Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.1.2010 18:00:50

Razkrivanje podatkov upravičeni osebi o davčni številki fizične osebe, če se ta podatek potrebuje za izpolnitev davčne obveznosti oziroma za izpolnitev dolžnosti dajanja podatkov po ZDavP-2 ali zakonu o obdavčenju

Rubrika: Davkiprint Natisni

Razkrivanje podatkov upravičeni osebi o davčni številki fizične osebe, če se ta podatek potrebuje za izpolnitev davčne obveznosti oziroma za izpolnitev dolžnosti dajanja podatkov po ZDavP-2 ali zakonu o obdavčenju Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 007-148/2009, 8. 1. 2010

Novost, ki jo v zvezi z razkrivanjem podatkov, ki so davčna tajnost prinaša novela Zakona o davčnem postopku – ZDavP-2B (Uradni list RS, št. 110/09), je razkrivanje podatka o davčni številki fizične osebe.

Četrti odstavek 19. člena ZDavP-2 določa, da sme davčni organ upravičeni osebi, ki ta podatek potrebuje za izpolnitev davčne obveznosti oziroma za izpolnitev dolžnosti dajanja podatkov po tem zakonu ali zakonu o obdavčenju, na podlagi njenega obrazloženega pisnega zahtevka, razkriti podatek o davčni številki zavezanca za davek. Zahtevek mora vsebovati tudi podatke, ki davčnemu organu omogočajo enolično identifikacijo fizične osebe, in sicer poleg osebnega imena še ali datum rojstva in naslov prebivališča ali enotna matična številka občana.

Podatek o davčni številki fizične osebe, se lahko upravičeni osebi razkrije samo, če so izpolnjeni kumulativno določeni pogoji.

 

Podatek se potrebuje za izpolnitev davčne obveznosti oziroma dolžnosti dajanja podatkov po ZDavP-2 ali po zakonu o obdavčenju

Pogoj za posredovanje oziroma razkrivanje podatka o davčni številki fizične osebe na podlagi četrtega odstavka 19. člena ZDavP-2 je, da se ta podatek potrebuje za izpolnitev davčne obveznosti oziroma za izpolnitev dolžnosti dajanja podatkov po ZDavP-2 ali zakonu o obdavčenju.

Če bo torej zavezanec za posredovanje podatkov, podatek o davčni številki fizične osebe potreboval, ker mora izpolniti svojo dolžnost dajanja podatkov, potrebnih za pobiranje dohodnine iz 337. člena ZDavP-2, mu jih bo davčni organ ob izpolnjenih ostalih pogojih kot upravičeni osebi razkril oziroma posredoval. Enako velja za izpolnitev vseh ostalih davčnih obveznosti oziroma dolžnosti dajanja podatkov po ZDavP-2 ali zakonov o obdavčenju.

Prej navedeno tudi pomeni, da davčni organ ne more razkriti obravnavanih podatkov, če ne gre za z ZDavP-2 oziroma s predpisom o obdavčenju določeno obveznost dajanja podatkov oziroma izpolnitev davčne obveznosti, pač pa zavezanec za davek te potrebuje za svoj poslovni namen, npr. dopolnitev svojih podatkovnih zbirk.

 

Vsebina zahteve za posredovanje podatka o davčni številki fizične osebe

Poleg izkazane dolžnosti dajanja podatkov iz prej navedene točke, mora imeti zahteva za posredovanje podatkov o določenih davčnih zavezancih, še naslednjo vsebino. Zavezanec mora v zahtevi navesti tudi podatke, ki davčnemu organu omogočajo enolično identifikacijo fizične osebe, in sicer:

Kombinacija A:

  • ime in priimek (obvezen podatek);
  • EMŠO (obvezen podatek);

Kombinacija B:

  • ime in priimek (obvezen podatek);
  • datum rojstva (obvezen podatek);
  • stalni naslov v RS (osebe z stalnim naslovom v RS) ali začasni naslov v RS (osebe brez stalnega naslova v RS) (obvezen podatek):
    • ulica in hišna številka z dodatkom
    • poštna številka.

 

V primeru, da bo davčni organ na podlagi predloženih identifikacijskih podatkov o osebnem imenu in datumu rojstva ter naslovu prebivališča ugotovil, da je v Davčnem registru več kot ena fizična oseba s temi podatki, zahtevanega podatka ne bo posredoval, ker ta fizična oseba na podlagi zahteve za posredovanje podatkov ni enolično identificirana. V tem primeru bo moral zavezanec za davek, ki je vložil zahtevo za posredovanje podatkov, davčnemu organu predložiti več podatkov, na podlagi katerih bo lahko to fizično osebo enolično identificiral.

Prej navedeno velja tudi, če se na podlagi sporočenih podatkov, davčnega zavezanca, za katerega se podatki zahtevajo, ne da identificirati.

 

Oblika zahteve za posedovanje podatkov

Zakon določa, da mora biti zahteva – vloga za posredovanje podatkov, v pisni obliki.

V zvezi s predpisano pisno obliko dodajamo, da je lahko seznam oseb, za katere se zahteva podatek o davčni številki, skupaj z njihovimi podatki za enolično identifikacijo, v določenih primerih (točka 4.2) v elektronski obliki. Vzorec obrazca, s katerim se podatki zahtevajo, je v prilogi tega dokumenta.

 

Poizvedba in razkritje podatkov vložniku zahteve za posredovanje podatkov

V primeru zahteve za posredovanje podatkov o davčnih številkah fizičnih oseb, je postopanje vložnika vloge za posredovanje podatkov, odvisno od tega, za koliko oseb se podatki zahtevajo.

- podatki se zahtevajo za 30 ali manj fizičnih oseb

Če se podatki zahtevajo za 30 ali manj fizičnih oseb, se vloga za posredovanje podatkov naslovi na davčni urad, ki je krajevno pristojen za vložnika vloge za posredovanje podatkov.

V primerih iz te točke, se seznam fizičnih oseb, za katere se zahtevajo podatki, vedno priloži v pisni obliki.

- podatki se zahtevajo za 31 ali več fizičnih oseb

V primeru, da vložnik zahteve za posredovanje podatkov o davčni številki, te zahteva za 31 ali več fizičnih oseb, se vloga v pisni obliki posreduje na Generalni davčni urad, Oddelek za davčni register.

Vložnik vloge mora seznam oseb, za katere se zahteva posredovanje podatkov, priložiti v elektronski obliki, in sicer v Excelovi tabeli. Primer datoteke je v prilogi tega dokumenta. Datoteka mora biti shranjena na zapisljivem mediju.

 

Način posredovanja podatkov vložniku zahteve za posredovanje podatkov

Davčni uradi podatke iz četrtega odstavka 19. člena ZDavP-2 vedno posredujejo v pisni obliki, in sicer tako, da v prilogi k vlogi za posredovanje podatkov o davčni številki fizične osebe, izpolnijo stolpec »davčna številka«.

Generalni davčni urad posreduje podatke v elektronski obliki, z upoštevanjem 17. člena ZDavP-2 in Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku (Uradni list RS, št. 141/06 s sprem.).

 

Priloga:

Ključne besede:
razkrivanje podatkov
davčni zavezanec
davčna obveznost
davki

Zadnji članki iz rubrike:

30.3.2020 18:15:15:
Obrazec: Odlog oziroma obročno plačilo davka zaradi epidemije bolezni COVID-19

22.3.2020 10:55:01:
Davčna obravnava odškodnin po 5. točki 27. člena ZDoh-2 - Podrobnejši opis

20.3.2020 13:31:15:
Ukrepi na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa

17.3.2020 11:15:42:
Podaljšali se bodo roki za predložitev obrazcev in druge dokumentacije državnim organom (FURS, AJPES)

12.3.2020 13:25:16:
Predlog odloga plačila davčnih obveznosti zaradi zmanjšanja likvidnosti podjetij

Najnovejši članki:

30.3.2020 14:34:28:
Podaljšanje rokov za poročanje o odpadkih in embalaži

30.3.2020 12:33:11:
Za delno povračilo izplačanih nadomestil plače zaposlenim in povračilo nadomestil plače zaposlenim zaradi odrejene karantene so pristojni pri Zavodu RS za zaposlovanje

30.3.2020 10:45:10:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

27.3.2020 16:05:03:
Število delovnih dni za leto 2022 (40-urni delovni teden)

27.3.2020 13:02:02:
Popis cigaret na dan 1. 4. 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT