Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.4.2010 19:16:43

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada je na 77. seji, 15. aprila 2010, sprejela predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP). V drugi polovici lanskega leta so se v javnosti in stroki začela pojavljati številna vprašanja v zvezi z ustreznostjo ureditve postopkov zaradi insolventnosti, kar je deloma tudi posledica dogajanja v gospodarstvu zaradi globalne gospodarske krize. Gre za zakon, ki je uvrščen tudi v Slovensko izhodno strategijo 2010-2013. Izhod iz gospodarske in finančne krize mora namreč v čim krajšem času spodbuditi gospodarsko aktivnost. Te cilje zasleduje tudi novela ZFPPIPP. Predlagane spremembe so pomembne predvsem zato, ker postopek prisilne poravnave ne pomeni nujno konec poslovanja podjetja, ampak se podjetju pod določenimi pogoji omogoča nadaljevanje poslovanja.

Pri pripravi novele so bila v ospredju predvsem vprašanja, kako na zakonodajni ravni v čim večji možni meri upoštevati:

  • možnosti za večjo učinkovitost postopkov zaradi insolventnosti,
  • problematiko reševanja zdravih jeder,
  • ustreznost ureditve glede položaja upnikov, in
  • ustreznost ureditve položaja upraviteljev v postopkih zaradi insolventnosti.

V luči povečanja učinkovitosti postopkov zaradi insolventnosti in z njimi povezanih izvršilnih postopkov je v noveli predlagano:

a) da se določi enotna stvarna pristojnost okrožnih sodišč za vse postopke zaradi insolventnosti (torej tudi za osebni stečaj zasebnika ali potrošnika in za stečaj zapuščine).

b) generalno delegacijo krajevne pristojnosti na Višje sodišče v Ljubljani. Ker v postopkih zaradi insolventnosti ni izrednih pravnih sredstev (razen zahteve za varstvo zakonitosti, ki ni v dispoziciji strank), je zaradi poenotenja sodne prakse in s tem višje pravne varnosti smotrno, da o vseh zadevah na drugi stopnji odloča samo eno sodišče.

c) da bi sodniški pomočniki lahko opravljali enostavnejša procesna dejanja v postopkih zaradi insolventnosti. Uvedba pristojnosti pomočnikov za odločanje o manj zahtevnih zadevah in izvajanje pomožnih procesnih dejanj na področju sodnega registra in zemljiške knjige se je pokazala za izjemno učinkovito.

č) V okviru projekta informatizacije zemljiške knjige bo v letošnjem letu izdelana programska oprema, ki bo omogočala elektronsko vlaganje pisanj strank in elektronsko vročanje v vseh civilnih postopkih. Zato tudi ZFPPIPP določa ustrezne pravne okvire za tako elektronsko poslovanje sodišč s tako imenovanimi profesionalnimi udeleženci (torej odvetniki in upravitelji) v postopkih zaradi insolventnosti.

Druga skupina predlaganih sprememb in dopolnitev določa pravne okvire, ki posamezniku kljub postopku osebnega stečaja omogočajo nov začetek. Novela je zato ustrezno dopolnjena s pravili, ki podjetniku ali zasebniku, nad katerim je začet postopek osebnega stečaja, omogočajo, ob ustreznem nadzoru upravitelja in sodišča, če nista namerno povzročila svoje insolventnosti in, če je mogoče oceniti, da ne bosta poslovala z izgubo nov zagon (poslovanje), v skladu z usmeritvami v dokumentih EU. Predlagana je tudi možnost dokapitalizacije insolventnega dolžnika, pod določenimi pogoji tudi s strani upnikov.

Položaj upnikov in upniškega odbora v postopkih zaradi insolventnosti se izboljšuje tako, da se omogoči, da je mesto zasedanja upniškega odbora tudi v kraju zunaj sedeža sodišča, če s tem soglašajo vsi upniki, in da se upravitelju in upniškemu odboru podeli pravica do pritožbe proti odločitvi sodišča o ugovoru upravitelja proti zahtevi upniškega odbora za izredno poročilo.

Tudi na področju profesionalizacije in strokovne usposobljenosti upraviteljev ter ureditve nadzora nad upravitelji se predlagajo določene dopolnitve, saj se vlada zaveda, da je pri vodenju postopkov zaradi insolventnosti zelo pomembna profesionalizacija in strokovna usposobljenost upraviteljev, zato glede tega vprašanja vlada predlaga določitev pravil o ustanovitvi in delovanju Zbornice upraviteljev ter o disciplinski odgovornosti upraviteljev.

Predlog novele tudi določa jasnejšo ureditev, katere storitve so vključene v nagrado upravitelja tako, da mora upravitelj stroške teh storitev, če jih odda drugi osebi, plačati sam (in ne iz stečajne mase) in katere storitve (na primer računovodske in odvetniške storitve) niso vključene v nagradi upravitelja (nadomestilo za delo upravitelja) in se plačilo teh storitev opravi kot strošek stečajnega postopka.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o finančnem poslovanju
finančno poslovanje
zfppipp
insolventnost

Zadnji članki iz rubrike:

11.11.2020 18:53:31:
Vlada sprejela Predlog #PKP6

28.10.2020 14:56:38:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davčnih obveznosti

27.10.2020 16:08:58:
Podaljšana poroštvena shema za posojila

23.10.2020 16:57:02:
Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

16.10.2020 12:13:45:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje o tožbah delavcev zoper delodajalce

Najnovejši članki:

24.11.2020 17:53:06:
Odločba o delni razveljavitvi četrtega in tretjega odstavka 68.a člena Zakona o davčnem postopku

24.11.2020 17:51:26:
Vzpostavitev e-vročanja dokumentov državljanom

24.11.2020 15:56:51:
Interventni ukrepi na področju štipendiranja

23.11.2020 21:11:25:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, september 2020

23.11.2020 21:07:41:
Poročilo o gibanju plač za avgust 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT