Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 14.5.2010 20:08:06

Nastopajoči športnik (nerezident) in ureditev obveznosti plačnika davka

Rubrika: Dohodninaprint Natisni

Nastopajoči športnik (nerezident) in ureditev obveznosti plačnika davka Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4217-95/2010, 10. 5. 2010

Zavezanec navaja primer organizatorja FIS tekmovanja in njegovo obveznost, da najboljšim tekmovalcem izplača nagrado takoj po tekmovanju. V zvezi z izplačili nagrad športnikom – nerezidentom postavlja sledeča vprašanja:

  • Kako naj ravna plačnik davka v primeru športnika nerezidenta pri izplačilu nagrade za uvrstitev skladno s pravili FIS? Kako za nerezidenta ugotoviti/pridobiti potrditev ali ima (tudi ob specifičnosti ureditve/s.p.-jev v Sloveniji) registrirano dejavnost športnika, kar bi posledično pomenilo odtegljaj po 68. členu ZDoh-2 in ne akontacijo dohodnine po 105. členu ZDoh-2.
  • Ali se določbe ZDoh-2 in ZDavP-2 v celoti aplicirajo tudi na primeru izplačevanja nagrad športnikom (rezidentom in nerezidentom) in ali morda obstaja ločnica (npr. mednarodno tekmovanje), katera »dovoljuje« plačniku davka odtegnitev davčnega odtegljaja po 68. členu in ne akontacije dohodnine po 105. členu ZDoh-2 brez pridobitve »ustreznih« potrdil opravljanja dejavnosti športnika nerezidenta?
  • Se izplačila nagrad na športnih tekmovanjih v celoti obravnavajo kot dohodek iz dejavnosti? In kaj vse se za ta primer uvršča v dohodek iz dejavnosti (tudi nočitve tekmovalca in spremljevalne ekipe, stroške potovanja…, ki jih mora po pravilih FIS kriti organizator)?
  • Kako naj ravna plačnik davka v primeru organizacije tekmovanja v nedeljo, ko mora takoj po zaključku tekmovanja izplačati nagrade v gotovini, plačilni promet pa ne dela – posledično ni moč izvesti plačila davčnega odtegljaja?
  • Ali se tudi za ta primer uporabi določba drugega odstavka 45. člena ZDavP-2 in posledično plačnik davka izpolni svojo obveznost s prvim naslednjim delovnikom?
  • Ali in s kakšnimi potrdili se lahko športniku nerezidentu, ki opravlja dejavnost (tudi skladno z zgoraj izpostavljenimi vprašanji), izplača nagrada ob upoštevanju znižane stopnje akontacije dohodnine (upoštevaje 128. člen ZDoh-2)?

V zvezi z vprašanji zavezanca o obdavčevanju športnikov – nerezidentov, ki dosegajo nagrade na prireditvah v Sloveniji, pojasnjujemo sledeče.

Zakon o dohodnini – ZDoh-2 v drugem odstavku 5. člena določa, da je nerezident zavezan za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki imajo vir v Sloveniji. Ne glede na drugi odstavek 5. člena, pa se dohodnine ne plačuje od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti – razen od dohodka iz dejavnosti nastopajočega izvajalca ali športnika – ob izpolnjevanju naslednjih pogojev:

  1. prejemnik dohodka je nerezident,
  2. dejavnosti v Sloveniji ne opravlja v ali preko poslovne enote in je prisoten v Sloveniji manj kot 183 dni v kateremkoli obdobju 12 mesecev in
  3. ne gre za dohodke, od katerih se v skladu s prvim in drugim odstavkom 68. člena tega zakona obračunava davčni odtegljaj,

kot to določa četrti odstavek 33. člena ZDoh-2.

V skladu z določbo 46. člena ZDoh-2 se nagrade, dosežene na športnih prireditvah, štejejo kot dohodek iz dejavnosti, ne pa kot nagrade iz 1. točke tretjega odstavka 105. člena ZDoh-2, kot to navaja zavezanec v svojem vprašanju. Za opredelitev dohodka iz dejavnosti nastopajočega športnika – nerezidenta ni pomemben njegov status (opravljanje dejavnosti v smislu samostojnega podjetnika), zato ni potrebno ugotavljanje njegovega statusa v državi rezidentstva.

Obdavčevanje dohodkov športnikov – nerezidentov poleg nacionalne zakonodaje urejajo tudi določbe mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja, ki jih je sklenila Republika Slovenija z državami davčnega rezidentstva nastopajočih športnikov. Obdavčevanje dohodkov športnikov navadno ureja 17. člen mednarodne pogodbe, več o davčni obravnavi dohodkov, doseženih v zvezi s športno dejavnostjo, je objavljeno na spletnih straneh DURS.

Davčna osnova, od katere se izračunava, odteguje in plačuje davčni odtegljaj od dohodkov, ki jih prejmejo športniki nerezidenti, je posamezno plačilo, zmanjšano za normirane stroške v višini 25 %, kot to določa drugi odstavek 68. člena ZDoh-2. Davčni odtegljaj se izračuna, odtegne in plača po stopnji, določeni z zakonom, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb (15 %, kot to določa 70. člen ZDDPO-2).

Določba 283. člena ZDavP-2 določa, da mora plačnik davka davčni odtegljaj izračunati in odtegniti ob obračunu dohodka, plačati pa na dan izplačila dohodka. V primeru, da je tekmovanje organizirano v nedeljo, organizator pa je v skladu s pravili FIS dolžan izplačati nagrado v gotovini isti dan, se izteče rok za izpolnitev obveznosti s pretekom prvega naslednjega delovnika, kot to določa drugi odstavek 45. člena ZDavP-2.

Glede na navedeno se določbe 128. člena ZDoh-2 v primeru plačil iz drugega odstavka 68. člena ZDoh-2, ki jih dosegajo športniki nerezidenti, ne uporabljajo.

Ključne besede:
športnik
nerezident
športnik nerezident
obdavčevanje športnikov

Zadnji članki iz rubrike:

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

13.7.2020 14:38:33:
Primeri pravilne izpolnitve obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine in napovedi za odmero dohodnine za regres za letni dopust (oznaka dohodka 1103)

Najnovejši članki:

14.8.2020 15:22:09:
Zaposlitveni oglas: Poslovodni računovodja (m/ž), Zemanta, Ljubljana

14.8.2020 14:59:14:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za julij 2020

13.8.2020 13:07:11:
Naslednje izplačilo za začasno čakanje na delo konec avgusta

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT