Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 26.2.2010 19:24:23

Vračilo DDV v potniškem prometu

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Vračilo DDV v potniškem prometu

Pojasnilo DURS, št. 4230-28/2010-2, 23. 2. 2010

Davčni zavezanec v zvezi z izvajanjem določb ZDDV-1 in Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost, ki se nanašajo na vračilo DDV v potniškem prometu, sprašuje:

  1. Ali lahko kupci blaga od prodajalcev zahtevajo izstavitev DDV-VP obrazca tudi po datumu nakupa (datum izdaje DDV-VP se razlikuje od datuma računa)?
  2. Ali kot dokaz opravljenega vračila DDV kupcu zadostuje predložitev dokazila o prenosu sredstev med računi in podpis kupca na obrazcu ni potreben?
  3. Ali kot dokazilo o iznosu blaga iz Skupnosti, ko le tega potrjuje tuj carinski organ, zadostuje le overjen izvirnik obrazca DDV-VP?

V zvezi z navedenim odgovarjamo:

K točki 1:

Kupec blaga lahko zahteva izstavitev DDV-VP obrazca tudi po datumu nakupa.

Na podlagi določbe prvega odstavka 75. člena Zakona o davku na dodano vrednost - ZDDV-1-UPB2 (Uradni list RS, št. 10/10) se oprostitev plačila DDV pri dobavi blaga iz b) točke prvega odstavka 52. člena tega zakona, ki se prenaša v osebni prtljagi potnikov, uveljavlja na način vračila, če so izpolnjeni naslednji pogoji:

a) potnik nima prebivališča v Skupnosti,

b) blago je izneseno iz Skupnosti pred potekom tretjega meseca, ki sledi mesecu, v katerem se opravi dobava in

c) skupna vrednost dobavljenega blaga, z DDV, je višja od 50 eurov.

V skladu s četrtim odstavkom 75. člena ZDDV-1 minister, pristojen za finance, predpiše način vračila, vsebino zahtevka za vračilo, obveznosti prodajalca pri vračilu DDV ter način in pogoje za povrnitev vrnjenega DDV prodajalcu. Pogoji za vračilo DDV v potniškem prometu, obveznosti prodajalca, način vračila, potrjevanje iznosa blaga iz Skupnosti s strani carinskega organa in vračilo DDV, ki ga opravi davčni organ so predpisani v členih 117 do 121 Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost – pravilnik (Uradni list RS, št. 141/06, 52/07, 120/07, 21/08, 123/08 in 105/09). V navedenih členih ni določene obveznosti prodajalca, da bi moral izstaviti DDV-VP obrazec na dan nakupa blaga.

Vendar pa opozarjamo, da carinski organ v skladu s prvim odstavkom 120. člena pravilnika ugotavlja, ali kupljeno blago ni bilo uporabljeno v Skupnosti in je carinskemu organu predloženo pred pretekom tretjega meseca, ki sledi mesecu nakupa v Sloveniji. Datum izstavitve računa in nakupa blaga se torej lahko razlikuje od datuma izdaje obrazca DDV-VP, vendar pa morajo biti izpolnjeni ostali pogoji za vračilo DDV v potniškem prometu.

K točki 2:

V primeru vračila DDV na račun, ki ga je kupec navedel v zahtevku, ni potreben podpis.

Na podlagi prvega odstavka 121. člena pravilnika davčni zavezanec pridobi pravico do vračila DDV, ki ga opravi pristojni davčni organ s predložitvijo zahtevka za vračilo vrnjenega DDV na obrazcu DDV-VE, potem ko je kupcu vrnil DDV za blago, ki ga je kupec pri njem nabavil in iznesel iz Skupnosti.

V zvezi z vračilom DDV kupcem ima prodajalec v skladu z določbami tretjega in četrtega odstavka 118. člena pravilnika obveznost, da vodi posebno evidenco o izdanih obrazcih DDV-VP ter o vračilu DDV na obrazcu DDV-VE. Če prodajalec pooblasti drugo osebo za izvršitev vračila DDV svojim kupcem, pa mora ta oseba voditi evidenco o vračilu DDV kupcem iz 75. člena ZDDV-1 na obrazcu DDV-VE. Če ista oseba izvršuje vračila za več prodajalcev, vodi evidenco ločeno po posameznem prodajalcu.

V skladu s tretjim odstavkom 119. člena pravilnika se kupcu, če izpolnjuje pogoje za vračilo DDV znesek izplača v gotovini ali pa se v roku petnajstih dni od dneva prejema zahtevka znesek vplača na račun, ki ga je navedel kupec v zahtevku. Posebni pogoji ali obveznosti v zvezi z drugimi dokazili o vračilu DDV kupcu na račun, ki ga je navedel v zahtevku, niso predpisani, zato podpis v tem primeru ni potreben.

K točki 3:

V primeru, ko iznos blaga iz Skupnosti potrdi carinski organ druge države članice, potrjen izvirnik računa ni pogoj za vračilo DDV, ki ga izvede davčni organ.

Na podlagi prvega odstavka 119. člena pravilnika se kupcu plačani DDV vrne, če v roku šestih mesecev od dneva izdaje obrazca DDV-VP dostavi izvirnik obrazca DDV-VP, ki ga overi carinski organ, skupaj z overjenimi izvirniki računov, prodajalcu oziroma drugi osebi, ki jo je prodajalec pooblastil za vračilo davka. Overjeni izvirnik obrazca DDV-VP in overjeni izvirniki računov predstavljajo zahtevek za vračilo DDV.

Carinski organ na podlagi drugega odstavka 120. člena pravilnika overi izvirnike računov in obrazec DDV-VP s podpisom in žigom ter v obrazec DDV-VP vnese datum iznosa blaga iz carinskega območja Skupnosti. Izvirnike računov in obrazec DDV-VP vrne kupcu, en izvod obrazca pa zadrži za potrebe naknadnega nadzora iznosa blaga iz Skupnosti.

V konkretnem primeru je iznos blaga in potrditev iznosa blaga s strani carinskega organa izvedeno v drugi državi članici, zato navedene določbe pravilnika ni mogoče upoštevati, ker se določbe pravilnika lahko nanašajo le na ravnanje slovenskega carinskega organa. Hkrati je tudi za slovenski carinski organ določeno drugačno postopanje pri potrjevanju iznosa blaga, ki ga je kupila oseba v drugi državi članici Skupnosti in izpolnjuje pogoje za vračilo DDV. Carinski organ namreč v skladu s tretjim odstavkom 120. člena pravilnika potrdi samo obrazec, s tem da preveri:

  • da potnik nima prebivališča v Skupnosti,
  • da je blago, dano na vpogled, istovetno blagu navedenem na obrazcu za vračilo DDV,
  • da je blago carinskemu organu predloženo pred potekom tretjega meseca od nakupa.

Davčni organ mora pri odločanju o vračilu DDV upoštevati 121. člena pravilnika, ki določa, da davčni zavezanec pridobi pravico do vračila DDV, ki ga opravi pristojni davčni organ, na podlagi predložitve zahtevka za vračilo vrnjenega DDV na obrazcu DDV-VE, potem ko je kupcu vrnil DDV za blago, ki ga je kupec pri njem nabavil in iznesel iz Skupnosti.

Če iznos blaga potrdi carinski organ v drugi državi članici, davčni organ izvede vračilo DDV na podlagi zahtevka za vračilo vrnjenega DDV na obrazcu DDV-VE in potrjeni izvirniki računov niso dodaten pogoj za vračilo.

Ključne besede:
potniški promet
ddv
vračilo ddv
ddv-vp
ddv-ve

Zadnji članki iz rubrike:

22.8.2019 18:28:01:
DDV obravnava kuponov

9.7.2019 14:34:33:
FURS ugotavlja nepravilnosti pri obračunavanju DDV pri izvajanju kurirske dejavnosti v povezavi s stalnimi poslovnimi enotami in napoveduje poostren nadzor

2.7.2019 7:33:49:
Stalna poslovna enota za namene obdavčitve z DDV

10.6.2019 13:34:56:
Vlada sprejela predlog novele Zakona o davku na dodano vrednost

27.5.2019 19:33:04:
Pridobitev prevoznega sredstva iz druge države članice EU​​​

Najnovejši članki:

22.8.2019 16:53:48:
Odpravnina - redna odpoved pogodbe o zaposlitvi - invalidnost

22.8.2019 14:29:14:
Sočasno prejemanje pokojnine in opravljanje dela upokojencev - predvidene spremembe po predlogu s 16. 7. 2019

21.8.2019 10:28:24:
V negospodarstvu plačana odsotnost z dela zaradi spremstva prvošolca

19.8.2019 16:04:59:
Odjava delavcev iz obveznega zavarovanja

19.8.2019 14:53:53:
Odgovor vlade v zvezi z upoštevanjem otroškega dodatka pri ugotavljanju upravičenosti do denarne socialne pomoči in napovedano ukinitvijo dodatka za delovno aktivnost

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT