Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 15.1.2010 13:51:59

Vlada se je seznanila z Informacijo o stanju na trgu dela v RS in s predlogom potrebnih ukrepov na področju zaposlovanja državljanov tretjih držav

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada se je seznanila z Informacijo o stanju na trgu dela v RS in s predlogom potrebnih ukrepov na področju zaposlovanja državljanov tretjih držav Racunovodja.com

Vlada se je na 61. redni seji, 30. decembra 2009, seznanila z Informacijo o stanju na trgu dela v Republiki Sloveniji in s predlogom potrebnih ukrepov na področju zaposlovanja državljanov tretjih držav.

V skladu s sklepi Medresorske delovne skupine za pripravo možnih ukrepov za uveljavitev migracijske politike RS je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje preučilo pogoje za izdajo delovnega dovoljenja in razloge za zavrnitev izdaje delovnega dovoljenja vključno s predlogi za spremembo zakonodaje, ki bi preprečevali zlorabe v postopku pridobivanja delovnih dovoljenj na podlagi ustanavljanja gospodarskih podjetij ter predložilo predloge nadaljnjih ukrepov za preprečevanje zlorab, kot jih ureja Uredba o omejitvah in prepovedih zaposlovanja in dela tujcev, ki bodo sprejeti po prenehanju veljavnosti navedene uredbe, ki velja do 31. 12. 2009.

Konec oktobra 2009 je imelo v Sloveniji veljavnih delovnih dovoljenj 81.105 tujih delavcev, kar predstavlja 10 % manj veljavnih dovoljenj kot oktobra 2008 (90.305). Od tega je bilo kar 76.517 tujcev iz območja nekdanje Jugoslavije tako, da ti v strukturi vseh veljavnih dovoljenj predstavljajo kar 94 % vseh delovnih dovoljenj.

Razloge za prevladujoč položaj državljanov tretjih držav oziroma državljanov iz bivših jugoslovanskih republik na slovenskem trgu dela gre iskati predvsem v tem, da se slovenski delodajalci veliko raje odločajo za te delavce, predvsem zaradi odsotnosti jezikovnih ovir, vzpostavljenih socialnih mrež in bližine držav izvora. Prav tako ne gre zanemariti dejstva, da se večina držav članic EU sooča s pomanjkanjem določene delovne sile, zato je v tovrstnih primerih zaposlovanje državljanov tretjih držav številčnejše.

Število izdanih delovnih dovoljenj v letu 2009 kaže, da se je zaposlovanje tuje delovne sile v prvih desetih mesecih tega leta ustavilo oziroma se je število začelo celo zmanjševati. Tovrsten trend zelo nazorno nakazuje tudi izkoriščenost kvote za leto 2009, ki je bila konec oktobra tega leta komaj 43,8 %. Razloge za tovrsten trend lahko iščemo predvsem v zmanjšanju gospodarskih aktivnosti v zadnjem letu spričo gospodarske krize, istočasnem povečanju števila brezposelnih oseb na trgu dela ter sprejetih ukrepih RS za zaščito trga dela.

V letu 2009 se je močno upočasnila rast blagovne menjave, predvsem izvoza, zmanjšal se je obseg proizvodnje v predelovalnih dejavnostih in v gradbeništvu. Glede na to, da je močno upadel obseg aktivnosti ravno v dejavnostih, v katerih se tradicionalno največ zaposlujejo tujci, je RS ocenila, da bo v letu 2009 zaradi gospodarske krize prišlo do zmanjšanja povpraševanja po zaposlovanju delovne sile iz tretjih držav oziroma se bo povečalo število domačih brezposelnih oseb.

V skladu s to oceno je Vlada RS na začetku leta 2009 odobrila kvoto delovnih dovoljenje v višini 24.000 delovnih dovoljenj. Le-ta je v primerjavi s končno višino kvote za 2008, ki je znašala 32.000 delovnih dovoljenj, nižja za 8.000 delovnih dovoljenj oziroma za 25 %.

V marcu 2009 je minister za delo, družino in socialne zadeve zaradi slabšanja položaja na trgu dela oziroma naraščajoče brezposelnosti domačih delavcev, s spremembo Pravilnika o delovnih dovoljenjih, prijavi in odjavi dela ter nadzoru nad zaposlovanjem in delom tujcev, ukinil postopek izdaje dovoljenj za zaposlitev brez kontrole trga dela za deficitarne poklice. V skladu s tem Zavod RS za zaposlovanje pri vsaki vlogi za izdajo dovoljenja za zaposlitev preveri, ali so v evidenci brezposelnih oseb ustrezni domači delavci oziroma delavci, ki so glede pravic do zaposlitve izenačene z državljani RS. V primeru, da ustrezni domači delavci v evidenci brezposelnih so, se delodajalcu zavrne vloga za izdajo dovoljenja za zaposlitev tujca.

Vlada je za zaščito trga dela v letu 2009 prvič sprejela še dodatno omejitev na podlagi določil Zakona o zaposlovanju in delu tujcev, in sicer da lahko poleg kvote določi tudi omejitve in prepovedi zaposlovanja ali dela tujcev po regijah, področjih dejavnosti, podjetjih in poklicih, kakor tudi omeji ali prepove pritok novih tujih delavcev v celoti ali iz določenih regionalnih področij, kadar je to utemeljeno z javnim ali splošnim gospodarskim interesom. Razlog za sprejem tega ukrepa so bila poleg poslabšanja stanja na trgu dela tudi opozorila iz drugih držav EU o zlorabah slovenskih dovoljenj za prebivanje (izdanih na podlagi delovnih dovoljenj). Tujci so namreč pridobivali slovenska dovoljenja z namenom vstopa v schengenski prostor in nelegalnega prebivanja in dela v drugih državah EU.

Ukrep Vlade RS, ki je začel veljati junija 2009, določa:

  • Prepoved izdaje dovoljenj za sezonsko delo tujcev brez kontrole trga dela (razen v kmetijstvu in gozdarstvu).
  • Prepoved izdajanja novih dovoljenj za delo za zastopnike mikro in majhnih podjetij in zastopnike podružnic s prebivališčem na območju Kosova.
  • Prepoved izdaje dovoljenj za zaposlitev delodajalcem, ki tujcev, za katere so že dobili dovoljenja za zaposlitev, v 4 mesecih niso zaposlili.
  • Prepoved zaposlovanja iz določenih regionalnih področij.

V tem kontekstu se je neizkoriščeni del kvote dovoljenj za zaposlitev razporedil v višini 95 % na tujce s prebivališčem na območju držav bivše Jugoslavije razen Kosova, za vse ostale tujce s prebivališčem v drugih tretjih državah vključno s Kosovom pa v višini 5 % neizkoriščenega dela dovoljenj za zaposlitev.

  • Prepoved izdaje dovoljenj za zaposlitev po poklicih.

Zaposlitve za poklice iz zabavnega in artističnega programa v nočnih lokalih so omejene na tujce/tujke s prebivališčem na območju držav, ki za vstop v Republiko Slovenijo ne potrebujejo vizuma, ter na tujce/tujke s prebivališčem na območju držav, ki imajo z Evropsko unijo sklenjen sporazum o vizumskih olajšavah. Poleg tega se program lahko izvaja le na eni lokaciji, ki jo delodajalec določi ob vlogi za izdajo dovoljenja za zaposlitev.

  • Zagotovitev izdaje dovoljenj za zaposlitev za visokokvalificirane delavce. V primeru, da bo kvota dovoljenj za zaposlitev izkoriščena, se za tako imenovane “visoko kvalificirane zaposlitve”, razporedi kvota v višini 1.000 delovnih dovoljenj. Tujec mora izkazati najmanj višješolsko izobrazbo, delodajalec pa mu mora izplačevati plačo najmanj v višini 2,5 minimalnih plač.

Do marca se je izkoriščenost kvote mesečno povečevala za povprečno 2.835 dovoljenj, aprila je bilo povečanje za 1.488 dovoljenj, maja za 929 dovoljenj, junija 2009 pa le še za 136 dovoljenj (dovoljenja za zaposlitev so se v juniju povečala le za 86 delovnih dovoljenj). Julija 2009 je bil mesečni prirast delovnih dovoljenj samo še 3, konec avgusta pa že zaznamo negativni prirast oziroma zmanjšanje števila veljavnih delovnih dovoljenj za 110, oktobra 2009 pa že za 397 delovnih dovoljenj. Konec oktobra 2009 je bila izkoriščenost kvote 43,8 %.

Trend zmanjševanja izdajanja delovnih dovoljenj je na eni strani posledica učinkov izvajanja Uredbe o omejitvah in prepovedih zaposlovanja in dela tujcev, na drugi strani pa rezultat razveljavitev tistih delovnih dovoljenj, ki jih delodajalci niso izkoristili (delavcev niso pravočasno prijavili v socialno zavarovanje). Obenem je Zavod RS za zaposlovanje z ukinitvijo seznama deficitarnih poklicev že od marca 2009 za večino vlog za izdajo delovnega dovoljenja začel striktno preverjati stanje in izvajati kontrolo na trgu dela.

Z Uredbo o omejitvah in prepovedih zaposlovanja in dela tujcev smo v zelo kratkem času uspeli občutno zmanjšati tudi število zlorab delovnih dovoljenj, ki so jih tujci s prebivališčem na območju Kosova pridobili kot zastopniki mikro in majhnih gospodarskih družb.

Uredba med drugim tudi določa, da se neizkoriščeni del kvote za delovna dovoljenja za zaposlitev od dneva uveljavitve te uredbe (to je od 13. 6. 2009) razdeli tako, da se: 95 % nameni za tujce s prebivališčem na območju držav BiH, Črne gore, Hrvaške, Makedonije in Srbije, 5 % pa za tujce s prebivališčem na območju drugih tretjih držav.

Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje je bila 30. 10. 2009 kvota dovoljenj za zaposlitev izkoriščena v višini 8.040, tako da preostanek kvote delovnih dovoljenj za zaposlitev znaša 2.960 dovoljenj za zaposlitev. Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje je bila kvota delovnih dovoljenj za zaposlitev za tujce s prebivališčem na območju drugih tretjih držav izkoriščena dne 27. 10. 2009.

Glede na močno upočasnitev rasti blagovne menjave, predvsem izvoza, zmanjšanje obsega proizvodnje predelovalnih dejavnosti, pa tudi gradbeništva, je pričakovati, da se bo v letu 2010 nadaljeval upad obsega aktivnosti v dejavnostih, kjer so se največ zaposlovali tujci.

Glede na to, da se umirjanje gospodarske krize na trgu dela kaže z zamikom in da je v naslednjih mesecih možno nadaljnje poslabšanje razmer na trgu dela oziroma le zmerno izboljšanje, bo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve Vladi RS predlagalo nižjo kvoto delovnih dovoljenj za leto 2010, kot je bila določena za leto 2009.

Vir: UVI

Ključne besede:
trg dela
zaposlovanje
zaposlovanje državljanov tretjih držav
zaposlovanje

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

3.7.2020 14:45:41:
Koledar poročanja - julij 2020

2.7.2020 19:13:15:
Predvidena odložitev rokov za poročanje o čezmejnih aranžmajih

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

2.7.2020 15:21:02:
Najpogostejša vprašanja in odgovori glede odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja

1.7.2020 15:17:31:
Ali se plačilo računa z bonom šteje za plačilo z gotovino in ga je treba davčno potrditi preko davčne blagajne?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT