Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 24.3.2010 19:15:01

Uredba o obveznem organiziranju službe varovanja na javnih prireditvah

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Uredba o obveznem organiziranju službe varovanja na javnih prireditvah Racunovodja.com

Vlada je na 72. seji, 11. marca 2010, izdala Uredbo o obveznem organiziranju službe varovanja na javnih prireditvah in jo objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Uredba določa način organiziranja službe varovanja, vsebino načrta varovanja in kazenske določbe za zavezance, ki morajo v skladu z zakonom, ki ureja javna zbiranja, zagotoviti varovanje javnih prireditev v skladu s predpisi, ki urejajo zasebno varovanje.

Na podlagi 59. člena Zakona o zasebnem varovanju (ZZasV) je Vlada sprejela Uredbo o obveznem organiziranju službe varovanja, s katero je določila subjekte – zavezance, ki so bili dolžni organizirati službo varovanja. V Uredbi so bile posebne določbe za organizatorje javnih prireditev, ki morajo upoštevati obveznosti iz Zakona o javnih zbiranjih (ZJZ). Ta je določal, da morajo gospodarske družbe ali samostojni podjetniki posamezniki, ki v svojih poslovnih prostorih organizirajo zabavne prireditve kot svojo registrirano dejavnost in organizirajo prireditve v okviru dejavnosti gostinskega obrata, ki ponuja mehansko ali živo glasbo za ples oziroma družabni program, zagotoviti varovanje prireditve tudi v skladu s predpisi, ki urejajo zasebno varovanje. To pomeni, da so dolžni zagotoviti, da tovrstne prireditve varujejo podjetja – družbe, ki se z varovanjem javnih prireditev profesionalno ukvarjajo in imajo pridobljeno licenco v skladu z ZZasV.

Zavezanci na področju dejavnosti organiziranja javnih zbiranj se spreminjajo. Z ZzasV je bilo določeno, da Vlada ne določa zavezancev imensko, temveč z uredbo določi način organiziranja službe in vsebino načrta varovanja za vse zavezance, ki morajo zagotoviti varovanje javnih prireditev v skladu z ZJZ in s predpisi, ki urejajo zasebno varovanje.

Z Zakonom o dopolnitvah Zakona o javnih zbiranjih (ZJZ-C) iz leta 2009 se je razširil krog upravičencev, ki so dolžni prireditev varovati s profesionalno službo varovanja. Tako se je obveznost zagotavljanja reda z varnostniki razširila tudi na tiste organizatorje, ki takšne prireditve redno izvajajo v okviru drugih dejavnosti za prosti čas (npr. obratovanje diskotek in nočnih klubov brez strežbe pijač), ter na društva in druge organizacije, ki opravljajo takšno dejavnost. Zanje je obvezno, da določijo osebo, ki bo kot vodja prireditve odgovorna za pravilen potek in red na prireditvi.

Zavezanci po uredbi so:

  1. gospodarske družbe in samostojni podjetniki posamezniki, ki kot svojo redno dejavnost v svojih poslovnih prostorih ali
  2. društva ter druge organizacije v zvezi z opravljanjem svoje dejavnosti, določene s predpisom, statutom ali pravili, v svojih poslovnih prostorih, ki so namenjeni za opravljanje te dejavnosti,

prireditve organizirajo kot svojo redno dejavnost, v okviru dejavnosti gostinskega obrata, ki ponuja mehansko ali živo glasbo za ples oziroma družabni program (diskoteke in nočni klubi) oziroma takšne prireditve organizira v okviru drugih dejavnosti za prosti čas (diskoteke ali nočni klubi brez strežbe pijač).

Vir: UVI

Ključne besede:
varovanje
varovanje na javnih prireditvah
javna prireditev
služba varovanja
zasebno varovanje

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

22.5.2020 9:02:44:
Preverjanje višine prejetih povračil nadomestila plače (ZRSZ)

21.5.2020 10:40:06:
Subvencioniranje delovnega časa nadomešča ukrep subvencioniranja čakanja na delo

20.5.2020 14:14:59:
Letni obračun DDPO in DohDej

19.5.2020 16:54:38:
Javni sektor: Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela od 11. 5. 2020 dalje – epidemija COVID-19

19.5.2020 16:44:08:
Solidarnostna pomoč na podlagi četrte alineje 4. točke 40. člena Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti (KPND)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT