Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.5.2010 11:22:41

Kaj se nam obeta na področju obdavčitve (Poročilo Fiskalnega sveta)?

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Kaj se nam obeta na področju obdavčitve (Poročilo Fiskalnega sveta)?

Zakon o javnih financah je v svoji noveli iz junija 2009 določil ustanovitev Fiskalnega sveta. Fiskalni svet naj bi naknadno ocenjeval slovensko javnofinančno politiko in naj bi v tem smislu imel svetovalno vlogo zunanjega neodvisnega strokovnega organa.

Celotno besedilo poročila fiskalnega sveta 2010


Vsebina poglavja 3.4., ki obravnava davke.

3.4 Davki
(47) V javnofinančnih dokumentih je po eni strani prevladalo stališče, da so se v preteklosti davki že tako znižali, da jih ni več mogoče znižati, po drugi strani pa, da povečanje davkov tudi ni mogoče, ne da bi prizadeli konkurenčnost države. Proračunski memorandum navaja, da predvideni davčni prihodki v naslednjih dveh letih ne predvidevajo večjih sprememb v davčnem sistemu ali davčnih stopnjah. Program stabilnosti (PS10) pa navaja, da je strategija javnofinančnih prihodkov v programskem razdobju usmerjena v ohranitev ravni davčnih prihodkov in prispevkov za socialno varnosti, izražene v deležu BDP, na enaki ravni v programskem razdobju.
(48) Načelno se je mogoče strinjati, da bi raven davkov lahko ohranili za nekaj časa nespremenjeno, s tem da bi bilo treba razmisliti o prestrukturiranju davkov in prispevkov. Prestrukturiranje davčnih bremen bi moralo iti predvsem na eni strani v smeri povišanja davčnih stopenj pri davkih, ki imajo največji delež v davčnih prihodkih (davek na dodano vrednost) ali široko davčno bazo (nepremičnine), na drugi strani pa bi bilo treba razmisliti o razbremenitvah pri osebnih davkih (dohodnina) in korporativnih davkih (davek od dohodkov pravnih oseb). Vse razbremenitve, če bi do njih prišlo, bi morale biti strukturirane tako, da bodo ustvarile spodbudno davčno okolje za obstoječe davčne zavezance in nove davčne zavezance. V mislih imamo predvsem povečanje števila davčnih zavezancev med pravnimi osebami, kar pomeni, da bi morala biti davčna zakonodaja taka, da bi privabila čim več tujcev. Slovenija ima idealen geostrateški položaj, saj je most med zahodom in jugovzhodom
Evrope.
(49) Proračunski memorandum navaja uvedbo novega informacijskega sistema, ki bo pomembno povečal davčne prihodke brez povečanja davčnih stopenj. Tudi Program stabilnosti vsebuje obširnejšo napoved o posodobitvi davčnega informacijskega sistema, ki pa se je šele začela. Z izbiro izvajalca novega davčnega informacijskega sistema je končana prva faza vzpostavitve sodobnega davčnega informacijskega sistema, ki bo trajala naslednja tri do štiri leta. Šele ko bo vzpostavljen nov davčni informacijski sistem, se bodo davčni prihodki povečali, zato je treba v vmesni fazi najti kratkoročno rešitev za njihovo povečanje.
(50) Vlada si bo prizadevala, da se v naslednjih dveh letih povečajo okoljske dajatve (PM1011). Odločila se je povišati trošarine na energente, alkohol in tobak (PM1011). Sprejeti so bili dodatni popravki davčne zakonodaje (PM1011): a) dodatna splošna davčna olajšava pri dohodnini za tiste zavezance z nižjimi dohodki; b) investicijska olajšava za dohodke iz dejavnosti in kmetijska gospodarstva. Razmisliti pa bi bilo treba še, da se: c) odpravi dodatna dohodninska olajšava v znesku 7.000 evrov, ki je bila uvedena za davčne rezidente Republike Slovenije – čezmejne delovne migrante, saj so ti v veliko ugodnejšem davčnem položaju kot davčni rezidenti, zaposleni v Sloveniji; d) ponovno uvede investicijska davčna olajšava za vlaganja v nabavo osnovnih sredstev, ki jih za svoje delo potrebujejo davčni zavezanci – pravne osebe in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost. Ta davčna olajšava bi v tem kriznem obdobju lahko pomenila nov zagon gospodarstva, saj bi taka spodbuda pospešila vlaganja in s tem proizvodnjo dobrin.
(51) V davčnem sistemu se predvidevajo te manjše spremembe (PM1011): a) pri davku na dodano vrednosti; b) trošarinah; c) obdavčitvi pravnih oseb; d) spremembe Zakona o davku na tonažo; e) pri obdavčitvi dohodkov fizičnih oseb;
f) novela Zakona o davku na motorna vozila; g) v pripravi je Zakon o davku na nepremičnine, ki naj bi nadomestil dve obstoječi dajatvi, nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč in davek od premoženja, in bi povečal davke iz tega vira za najmanj 0,5 % BDP3; h) spremembe zakona o davčnem postopku; i) proučuje se možnost uvedbe davčnih blagajn.
(52) Program stabilnosti navaja dodatno spremembo, ki naj bi razširila prispevne osnove za obračun prispevkov za zdravstveno zavarovanje tudi na dohodke iz pogodbenega in študentskega dela ter podobne vire dohodka. Fiskalni svet meni, da bi bila lahko ena od rešitev tudi povišanje najnižje zavarovalne osnove za vse direktorje družb in nosilce samostojnih dejavnosti.
(53) Izhodna strategija napoveduje omejitev zgornje meje zavarovalnih osnov za socialne prispevke. Ne ponudi pa verodostojnega nadomestila za izpad dohodkov.
(54) Vlada ne izključuje možnosti povišanja stopnje DDV po gospodarskem preobratu za izpolnitev zadane strategije javnofinančne konsolidacije (PM1011). V Programu stabilnosti nismo opazili, da bi bila ta možnost omenjena. To bi lahko pomenilo, da večja sprememba v prerazdelitvi davčnih in prispevnih stopenj ni predvidena. Fiskalni svet meni, da bi bilo mogoče gledati na konsolidacijo javnih financ, izhodno strategijo in preureditev davkov kot na dopolnjujoče se projekte, ki se dopolnjujejo in medsebojno podpirajo.
(55) Stabilni in ustrezno visoki javnofinančni prihodki so bistvenega pomena za normalno delovanje države in zmanjševanje proračunskega primanjkljaja.
Najpogostejše vprašanje, ki se zastavlja, je, ali je mogoče imeti tako davčno zakonodajo, ki bi optimalno obremenila gospodarstvo in prebivalstvo ter hkrati zagotovila optimalne javnofinančne prihodke. Načelno je to mogoče. Med drugim je treba zagotoviti optimalne pogoje za delo nadzornih organov, to je
Davčne uprave Republike Slovenije (DURS) in Carinske uprave Republike Slovenije. Prav tako je treba pripraviti spodbudne pogoje za poslovanje gospodarskih subjektov v Sloveniji in obenem povečati število davčnih zavezancev, predvsem tistih, ki so efektivni plačniki davkov.
(56) Za uspešno izvedbo zastavljenih ciljev bi bilo mogoče razmisliti o teh ukrepih: (a) izvesti nadaljnjo davčno reformo, ki naj nadgradi že izvedeni davčni reformi v letih 2005 in 2006; (b) DURS-u omogočiti čimprejšnjo vzpostavitev novega davčno-informacijskega sistema in med vzpostavitvijo tega sistema povečati število zaposlenih, saj bo tako njegova vzpostavitev potekala veliko hitreje in vsi zaostanki bi bili lahko hitreje odpravljeni; (c) davčnim zavezancem omogočiti lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti, zaposlenim na DURS-u omogočiti optimalne možnosti za delo in odpraviti administrativne ovire na vseh področjih delovanja državnih organov; (d) pri davkoplačevalcih razviti zavest o plačevanju davkov, kar pa je mogoče le z dobrim vzorom, saj nenehno
odkrivanje afer in sumi neracionalne porabe davkoplačevalskega denarja pri davkoplačevalcih vzbujajo odpor do plačevanja davkov.

Ključne besede:
fiskalni svet

Zadnji članki iz rubrike:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

9.10.2019 16:21:59:
Informativni dan hrvaškega nosilca pokojninskega zavarovanja (Ljubljana, 17. oktober 2019)

9.10.2019 16:19:17:
Sporazum o socialni varnosti med Slovenijo in Južno Korejo

4.10.2019 15:37:50:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) bodo konec oktobra prejeli informacijo o obračunanih nadomestilih

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

21.10.2019 7:26:52:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

8.10.2019 14:07:33:
Zaposlitveni oglas: Samostojni računovodja (m/ž), Ljubljana

7.10.2019 16:02:28:
Predlog sprememb Zakona o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov - ZDDOIFI-A (3. 10. 2019)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT