Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 18.1.2010 18:58:49

Predlog stališča do mnenja Državnega sveta RS o predlogu Zakona o infrastrukturi za prostorske informacije

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog stališča do mnenja Državnega sveta RS o predlogu Zakona o infrastrukturi za prostorske informacije Racunovodja.com

Vlada je na 63. redni seji, 14. januarja 2010, sprejela stališče do mnenja Državnega sveta RS k predlogu Zakona o infrastrukturi za prostorske informacije in ga poslala Državnemu zboru RS.

V mnenju državni svet podpira predlog Zakona o infrastrukturi za prostorske informacije, ki daje pravno podlago za medsebojno usklajenost in poenotenje zbirk prostorskih podatkov in z njimi povezanih storitev ter dostop do njih na enem mestu. Meni, da bi kazalo v prihodnje nameniti več pozornosti vprašanju standardizacije in večje kakovosti prostorskih podatkov.

Vlada je v svojem stališču do zapisala, da bo v letu 2010 zagotavljala izvajanje nalog, ki jih bo določil Zakon o infrastrukturi za prostorske informacije tako, da bodo zahteve Direktive INSPIRE izvedene pravočasno in vsaj v minimalnem obsegu, pri čemer bo proučila vse možnosti za črpanje razpoložljivih evropskih sredstev. Za celovito izvajanje nalog zakona o infrastrukturi za prostorske informacije pa bo vlada skladno z določili 41. člena Zakona o javnih financah zagotovila predvidena sredstva, ker meni, da je prenos Direktive INSPIRE nujen.

V mnenju državni svet zatrjuje, da so se cene geodetskih storitev občutno povečale s prehodom izvajanja geodetskih storitev na prosti trg, zato predlaga vladi, da preuči vprašanje cenovne politike geodetskih storitev.

S tem v zvezi je vlada v stališču zapisala, da je Zakon o geodetski dejavnosti (ZGeoD) leta 2000 na novo uredil geodetsko dejavnost in geodetske storitve v Republiki Sloveniji z namenom, da se zagotovi višja strokovnost geodetske dejavnosti, zavaruje javni interes na področju izvajanja geodetskih storitev in doseže večjo pravno varnost naročnikov geodetskih storitev. Del geodetske dejavnosti, t.i. geodetske storitve, ki jih ne izvaja geodetska služba, izvajajo geodetska podjetja z dovoljenjem za izvajanje geodetskih storitev na trgu, kjer se cene teh storitev oblikujejo v skladu s tržnimi zakonitostmi.

Ministrstvo za okolje in prostor zaradi uskladitve z Direktivo o storitvah na notranjem trgu pripravlja spremembe ZGeoD, ki ureja pogoje za opravljanje geodetske dejavnosti v Republiki Sloveniji. Pri pripravi tega zakona je proučilo tudi vprašanje možnosti regulacije cen geodetskih storitev, predvsem z vidika zagotovitve nediskriminatornega obravnavanja ponudnikov storitev s sedežem ali prebivališčem v Republiki Sloveniji in tistih, ki imajo sedež v drugih državah članicah. Predpisovanje cen geodetskih storitev, ki bi v Republiki Sloveniji veljala samo za slovenska geodetska podjetja, za tuja podjetja pa ne, ni primerno in utemeljeno, saj bi prihajalo do »obrnjene diskriminacije«, ko bi bil domači ponudnik v slabšem položaju od konkurenčnega tujega ponudnika. Zato tudi predlog novega ZGeoD ne bo urejal cenovne politike geodetskih storitev.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o infrastrukturi za prostorske informacije
geodetske storitve
infrastruktura za prostorske informacije

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

14.8.2020 15:22:09:
Zaposlitveni oglas: Poslovodni računovodja (m/ž), Zemanta, Ljubljana

14.8.2020 14:59:14:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za julij 2020

13.8.2020 13:07:11:
Naslednje izplačilo za začasno čakanje na delo konec avgusta

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT