Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 26.2.2010 19:24:23

Vračilo DDV v potniškem prometu

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Vračilo DDV v potniškem prometu Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4230-28/2010-2, 23. 2. 2010

Davčni zavezanec v zvezi z izvajanjem določb ZDDV-1 in Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost, ki se nanašajo na vračilo DDV v potniškem prometu, sprašuje:

  1. Ali lahko kupci blaga od prodajalcev zahtevajo izstavitev DDV-VP obrazca tudi po datumu nakupa (datum izdaje DDV-VP se razlikuje od datuma računa)?
  2. Ali kot dokaz opravljenega vračila DDV kupcu zadostuje predložitev dokazila o prenosu sredstev med računi in podpis kupca na obrazcu ni potreben?
  3. Ali kot dokazilo o iznosu blaga iz Skupnosti, ko le tega potrjuje tuj carinski organ, zadostuje le overjen izvirnik obrazca DDV-VP?

V zvezi z navedenim odgovarjamo:

K točki 1:

Kupec blaga lahko zahteva izstavitev DDV-VP obrazca tudi po datumu nakupa.

Na podlagi določbe prvega odstavka 75. člena Zakona o davku na dodano vrednost - ZDDV-1-UPB2 (Uradni list RS, št. 10/10) se oprostitev plačila DDV pri dobavi blaga iz b) točke prvega odstavka 52. člena tega zakona, ki se prenaša v osebni prtljagi potnikov, uveljavlja na način vračila, če so izpolnjeni naslednji pogoji:

a) potnik nima prebivališča v Skupnosti,

b) blago je izneseno iz Skupnosti pred potekom tretjega meseca, ki sledi mesecu, v katerem se opravi dobava in

c) skupna vrednost dobavljenega blaga, z DDV, je višja od 50 eurov.

V skladu s četrtim odstavkom 75. člena ZDDV-1 minister, pristojen za finance, predpiše način vračila, vsebino zahtevka za vračilo, obveznosti prodajalca pri vračilu DDV ter način in pogoje za povrnitev vrnjenega DDV prodajalcu. Pogoji za vračilo DDV v potniškem prometu, obveznosti prodajalca, način vračila, potrjevanje iznosa blaga iz Skupnosti s strani carinskega organa in vračilo DDV, ki ga opravi davčni organ so predpisani v členih 117 do 121 Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost – pravilnik (Uradni list RS, št. 141/06, 52/07, 120/07, 21/08, 123/08 in 105/09). V navedenih členih ni določene obveznosti prodajalca, da bi moral izstaviti DDV-VP obrazec na dan nakupa blaga.

Vendar pa opozarjamo, da carinski organ v skladu s prvim odstavkom 120. člena pravilnika ugotavlja, ali kupljeno blago ni bilo uporabljeno v Skupnosti in je carinskemu organu predloženo pred pretekom tretjega meseca, ki sledi mesecu nakupa v Sloveniji. Datum izstavitve računa in nakupa blaga se torej lahko razlikuje od datuma izdaje obrazca DDV-VP, vendar pa morajo biti izpolnjeni ostali pogoji za vračilo DDV v potniškem prometu.

K točki 2:

V primeru vračila DDV na račun, ki ga je kupec navedel v zahtevku, ni potreben podpis.

Na podlagi prvega odstavka 121. člena pravilnika davčni zavezanec pridobi pravico do vračila DDV, ki ga opravi pristojni davčni organ s predložitvijo zahtevka za vračilo vrnjenega DDV na obrazcu DDV-VE, potem ko je kupcu vrnil DDV za blago, ki ga je kupec pri njem nabavil in iznesel iz Skupnosti.

V zvezi z vračilom DDV kupcem ima prodajalec v skladu z določbami tretjega in četrtega odstavka 118. člena pravilnika obveznost, da vodi posebno evidenco o izdanih obrazcih DDV-VP ter o vračilu DDV na obrazcu DDV-VE. Če prodajalec pooblasti drugo osebo za izvršitev vračila DDV svojim kupcem, pa mora ta oseba voditi evidenco o vračilu DDV kupcem iz 75. člena ZDDV-1 na obrazcu DDV-VE. Če ista oseba izvršuje vračila za več prodajalcev, vodi evidenco ločeno po posameznem prodajalcu.

V skladu s tretjim odstavkom 119. člena pravilnika se kupcu, če izpolnjuje pogoje za vračilo DDV znesek izplača v gotovini ali pa se v roku petnajstih dni od dneva prejema zahtevka znesek vplača na račun, ki ga je navedel kupec v zahtevku. Posebni pogoji ali obveznosti v zvezi z drugimi dokazili o vračilu DDV kupcu na račun, ki ga je navedel v zahtevku, niso predpisani, zato podpis v tem primeru ni potreben.

K točki 3:

V primeru, ko iznos blaga iz Skupnosti potrdi carinski organ druge države članice, potrjen izvirnik računa ni pogoj za vračilo DDV, ki ga izvede davčni organ.

Na podlagi prvega odstavka 119. člena pravilnika se kupcu plačani DDV vrne, če v roku šestih mesecev od dneva izdaje obrazca DDV-VP dostavi izvirnik obrazca DDV-VP, ki ga overi carinski organ, skupaj z overjenimi izvirniki računov, prodajalcu oziroma drugi osebi, ki jo je prodajalec pooblastil za vračilo davka. Overjeni izvirnik obrazca DDV-VP in overjeni izvirniki računov predstavljajo zahtevek za vračilo DDV.

Carinski organ na podlagi drugega odstavka 120. člena pravilnika overi izvirnike računov in obrazec DDV-VP s podpisom in žigom ter v obrazec DDV-VP vnese datum iznosa blaga iz carinskega območja Skupnosti. Izvirnike računov in obrazec DDV-VP vrne kupcu, en izvod obrazca pa zadrži za potrebe naknadnega nadzora iznosa blaga iz Skupnosti.

V konkretnem primeru je iznos blaga in potrditev iznosa blaga s strani carinskega organa izvedeno v drugi državi članici, zato navedene določbe pravilnika ni mogoče upoštevati, ker se določbe pravilnika lahko nanašajo le na ravnanje slovenskega carinskega organa. Hkrati je tudi za slovenski carinski organ določeno drugačno postopanje pri potrjevanju iznosa blaga, ki ga je kupila oseba v drugi državi članici Skupnosti in izpolnjuje pogoje za vračilo DDV. Carinski organ namreč v skladu s tretjim odstavkom 120. člena pravilnika potrdi samo obrazec, s tem da preveri:

  • da potnik nima prebivališča v Skupnosti,
  • da je blago, dano na vpogled, istovetno blagu navedenem na obrazcu za vračilo DDV,
  • da je blago carinskemu organu predloženo pred potekom tretjega meseca od nakupa.

Davčni organ mora pri odločanju o vračilu DDV upoštevati 121. člena pravilnika, ki določa, da davčni zavezanec pridobi pravico do vračila DDV, ki ga opravi pristojni davčni organ, na podlagi predložitve zahtevka za vračilo vrnjenega DDV na obrazcu DDV-VE, potem ko je kupcu vrnil DDV za blago, ki ga je kupec pri njem nabavil in iznesel iz Skupnosti.

Če iznos blaga potrdi carinski organ v drugi državi članici, davčni organ izvede vračilo DDV na podlagi zahtevka za vračilo vrnjenega DDV na obrazcu DDV-VE in potrjeni izvirniki računov niso dodaten pogoj za vračilo.

Ključne besede:
potniški promet
ddv
vračilo ddv
ddv-vp
ddv-ve

Zadnji članki iz rubrike:

11.9.2020 14:50:03:
Sodba Vrhovnega sodišča RS X Ips 19/2019 glede obravnave poslov »prodaje in povratnega najema«

11.8.2020 10:40:25:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

14.5.2020 10:31:32:
Odpis zalog zaradi višje sile (covid - 19)

4.5.2020 8:11:32:
Uveljavljanje pravice do odbitka DDV pri uvozu

Najnovejši članki:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT