Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 23.2.2010 19:32:29

Pobuda za sklenitev Sporazuma med RS in Bosno in Hercegovino o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v RS

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Pobuda za sklenitev Sporazuma med RS in Bosno in Hercegovino o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v RS Racunovodja.com

Vlada je na 69. seji, 18. februarja 2010, sprejela pobudo za sklenitev Sporazuma med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v Republiki Sloveniji in jo poslala v potrditev Odboru za zunanjo politiko Državnega zbora RS.

Sporazum o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine celovito ureja pogoje in postopke zaposlovanja in sezonskega zaposlovanja delavcev migrantov v Republiki Sloveniji. Načela sporazuma dosledno sledijo referenčnemu okviru politik EU na področju vzpostavljanja celovite migracijske politike, s poudarkom na krepitvi partnerskega dialoga s tretjimi državami, pomenu krožnih migracij, zmanjševanja učinkov bega možganov, itd.

Slovenija se hitro pridružuje tistim državam, ki so se že začele soočati s pomanjkanjem delovne sile, kot posledice staranja aktivnega dela prebivalstva, strukturne brezposelnosti in večjih potreb gospodarstva. Slovenija bo morala, kljub trenutni ekonomski krizi in povečevanju brezposelnosti na trgu dela, srednjeročno oziroma dolgoročno zagotoviti ustrezne mehanizme, ki bodo omogočili zadostno število ustreznega kadra, ki ga delodajalcem ni možno zagotoviti na slovenskem trgu dela oziroma trgu dela Evropske unije. Vsekakor se bo primanjkljaj delovne sile še naprej pokrival z delavci iz tretjih držav, vendar je iskanje primernih kadrov potrebno izvajati načrtno in selektivno, aktivnosti pa načrtovati že veliko vnaprej.

Pobudo za sklenitev bilateralnega sporazuma med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino na področju zaposlovanja je Bosna in Hercegovina posredovala že konec leta 2006. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je pobudo preučilo in se tudi v kontekstu celovitega urejanja migracijskih tokov delavcev migrantov iz BIH, ki v strukturi vseh migrantov v Sloveniji predstavljajo kar 56 % vseh, sklenil sprejeti pobudo. V tej luči se je v prvi polovici leta 2008 intenzivno pristopilo k oblikovanju novega besedila sporazuma o zaposlovanju med državama. Sporazum vsebinsko razširja predlog bosansko-hercegovske strani, saj posega na različna in zelo široka področja, ne samo na področje zaposlovanja državljanov tretjih držav.

Sporazum določa splošna načela urejanja medsebojnih odnosov med državama pogodbenicama na področju zaposlovanja državljanov Bosne in Hercegovine v Republiki Sloveniji. Načela sporazuma sledijo tudi referenčnemu okviru politik EU na področju celovite migracijske politike, s poudarkom na krepitvi partnerskega dialoga s tretjimi državami, pomenu krožnih migracij, zmanjševanja učinkov bega možganov, etičnega kadrovanja, idr. Sklepanje bilateralnih sporazumov s tretjimi državami v smislu boljšega upravljanja z zakonitimi migracijami in promocije krožne migracije je nenazadnje tudi v skladu z Evropskim paktom o priseljevanju in azilu, ki je bil sprejet v času francoskega predsedovanja EU v drugi polovici 2008.

Vir: UVI

Ključne besede:
bosna in hercegovina
zaposlovanje
sporazum
trg dela

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

2.6.2020 14:43:28:
Krizni dodatek za zaposlene invalide, ki delajo v invalidskih podjetjih in zaposlitvenih centrih

2.6.2020 13:31:53:
Interventni ukrepi na področju štipendiranja in invalidskega varstva

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

1.6.2020 15:31:43:
Čakanje na delo po 1. juniju 2020

1.6.2020 15:03:09:
Preklic dela na domu

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT