Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 8.3.2010 11:54:33

Informacije in pojasnila v zvezi z novim Zakonom o minimalni plači

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

Informacije in pojasnila v zvezi z novim Zakonom o minimalni plači Racunovodja.com

Splošne informacije o novostih in pojasnila za delodajalce in delavce

Zakon o minimalni plači (ZMinP), objavljen v Uradnem listu RS št. 13/2010, z dne 22. 2. 2010 glede na doslej veljavni Zakon o določitvi minimalne plače, prinaša nekatere novosti:

1. Znesek

Zakon na novo določa znesek minimalne plače v višini 734,15 EUR. Znesek je bil določen upoštevaje izsledke raziskave Inštituta za ekonomska raziskovanja pri Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Znesek pomeni v neto vrednosti 562 EUR, kolikor po izračunih navedenega inštituta znašajo minimalni življenjski stroški.

2. Usklajevanje

Minimalna plača se še vedno usklajuje enkrat letno, spremenjen pa je datum uskladitve in podatki, ki se ob tem upoštevajo. Znesek se uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin v preteklem letu, merjeno decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta in ne več na podlagi ocenjene rasti cen, kot je to veljalo doslej. Vsakoletni znesek velja za plačilo dela opravljenega od 1. januarja tekočega leta, medtem ko je bila doslej uskladitev opravljena za plače za delo od 1. avgusta dalje. Ministrica oziroma minister, pristojen za delo, ki znesek ugotovi, ga je najkasneje do 31. januarja tekočega leta dolžan objaviti v Uradnem listu RS.

3. Dodatno povečanje in določanje minimalne plače

Minimalna plača, povečana za rast cen, se po posvetu s socialnimi partnerji lahko dodatno poveča upoštevaje tudi druge kazalnike, določene v 3. členu zakona. Rešitev izhaja iz usmeritev Konvencije Mednarodne organizacije dela št. 131 o minimalni plači in priporočil o njenem izvajanju, ki zavezujejo Republiko Slovenijo. Navedeni način usklajevanja preprečuje realni padec minimalne plače, ki je bil značilen za čas veljavnosti dosedanjega Zakona o določitvi minimalne plače in omogoča sledenje minimalne plače pozitivnim gospodarskim rezultatom. Znesek minimalne plače bo tako po posvetu s socialnimi partnerji v ugodnih gospodarskih razmerah lahko porasel bolj kot zahteva zgolj uskladitev z rastjo cen in se bo postopoma približeval zneskom v razvitejših državah EU.

4. Postopen prehod

Zaradi občutnega zvišanja zneska minimalne plače, ki bi lahko določenim delodajalcem povzročil nepremostljive težave, pa zakon pod posebnimi pogoji omogoča tudi postopen prehod na izplačilo minimalne plače v višini zakonsko določene minimalne plače. Zakon omogoča, da lahko delodajalec pri katerem bi takojšnja uvedba minimalne plače povzročila velike izgube in ogrozila obstoj podjetja ali imela za posledico odpovedi iz poslovnih razlogov večjemu številu zaposlenih, z zaposlenimi oziroma njihovimi predstavniki sklene pisni sporazum o postopnem prehodu, v katerem opredeli terminski plan prilagajanja. Prehodno obdobje lahko traja le do 31.12.2011. Ob tem pa mora v času pogajanj in v času veljavnosti sporazuma izplačevati najmanj z zakonom določene prehodne zneske minimalne plače.

5. Pogajanja o prehodu in prehodni zneski

Pogajanja za sklenitev sporazuma, o katerih delodajalec obvesti Inšpektorat RS za delo, lahko potekajo največ dva meseca od uveljavitve zakona. V času pogajanj in v primeru, da je sporazum sklenjen do konca leta 2010, lahko delodajalec namesto minimalne plače izplačuje najmanj prehodni znesek minimalne plače to je 654,69 EUR, v drugem letu veljavnosti sporazuma pa najmanj prehodni znesek, ki ga bo objavil minister, pristojen za delo, to je znesek 685,25 EUR, povečan za rast cen življenjskih potrebščin v letu 2010.

6. Minimalna plača v primeru neuspelega sporazumevanja

Če delodajalec kljub pogajanjem ne sklene sporazuma z delavci oziroma njihovimi predstavniki, mora po dvomesečnem zakonskem roku, v katerem lahko izplačuje prehodni znesek minimalne plače, to je najkasneje ob izplačilu plač za mesec maj, preiti na izplačilo minimalne plače v polni višini, to je 734,15 EUR.

7. Nadzor nad izvajanjem zakonom

Za nadzor nad izvajanjem zakona je kot doslej pristojen Inšpektorat RS za delo, ki pa mora biti v skladu z zakonom s strani delodajalca obveščen o drugačnem izplačevanju minimalne plače, tako v času sprejemanja sporazuma o postopnem prehodu na izplačevanje minimalne plače, kot v času veljavnosti sporazuma, ko mora izplačevati najmanj prehodne zneske minimalne plače.

8. Prenehanje veljavnosti Zakona o določitvi minimalne plače

Z dnem uveljavitve tega zakona preneha veljati Zakon o določitvi minimalne plače, razen določbe 4. člena, ki ostaja v veljavi do sprejema zakona, ki ureja pokojninsko invalidsko zavarovanje. 4. člen Zakona o določitvi minimalne plače določa zajamčeno plačo, ki se uporablja kot osnova za zavarovanje za manjši obseg pravic iz naslova pokojninsko invalidskega zavarovanja.

Vir: MDDSZ

Ključne besede:
minimalna plača
plača
Zakon o minimalni plači
ZMinP
določanje minimalne plače
usklajevanje minimalne plače

Zadnji članki iz rubrike:

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

7.9.2020 15:05:29:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije za skrajšani polni delovni čas

1.9.2020 15:45:31:
Podatki za obračun plač za avgust 2020

1.9.2020 15:17:21:
Povračilo nadomestila plače za začasno čakanje podaljšano do konca septembra

31.8.2020 15:29:58:
Poročilo o gibanju plač za junij 2020

Najnovejši članki:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT