku prihodnjega leta, bo javnostim omogočen tudi preprost spletni dostop do načrtovanih predlogov predpisov in predpisov v pripravi. Povezava zalednega sistema s spletnim pod-portalom E-demokracija bo omogočala enostavno spremljanje tako veljavnih predpisov kot tudi predpisov v postopku nastajanja na enem mestu, kar je za uporabnike izrednega pomena.

Skladno z Ustavo so svetniki državnega sveta zastopniki socialnih, gospodarskih, poklicnih in lokalnih interesov. Preko državnega sveta se pokrivajo glavni segmenti družbe – delodajalci, delojemalci, predstavniki kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev, predstavniki negospodarskih dejavnosti in predstavniki lokalnih interesov. Omenjene skupine so preko različnih organizacij, v katerih se združujejo interesi različnih skupin, v pripravo predpisov vključujejo že v prej opisanih fazah priprave predpisa. Državni svet se - kot državni organ - vključuje v obravnavo in sprejemanje predpisov v skladu s pristojnostmi, določenimi v Ustavi in v drugih predpisih. Tako državni svet lahko predlaga državnemu zboru sprejem zakona, ima pa tudi možnost, da v zakonodajnem postopku sodeluje z dajanjem mnenj. Po sprejemu zakona v državnem zboru pa lahko državni svet v sedmih dneh od sprejetja zakona in pred njegovo razglasitvijo zahteva od državnega zbora, da o njem še enkrat odloči (suspenzivni veto).

Vlada meni, da bo z uveljavitvijo informacijske podpore postopkom priprave predpisov svetnikom Državnega sveta omogočeno, da se v zgodnji fazi seznanijo z osnutki predpisov v postopku priprave, medresorskem usklajevanju in v vladnem postopku v ustrezni meri. Neposredno vključevanje državnega sveta kot institucije, v postopek priprave predpisa, ki se odvija na vladnem nivoju, pa bi bilo v nasprotju z načelom delitve oblasti.

Vir: UVI

Ključne besede:
predpis
predpisi
državni svet

Zadnji članki iz rubrike:

22.10.2019 15:56:14:
Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih

22.10.2019 15:56:39:
Vlada sprejela predlog novele Zakona o urejanju trga dela

22.10.2019 15:54:22:
Povračila stroškov vpisnin in šolnin ter vrtcev in predšolskega izobraževanja posameznim javnim uslužbencem v tujini v višjem znesku iz upravičenih razlogov

22.10.2019 15:53:22:
Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko pobudo v zvezi s pogoji za pridobitev pravic v Sloveniji

22.10.2019 15:52:35:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z jubilejnimi nagradami

Najnovejši članki:

23.10.2019 13:27:58:
Obrestne mere za obresti na posojila med povezanimi osebami - oktober 2019

23.10.2019 13:19:38:
Dajanje posojil družbenikom

23.10.2019 7:22:24:
Odločba o ugotovitvi, da tretji odstavek 116. člena ter četrti in peti odstavek 406. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter prvi in drugi odstavek 37. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju niso v neskladju z Ustavo

23.10.2019 6:57:29:
Obstoj delovnega razmerja - študentsko delo - elementi delovnega razmerja - volja

23.10.2019 14:36:05:
Zaposlitveni oglas: Referent finančno računovodskega oddelka (m/ž), Maribor

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT