Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 15.1.2010 14:13:49

Nov informacijski sistem »eSociala«

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Nov informacijski sistem »eSociala« Racunovodja.com

Vlada je na 62. redni seji, 7. januarja 2010, sprejela Koncept programa projektov »eSociala« ter potrdila Akcijski načrt programa projektov »e-Sociala« in projektni svet programa projektov. Vlada je tudi določila, da morajo biti posamezni podatkovni viri, ki so podatkovni deležniki v sistemu »e-Sociala«, vzpostavljeni in povezani najkasneje do konca leta 2010.

Pomemben cilj novega informacijskega sistema »eSociala« je hitro in pravilno odločanje v zvezi s pravicami iz javnih sredstev, zniževanje možnosti napak in prevar ter večja preglednost nad dodeljenimi sredstvi. Novi informacijski sistem bo omogočal veliko proaktivnost (odločbe se bodo izračunale vnaprej in poslale upravičencem), omogočal bo izdelavo ponovno uporabljivih interoperabilnostnih gradnikov in servisov, kar bo pripomoglo k hitrejšemu in cenejšemu razvoju tudi drugih informacijskih sistemov v državni upravi. V okviru programa projektov »eSociala« se bo vzpostavila interoperabilnostna platforma, nadgradili se bodo obstoječi informacijski sistemi, vzpostavil pa se bo portal za dostop do storitev »eSociale«. Državljani bodo imeli možnost vpogledovanja v lastne socialne pravice s pomočjo digitalnih potrdil, torej na varen način, oddati elektronske vloge in podobno. Skladno s programom se bodo povezali posamezni podatkovni viri, ki jih bo po novem 30. Nova centralna zbirka »e-Sociala« bo vzpostavljena v skladu z določbami zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS), predvidoma v prvi polovici leta 2011, ko je v skladu s terminskim planom predviden prehod sistema »e-Sociala« v produkcijsko obratovanje.

Pri vzpostavljanju »eSociale« gre za razvoj elektronskega poslovanja, ki predstavlja investicijo v boljše storitve javne uprave, poenostavljene upravne procese in odpravo administrativnih ovir, povečanje transparentnosti pri določanju in dodeljevanju socialnih pomoči ter izboljšano sodelovanje med organi slovenske uprave in dolgoročno tudi drugimi administracijami EU. Vsebinskih področij v upravi je veliko, zato je mogoče zaključiti, da bo s takšnim pristopom doseženi določeni prihranki v primerjavi z ne koordiniranim razvojem elektronskega poslovanja. Izkušnje kažejo, da urejen pristop k razvoju elektronskega poslovanja v okviru izdelane strategije, ki omogoča aktivno spremljanje investicij, prinaša 20 do 30% prihranke v primerjavi z razvojem elektronskega poslovanja brez strateškega upravljanja. Za program projektov eSociala bo namenjenih 5,7 mio evrov sredstev iz ESS (Evropskih strukturnih skladov), ki se delno financirajo iz evropskih sredstev v višini 85%, iz integralnega proračuna pa bo predvidoma namenjeno 5,2 mio evrov.

Projektni svet programa projektov »eSociala« vodita ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in minister za delo družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, v medresorski delovni skupini pa bo sodelovalo 56 strokovnjakov iz 22 institucij javne uprave. Za izvedbo programa se bodo zagotovili dodatni kadrovski viri iz programa tehnične pomoči, ki se delno financira iz evropskih strukturnih skladov; za MJU in MDDSZ po 2 dodatni zaposlitvi za čas trajanja projektov (obdobje 36 mesecev). Dokumenta Koncept in Akcijski načrt programa projektov »e-Sociala sta dostopna na spletni strani MJU.

Vir: UVI

Ključne besede:
esociala

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT