Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.10.2004

Vlada sprejela spremembe zakona o davku na dodano vrednost

uvi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela spremembe zakona o davku na dodano vrednost Racunovodja.com

Vlada Republike Slovenije je 1. oktobra na dopisni seji na predlog Ministrstva za finance določila besedilo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o davku na dodano vrednost in ga poslala v Državni zbor v obravnavo po nujnem postopku.

S predlogom zakona se v slovensko davčno zakonodajo prevzema odločitev Evropskega sodišča o uveljavljanju odbitka vstopnega davka ter del priporočil Evropske komisije o preventivnih ukrepih za omejevanje možnosti davčnih goljufij preko t. i. davčnih vrtiljakov.

Evropsko sodišče s svojimi odločitvami skrbi za enotno izvajanje evropske zakonodaje na celotnem območju Skupnosti, vse države članice pa so, ne glede na to, v katerem sporu je bila odločitev sprejeta, dolžne izvajati evropske predpise na način, kot ga je opredelilo Evropsko sodišče. Ena od zadnjih odločitev Evropskega sodišča v davčnih zadevah obravnava vprašanje, kdaj davčni zavezanec lahko uveljavlja odbitek vstopnega davka. V skladu z odločitvijo Evropskega sodišča sme zavezanec uveljaviti odbitek takrat (v tistem davčnem obdobju), ko prejme tudi račun.

Goljufije preko tako imenovanih davčnih vrtiljakov so najpogostejša oblika davčnih goljufij v prometu med državami članicami. Gre za primere, ko dobavitelj zaračunanega DDV nikdar ne plača v državni proračun, prejemnik oziroma kupec blaga pa uveljavlja vračilo njemu zaračunanega davka. Evropska komisija je na podlagi analize večletnih izkušenj sredi septembra predstavila poročilo o tej problematiki in pripravila nekaj priporočil državam članicam. V novih državah članicah so najpomembnejši preventivni ukrepi, s katerimi je treba čim prej omejiti možnost uporabe te sheme davčnih goljufij oziroma omogočiti davčni službi, da jih čim prej odkrije. Eden takšnih ukrepov je tudi izvajanje pogostejšega nadzora nad davčnimi zavezanci, ki šele začenjajo s svojim poslovanjem kot zavezanci za DDV. V skladu s temi priporočili zato Vlada Državnemu zboru predlaga, da spremeni zakon o davku na dodano vrednost tako, da bodo vsi davčni zavezanci, ki na novo začnejo poslovati, oddajali davčne obračune za DDV mesečno, ne glede na višino pričakovanega prometa. Tako bo davčna služba lahko ob samem začetku poslovanja zavezancev zbrala potrebne podatke za nadzor in hitro odkrivanje morebitnih družb, ki se ustanovijo le z namenom izvajanja davčnih goljufij.

Vlada ocenjuje, da je v interesu države, da se oba predlagana ukrepa uveljavita čimprej, zato predlaga Državnemu zboru, da predlog zakona obravnava po nujnem postopku.

Vir: uvi

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

3.7.2020 14:45:41:
Koledar poročanja - julij 2020

2.7.2020 19:13:15:
Predvidena odložitev rokov za poročanje o čezmejnih aranžmajih

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

2.7.2020 15:21:02:
Najpogostejša vprašanja in odgovori glede odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja

1.7.2020 15:17:31:
Ali se plačilo računa z bonom šteje za plačilo z gotovino in ga je treba davčno potrditi preko davčne blagajne?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT