Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 18.12.2009 18:36:17

Pobuda Državnega sveta v zvezi z možnostmi o seznanitvi Državnega sveta z osnutki predpisov v postopku priprave

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Pobuda Državnega sveta v zvezi z možnostmi o seznanitvi Državnega sveta z osnutki predpisov v postopku priprave Racunovodja.com

Vlada je na 58. seji, 10. decembra 2009, sprejela odgovor na pobudo Državnega sveta RS v zvezi z možnostmi o seznanitvi državnega sveta z osnutki predpisov v postopku priprave.

Državni svet je na vlado posredoval pisno pobudo, da se prouči možnost o seznanitvi državnega sveta z osnutki predpisov v postopku priprave, medresorskem usklajevanju in v vladnem postopku, pred sprejetjem dokončnega besedila na seji vlade. Državni svet meni, da je sodelovanje stroke in civilne družbe v postopku priprave zakonov in drugih predpisov demokratični standard, ki postaja v sodobnih družbah nujnost. Ministrstva, ki pripravljajo predpise, bi morala o pomembnejših predpisih organizirati javno razpravo in to tudi javno promovirati v medijih. Morali bi tudi dopustiti možnost, da državni svet, kot zastopnik lokalnih in funkcionalnih interesov in druge zainteresirane javnosti (nevladne organizacije in druga civilna združenja) posredujejo svoja stališča v fazi priprave predpisa oziroma pred še preden ga sprejme vlada.

Vlada se zaveda pomena vključevanja javnosti v pripravo predpisov. Načelo sodelovanja z javnostmi v postopku priprave predpisov je, v smislu javne objave predloga predpisa na spletni strani, že pravno urejeno z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja. Posamezni resorji predpise, ki so v pripravi objavijo na spletnih straneh in hkrati pozovejo strokovno in širšo javnost, da posreduje pripombe, predloge, mnenja in podobno. Z željo, da se postopki izvajanja posvetovanj z javnostmi še izboljšajo in da se sprejmejo priporočila in minimalni standardi, je vlada julija letos določila besedilo Resolucije o normativni dejavnosti. V državnem zboru je bila resolucija sprejeta v novembru in med drugim vsebuje tudi določilo, ki pripravljavca predpisa zavezuje k spoštovanju rokov za usklajevanje in posvetovanje z javnostjo, in sicer rok naj ne bi bil krajši od 30 dni (priporočilo od 30 do 60 dni). Dodatno pa so sprejeta tudi priporočila v smeri obveščanja javnosti, priprave ustreznih podlag z posvetovanja, organiziranja strokovnih posvetov in priprave končnih poročil. Z uvedbo informacijske podpore postopkom priprave predpisov, predvidoma v začetku prihodnjega leta, bo javnostim omogočen tudi preprost spletni dostop do načrtovanih predlogov predpisov in predpisov v pripravi. Povezava zalednega sistema s spletnim pod-portalom E-demokracija bo omogočala enostavno spremljanje tako veljavnih predpisov kot tudi predpisov v postopku nastajanja na enem mestu, kar je za uporabnike izrednega pomena.

Skladno z Ustavo so svetniki državnega sveta zastopniki socialnih, gospodarskih, poklicnih in lokalnih interesov. Preko državnega sveta se pokrivajo glavni segmenti družbe – delodajalci, delojemalci, predstavniki kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev, predstavniki negospodarskih dejavnosti in predstavniki lokalnih interesov. Omenjene skupine so preko različnih organizacij, v katerih se združujejo interesi različnih skupin, v pripravo predpisov vključujejo že v prej opisanih fazah priprave predpisa. Državni svet se - kot državni organ - vključuje v obravnavo in sprejemanje predpisov v skladu s pristojnostmi, določenimi v Ustavi in v drugih predpisih. Tako državni svet lahko predlaga državnemu zboru sprejem zakona, ima pa tudi možnost, da v zakonodajnem postopku sodeluje z dajanjem mnenj. Po sprejemu zakona v državnem zboru pa lahko državni svet v sedmih dneh od sprejetja zakona in pred njegovo razglasitvijo zahteva od državnega zbora, da o njem še enkrat odloči (suspenzivni veto).

Vlada meni, da bo z uveljavitvijo informacijske podpore postopkom priprave predpisov svetnikom Državnega sveta omogočeno, da se v zgodnji fazi seznanijo z osnutki predpisov v postopku priprave, medresorskem usklajevanju in v vladnem postopku v ustrezni meri. Neposredno vključevanje državnega sveta kot institucije, v postopek priprave predpisa, ki se odvija na vladnem nivoju, pa bi bilo v nasprotju z načelom delitve oblasti.

Vir: UVI

Ključne besede:
predpis
predpisi
državni svet

Zadnji članki iz rubrike:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

Najnovejši članki:

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

15.9.2020 15:28:43:
Mikroposojila za MSP (MSP mikro)

15.9.2020 15:23:06:
Obvestilo za koncesionarje zdravstvene dejavnosti glede uveljavljanja pravic po 76. členu ZIUOOPE

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT