Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 8.3.2010 12:42:05

Informacija o obdavčevanju pokojnin, ki jih Norveška izplačuje nerezidentom

Rubrika: Davkiprint Natisni

Informacija o obdavčevanju pokojnin, ki jih Norveška izplačuje nerezidentom

Pojasnilo DURS, št. 4217-27/2010, 4. 3. 2010

Zaradi spremenjene davčne zakonodaje na Norveškem, ki se nanaša na obdavčevanje pokojnin, so od 1. januarja 2010 dalje obdavčena izplačila pokojnin, ki jih Norveška izplačuje nerezidentom, in sicer ne glede na to, ali so se ti preselili iz Norveške v drugo državo za davčne namene ali niso bili nikoli davčni rezidenti Norveške.

Predmet davčnega odtegljaja so osnovne in dodatne pokojnine iz Nacionalne zavarovalne sheme (»National Insurance scheme«), privatne in javne poklicne pokojnine ter druge vrste privatnih pokojnin. Izplačevalec pokojnin na Norveškem od 1. januarja 2010 dalje za prejemnika pokojnine - nerezidenta odtegne 15 % davek od bruto zneska pokojnine. Izjemo od navedenega predstavljata dve situaciji:

  • davka so oproščene privatne poklicne pokojnine in druge privatne pokojnine, če upravičenost do izplačil le-teh ne izvira iz vplačil v Nacionalno zavarovalno shemo (»National Insurance scheme«),
  • posameznik je lahko upravičen do ugodnosti na podlagi mednarodne pogodbe o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja (znižanje ali oprostitev plačila davčnega odtegljaja), sklenjene med Norveško in drugo državo pogodbenico.

V primerih, ko mednarodna pogodba o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja, sklenjena med Norveško in drugo državo pogodbenico, dodeljuje pravico do obdavčitve pokojnine državi vira – Norveški, so rezidenti držav članic EU oziroma EGP (Islandija, Lihtenštajn) upravičeni do enake davčne obravnave kot rezidenti Norveške. Za posameznike – prejemnike pokojnin v nižjih zneskih, lahko velja obdavčitev po nižji stopnji od siceršnjih 15 % ali celo izvzem iz obdavčitve, pod pogojem, da je najmanj 90 % vseh njihovih dohodkov obdavčenih na Norveškem.

Davčna zakonodaja Norveške dovoljuje tamkajšnjim davčnim oblastem, da odobrijo nižjo stopnjo davčnega odtegljaja oziroma celo oprostitev plačila davka ob izplačilu pokojnine v posameznih primerih (npr., če tako določa mednarodna pogodba o izogibanju dvojnega obdavčevanja). V ta namen mora prejemnik pokojnine izplačevalcu pokojnine predložiti posebno davčno kartico, ki takšno ugodnost dovoljuje.

Ugodnosti za rezidente držav članic EU/EGP

Za rezidente držav članic EU oziroma EGP velja, da so enako davčno tretirani kot rezidenti Norveške, če najmanj 90 % vseh njihovih dohodkov podlega obdavčitvi na Norveškem.

Pogoji za upravičenost do obdavčitve po nižji davčni stopnji od 15 %, uveljavljanje odbitka za obresti na dolg in pogoji za plačilo omejene davčne obveznosti zaradi prejemanja nizkih dohodkov, se medsebojno razlikujejo.

V primeru uveljavljanja omejene davčne obveznosti, mora biti izpolnjen vsaj eden izmed naslednjih pogojev:

  • prejemnik pokojnine mora biti star 70 let ali več,
  • posameznik mora biti star 67 ali več in mora prejemati starostno pokojnino iz »Norwegian Labour and Welfare Administration (NAV),
  • posameznik mora prejemati invalidsko pokojnino zaradi zmanjšanja delovnih sposobnosti za najmanj dve tretjini,
  • posameznik mora prejemati pokojnino iz naslova zgodnje upokojitve (AFP) ali
  • posameznik mora biti prejemnik vdovske pokojnine.

Rezident države članice EU oziroma EGP mora z namenom uveljavitve znižanja ali oprostitve plačila davčnega odtegljaja od pokojnine, predhodno kontaktirati davčni organ na Norveškem zaradi pridobitve ustrezne davčne kartice. Davčnemu organu je treba sporočiti naziv izplačevalca pokojnine, hkrati pa priložiti tudi naslednja dokazila:

  • potrdilo o davčnem rezidentstvu prejemnika pokojnine,
  • dokazilo o pričakovanih dohodkih v letu 2010 (če je prejemnik pokojnine poročen, enako velja tudi za zakonca),
  • kopijo davčne napovedi prejemnika pokojnine in njegovega zakonca za davčno leto 2008.

Potrdilo o davčnem rezidentstvu prejemnika pokojnine iz Norveške je ključni dokument za uveljavljanje ugodnosti iz mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja in mora biti izdano s strani pristojnega davčnega organa države njegovega rezidentstva. Iz potrdila mora izhajati, da se prejemnik pokojnine šteje za rezidenta za davčne namene v smislu mednarodne pogodbe o izogibanju dvojnega obdavčevanja, sklenjene med državama pogodbenicama. Potrdilo mora biti predloženo norveškim davčnim oblastem v originalu in ne sme biti starejše od treh mesecev od dneva izdaje.

Izvajanje določb veljavne Konvencije med Republiko Slovenijo in Kraljevino Norveško o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka, s protokolom

Konvencija med Republiko Slovenijo in Kraljevino Norveško o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka, s protokolom (Uradni list RS – MP, št. 7/09; v nadaljevanju: Konvencija) pokojnine, rente, plačila iz naslova socialne varnosti in preživnine, obravnava v 17. členu.

V prvem odstavku 17. člena Konvencije je določeno, da se lahko pokojnine (vključno z državnimi pokojninami in plačili iz naslova socialne varnosti) ter rente, plačane rezidentu države pogodbenice, obdavčijo v tej državi (državi rezidentstva prejemnika pokojnine; tj. v Sloveniji).

Na podlagi drugega odstavka tega člena, pa se lahko take pokojnine (vključno z državnimi pokojninami in plačili iz naslova socialne varnosti) ter rente obdavčijo v državi pogodbenici, v kateri nastanejo, in sicer v skladu z zakonodajo te države (tj. na Norveškem), vendar tako obračunani davek ne sme presegati 15 % bruto zneska teh plačil.

Izraz »renta« pomeni določen znesek, ki se posamezniku redno izplačuje ob določenem času vse življenje ali v določenem ali določljivem časovnem obdobju, z obveznostjo izplačevanja v zameno za ustrezen in v celoti vplačan znesek v denarju ali denarni vrednosti.

Upoštevajoč navedeni 17. člen Konvencije, sklenjene med Norveško in Slovenijo, sme Norveška ne samo na podlagi nacionalne davčne zakonodaje, temveč tudi v skladu z določili Konvencije, obdavčiti vse vrste pokojnin, ki jih izplačuje rezidentu druge države pogodbenice – Slovenije. Posledično rezident Slovenije v državi vira pokojnine – na Norveškem, ni upravičen do ugodnosti iz Konvencije; tj. znižanje ali oprostitev plačila davčnega odtegljaja na podlagi določb konkretne Konvencije.

Slovenija je dolžna kot država rezidentstva prejemnika tuje pokojnine in zaradi načela obdavčitve po svetovnem dohodku zagotoviti odpravo dvojne obdavčitve. V skladu z v 22. členu Konvencije dogovorjenim načinom odprave dvojnega obdavčevanja dovoli kot odbitek od davka od dohodka znesek, ki je enak davku od dohodka, plačanemu v drugi državi pogodbenici. Tak odbitek pa ne sme presegati tistega dela pred odbitkom izračunanega davka od dohodka, ki se nanaša na dohodek, ki se lahko obdavči v tej drugi državi pogodbenici (na Norveškem) – t.i. navadni odbitek.

Davčni zavezanec – rezident Slovenije, mora pokojnino iz tujine napovedati že v medletnem obrazcu Napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve (dohodki iz delovnega razmerja, pokojnine), v katerem lahko uveljavlja tudi odbitek davka, plačanega v tujini. Ne glede na možnost uveljavljanja odbitka tujega davka v navedenem obrazcu, se davčnemu zavezancu prizna odbitek tujega davka pri izračunu in poračunu dohodnine na letni ravni samo, če davčni zavezanec uveljavlja odbitek davka, plačanega v tujini, tudi v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma v napovedi za odmero dohodnine za posamezno leto.

Ključne besede:
pojasnilo DURS
pojasnila DURS
pokojnina
obdavčitev pokojnine
mednarodno obdavčevanje
rezident Norveške
nerezident
Norveška

Zadnji članki iz rubrike:

3.10.2019 17:36:15:
Vlada je potrdila predloge sprememb štirih davčnih zakonov

11.9.2019 12:23:11:
Obrestne mere za obresti na posojila med povezanimi osebami - september 2019

27.8.2019 13:27:10:
Kateri sklepi se eVročajo preko eDavkov?

14.8.2019 11:04:07:
Boniteta za uporabo električnega vozila

31.7.2019 11:14:21:
Turistična in promocijska taksa

Najnovejši članki:

22.10.2019 7:23:34:
Notarska tarifa

22.10.2019 7:10:39:
Pravilnik o določitvi kriterijev za izkazovanje pomembnejših dosežkov delovanja nevladne organizacije za podelitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu na področju dela, družine, socialnih zadev in enakih možnosti

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT