Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.1.2010 15:42:58

Uredba o dodeljevanju regionalnih spodbud

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Uredba o dodeljevanju regionalnih spodbud Racunovodja.com

Vlada je na 60. seji, 24. decembra 2009, izdala Uredbo o dodeljevanju regionalnih spodbud. Zakon o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja namreč določa, da vlada izda uredbo, s katero podrobneje določi pogoje, merila in postopek dodeljevanja regionalnih spodbud ter uredi postopek brezplačnega prenosa državnega stvarnega in finančnega premoženja v last lokalnim samoupravnim skupnostim zaradi vlaganja tega premoženja v razvojne programe. Uredba določa kriterije (pogoje in merila) in postopek dodeljevanja regionalnih spodbud ter ureja pogoje in merila ter postopek brezplačnega prenosa stvarnega in finančnega premoženja države v last lokalnim samoupravnim skupnostim zaradi vlaganja tega premoženja v razvojne programe.

Regionalne spodbude so spodbude, ki vplivajo na regionalni razvoj in jih ministrstva in drugi proračunski uporabniki namenjajo za sofinanciranje projektov iz izvedbenih načrtov regionalnih razvojnih programov oziroma t.i. regijskih projektov. Dolgoročno indikativno se načrtujejo in usklajujejo z regionalnimi razvojnimi programi, državnim razvojnim programom in programskimi dokumenti, ki jih Vlada RS pripravlja v skladu s pravnim redom EU.

V postopku priprave državnega proračuna se določijo vsebine in projekti, ki imajo značaj regionalnih spodbud. Služba Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) vodi usklajevanje izvedbenih načrtov regionalnih razvojnih programov s programi državnih resorjev.

Postopek dodeljevanja regionalnih spodbud je dvofazni. V prvi fazi izvede služba povabilo regionalnim razvojnim agencijam za predložitev izvedbenih načrtov. V drugi fazi izvedejo državni resorji javni poziv prijaviteljem projektov iz izvedbenih načrtov za vložitev vlog za dodelitev regionalnih spodbud.

Uredba ureja tudi sofinanciranje nalog regionalnih razvojnih agencij. S 60-odstotno utežjo se upošteva fiksni del, ki je enak za vse razvojne regije, in s 40-odstotno utežjo spremenljivi del. Slednji je odvisen od števila občin na območju razvojne regije (25-odstotna utež) in indeksa razvojne ogroženosti regije (75-odstotna utež).

Do pomoči regionalne pomoči pri komunalnem urejanju romskih naselij so po uredbi upravičene občine, ki aktivno razrešujejo romsko problematiko. V občini mora biti izvoljen predstavnik romske skupnosti v občinskem svetu ali ustanovljeno posebno delovno telo občinskega sveta za spremljanje položaja romske skupnosti, katerega člani so tudi predstavniki romske skupnosti. Pomoč se lahko dodeli za sofinanciranje vodovodnih sistemov, kanalizacijskega omrežja, elektrifikacijo strnjenih naselij, novogradnje ali rekonstrukcije lokalnih cest in poti ter odkup zemljišč za ureditev romskih naselij.

V drugem delu uredba določa merila in pogoje za prenos državnega premoženja na samoupravne lokalne skupnosti. Postopek vodi SVLR, ki najprej preveri, ali bo premoženje uporabljeno v razvojnih programih in kriterije, ki morajo biti izpolnjeni za izvedbo postopka. Premoženje mora biti ocenjeno, o konkretnem prenosu pa sklepa vlada. V pogodbi mora biti določilo, ki preprečuje odtujitev prenesenega premoženja v naslednjih petih letih.

Vir: UVI

Ključne besede:
gegionalne spodbude
regionalna spodbuda
dodeljevanje regionalnig spodbud
regionalni razvoj

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

2.6.2020 14:43:28:
Krizni dodatek za zaposlene invalide, ki delajo v invalidskih podjetjih in zaposlitvenih centrih

2.6.2020 13:31:53:
Interventni ukrepi na področju štipendiranja in invalidskega varstva

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

1.6.2020 15:31:43:
Čakanje na delo po 1. juniju 2020

1.6.2020 15:03:09:
Preklic dela na domu

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT